Problem z wgłębką.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chaela

Problem z wgłębką.

Post autor: chaela »

Witam Wszystkich serdecznie. Mam problem z wgłębką.W swojej 74l "szklaneczce" miałam bardzo ładną kępkę wgłębki.Zakotwiczona koło filtra ładnie się rozrastała,Tak było do mojego wyjazdu na urlop.Po powrocie zastałam całą wgłębkę w postaci bardzo drobno posiekanego koperku.Od tego czasu minęło prawie 2 m-ce i nic się nie zmienia. po powierzchni w dalszym ciągu pływa "koperek".Wgłębka nie wiąże się w kępki ale i nie ginie. Spotkał się ktoś może z podobną sytuacją? Co może być przyczyną i co z tym zrobić?Chciałabym, .zeby ponownie zaczęła tworzyc kępy.

Hex

Post autor: Hex »

mam to samo i z tego co się dowiedziałem to brakuje jej "pokarmu" ja swoją kuruję K+ i ferro aquaartu i po malutku mi zaczyna ożywać do tego trochę CO2 w jej pobliżu jest i śmiga, czym albo w ogóle czy nawozisz swoją szklaneczkę ???

Awatar użytkownika
chaela

Nie bardzo. Z założenia to ma być low-tech.Reszta roślin ma się w miarę dodrze. A ostatnia próba dokarmiania zieleninki zakończyła się wysypem glonow.

Hex

bo z opisu i tego że miałem tak samo to wygląda jak była by na głodzie

Awatar użytkownika
chaela

Możliwe,że u mnie też ma za mało "jedzonka". Spróbuję ją podkarmić w osobnym zbiorniku i zobaczę co z tego wyjdzie.Boję się wlewać cokolwiek do akwa bo nie mierzę parametrów,a od czasu do czasu pojawiają się gdzieniegdzie kępki krasnorostów.

Hex

a jakie masz zwierzaki w baniaku ? tak się zapytam z ciekawości ;p

Awatar użytkownika
chaela

Gupiki, żałobniczki, krewetki amano i bliżej nie określoną ilość różnego rodzaju ślimaków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”