Witam miałem w baniaku kulę mchu ale po jakimś czasie się rozpadła kawałki zaczęły pływać po całym zbiorniku teraz pojawiło mi się mnóstwo nitek nie są czarne.
Co z tym zrobić, można to jakoś opanować jak złapię kilka nitek to mogę je spokojnie zwijać w kłębek są bardzo wytrzymałe potrafią wyrwać roślinę z korzeniami.
Czy to glony czy mech ?
Czy to glony czy mech ?
Ostatnio zmieniony 2010-12-07, 09:45 przez Grzybek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Witek Miszczak
Miałem podobny przypadek - chciałem zrobić dobrze krewetkom i zrobiłem im trawniki z gałęzatki (Cladopora). Po 2 miesiącach wszystkie rośliny poprzerastały nitki podobne do gałęzatki, ale też długie glony. Sytuacja powtórzyła sie w kilku innych zbiornikach, więc przypuszczam, że w takiej kulce siedzą jakieś zarodki różnych glonów.
wydaje mi się, że Gryzbek pisze o skrętnicy (spirogyra).
Ja to przyniosłem dawno temu jako kłąb mchu ze startu od jednego gościa jak kupowałem krewetki. Powiedział mi, że to mech. Niestety potem zacząłem mieś nitki w innych roślinach, a przy przesadzaniu to rozniosło mi się do innych akwariów.
Prawdziwe utrapienie. Mechanicznie, to trudno usunąć do zera. Po prostu trzeba by walczyć z tym jak z glonami. Albo ktoś to zje (słyszałem, że molinezje mogą tu pomóc) albo jakimiś nawozami dla roślin, które nie są tolerowane przez ten glon.
Tradycyjnie chemię odradzam.
Ja to przyniosłem dawno temu jako kłąb mchu ze startu od jednego gościa jak kupowałem krewetki. Powiedział mi, że to mech. Niestety potem zacząłem mieś nitki w innych roślinach, a przy przesadzaniu to rozniosło mi się do innych akwariów.
Prawdziwe utrapienie. Mechanicznie, to trudno usunąć do zera. Po prostu trzeba by walczyć z tym jak z glonami. Albo ktoś to zje (słyszałem, że molinezje mogą tu pomóc) albo jakimiś nawozami dla roślin, które nie są tolerowane przez ten glon.
Tradycyjnie chemię odradzam.
Kulę miałem już z dwa lata, rozpadła mi się jakieś cztery miesiące temu jak do tej pory nie miałem takich nitek ( czarne glony miałem i wiem jak wyglądają) są zieloniutkie i jakby poszarpane. Kupiłem cztery kosiarki i mam dwie molinezje ale one nie wykazują zainteresowania tym czymś.
Fotki wrzucę jak tylko zrobię.

Fotki wrzucę jak tylko zrobię.

Ostatnio zmieniony 2010-12-07, 12:56 przez Grzybek, łącznie zmieniany 2 razy.
- megalomaniacc
- Moderator