Akwarium roślinne

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Akwarium roślinne

Post autor: Kubiszon »

No ale to uważasz Lukiki, że wysoka żabienica z kolorowymi liśćmi na 3 plan, albo grupka niskich sztuk zwartek nie będzie się nadawała do akwarium roślinnego w żaden sposób? Tych roślin jest taki wybór i tyle odmian, że na pewno da się urozmaicić nimi każde akwarium roślinne i nie raz takie zastosowanie widziałem.
Ostatnio zmieniony 2010-11-09, 14:44 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Hmm... może nie do końca się zrozumieliśmy,albo powinniśmy rozszerzyć pojęcie zbiornika roślinnego,bo tak naprawde jak zasadzimy byle co,to i tak będzie to akwa roślinne.
Ja myślą zmierzam ku prawdziwie strikte zbiornikowi roślinnemu,poukładanemu bez chaosu czyli już podchodzącego pod holendra i właśnie tu nie widzę gatunków zaproponowanych przez Ciebie,one nie pasują do klimatu tego typu zbiornika.
No weź sobie wyobraź,albo czy widziałeś naprawdę bardzo dobry zbiornik roślinny w którym gdzieś na 3 planie jest krypto o wielkich liściach,a tuż przy niej drobnolistne gatunki,chociażby rotala green,didiplis.hemiantus?

Co nie oznacza,by kolega bolek nie mógł sobie sprezentować jakiś krypto.
Według mnie takie zbiorniki z krypto i podobne powinny być ''budowane'' tylko i wyłącznie w oparciu o tego typu roślinność,wygląda,to wtedy na pewno profesjonalnie.
Ostatnio zmieniony 2010-11-08, 22:00 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No właśnie o to chodzi, że da się zrobić akwaria roślinne z żabami czy krypciami tak jak się to udaje z anubiasami, mikrozoriami i innymi roślinami o większych liściach. Przecież żabienice i wiele ich odmian barwnych były przez wiele lat wykorzystywane w akwariach holenderskich i uznawane za jedne z piękniejszych roślin.

Przykłady na szybko z sieci:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Czy któreś z tych akwariów nie jest akwarium roślinnym?

Lukiki

Kubiszon pisze:Czy któreś z tych akwariów nie jest akwarium roślinnym?
Powtarzam raz jeszcze ''jak zasadzimy byle co,to i tak będzie to akwa roślinne''.

Zbiorniki 1,2,3,które zaprezentowałeś są oparte na stylu w którym to właśnie głównie są to tego typu rośliny i wygląda,to nie nagannie.
Jako pojęcie roślinniak moge tu tylko uznać zdjęcie 3,4,5 chociaż tak naprawdę do ''roślinnych'' im dużo brakuje.

Na miano akwarium roślinnego,to trzeba sobie zapracować Kubiszon,a nie pare chwastów na krzyż i już jest roślinniak.
Mnie osobiście strasznie irytuje jak ktoś przypisuje sobie takie miano swojemu zbiornikowi.
Kubiszon pisze:No właśnie o to chodzi, że da się zrobić akwaria roślinne z żabami czy krypciami
Kubiszon tak wygląda akwarium roślinne.

Obrazek

P.S. wiedziałem,że odbijesz ''piłeczke'' :-P

No i daliśmy popis w O.T. :mrgreen:
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Lukiki pisze: Powtarzam raz jeszcze ''jak zasadzimy byle co,to i tak będzie to akwa roślinne''.
Nie no, trzeba zasadzić żywe rośliny akwariowe. Nie ważne jakie, ważne żeby dominowały w akwarium i żeby baniak był pod rośliny właśnie stworzony.
Lukiki pisze: Na miano akwarium roślinnego,to trzeba sobie zapracować Kubiszon,a nie pare chwastów na krzyż i już jest roślinniak.
Mnie osobiście strasznie irytuje jak ktoś przypisuje sobie takie miano swojemu zbiornikowi.
Hehehe no to widocznie zupełnie mamy różne spojrzenie na definicję tego pojęcia. Oczywiście, są akwaria roślinne dobre i złe, ładniejsze i brzydsze, udane i mniej udane. Mnie zawsze hasło akwarium roślinne kojarzyło się z akwarium holenderskim, czyli takim w którym to hodujemy rośliny a nie ryby, które są tylko dodatkiem. A czy te rośliny to będą anubiasy, czy zwartki, czy lotosy to tylko i wyłącznie kwestia gustu. No to jak nazwiesz typ akwariów, które zaprezentowałem na zdjęciach? Akwaria z roślinami, akwaria ogólne z użyciem roślin nie tylko drobnolistnych czyli nie roślinne? ;)
Akwarium, które zaprezentowałeś to typowa landryna :-P Ale oczywiście roślinna landryna.
Lukiki pisze: P.S. wiedziałem,że odbijesz ''piłeczke'' :-P

No i daliśmy popis w O.T. :mrgreen:
Heheh spoko, zaraz przeniosę nas do oddzielnego tematu. Może ktoś się podłączy do dyskusji...
Ostatnio zmieniony 2010-11-09, 14:46 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Miałem kiedyś w 300 litrach same żabienice, przeróżne gatunki, niektóre dosyć rzadko spotykane. Oprócz tego pływało tam sobie 10 amek plus kilka maluchów amekowych. Czy to było akwarium rybne?

Osobiście bardziej sobie cenię akwaria wg. Starej szkoły Rataja (vide starsze numery polskich czasopism akwarystycznych) czy akwapaludarium Mariana Wojtaszka bądź przepiękny baniak Nefretete - co by daleko nie szukać, niż klecone pod linijkę japońskie high techy w większości nie czarujmy się zerżnięte z wcześniejszych kompozycji.

Fakt że nie jestem może obiektywny bo uważam żabienice za jedne z piękniejszych i wdzięczniejszych roślin akwariowych (patrz: E. ocelot green, E. uruguanensis, E. klainer baar, E. red devil czy E. indian summer) ale nikt mnie nie przekona że akwarium z kupą zdrowego zielska które nie ma ścieżek holenderskich czy złotych punktów japońskich nie może być nazwaneroślinnym :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-11-09, 22:29 przez wwwampir, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Każdy ma swój gust. Jedni lubią dzicz i nieład, inni wolą pod linijkę i harmonię. Nic nikomu do tego.
Chodziło mi za to o fakt jakoby akwarium roślinne musiało być w stylu hi-tech, z drobno listną roślinnością. Jak dla mnie to tylko jedna z wielu możliwości. A między tymi wieloma stylami są jeszcze style pośrednie ale jeśli będą oparte głównie na roślinności, to będą to akwaria roślinne! Czyż nie?
Ostatnio zmieniony 2010-11-10, 13:37 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 2 razy.

Lukiki

Kubiszon pisze:No to jak nazwiesz typ akwariów, które zaprezentowałem na zdjęciach? Akwaria z roślinami, akwaria ogólne z użyciem roślin nie tylko drobnolistnych czyli nie roślinne? ;)
Nazwę akwarium z roślinami,ale to tylko moje zdanie.
Ja za bardzo nie będę zabierał głosu w tym wątku,bo jestem tą ''mniejszością'' która ma inne zdanie na ten temat,gdyż jestem bez szans.Dlaczego?
A no wystarczy spojrzeć w galerię i zobaczyć kto reprezentuje styl ''akwarium roślinne''.
Co nie oznacza podkreślam,że te z mojej definicji akwaria z roślinami są złe czy brzydkie.
Filmy

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Lukiki pisze:Nazwę akwarium z roślinami,ale to tylko moje zdanie.
Sprytnie!
Lukiki pisze:Ja za bardzo nie będę zabierał głosu w tym wątku,bo jestem tą ''mniejszością'' która ma inne zdanie na ten temat,gdyż jestem bez szans.Dlaczego?
A no wystarczy spojrzeć w galerię i zobaczyć kto reprezentuje styl ''akwarium roślinne''.
Ależ o to chodzi, żeby wymienić zdania i dojść do szczęśliwego wyjaśnienia sprawy. I nie ma, że jest się w mniejszości, trzeba bronić swoich racji.
Mnie w Twojej definicji "akwarium roślinnego" denerwuje fakt, że musi to być akwarium z określoną roślinnością, tak jakby były jakieś rośliny "wybrane" a pozostałe się nie nadają. A to chyba kwestia dobrania, przecież da się wszystko wpasować. I rogatek może wspaniale wyglądać...
Lukiki pisze:Co nie oznacza podkreślam,że te z mojej definicji akwaria z roślinami są złe czy brzydkie.
Ale pisałeś, też:
Lukiki pisze:Na miano akwarium roślinnego,to trzeba sobie zapracować Kubiszon,a nie pare chwastów na krzyż i już jest roślinniak.
Czyli tak jakby roślinne było jakieś lepsze? W sensie, że musi być pewien ściśle określony poziom, czy tez dobór roślin żeby to było roślinne? Czy jak kompozycja będzie spitolona, ale będzie sam heniek, glosia i rotale to to będzie roślinne czy już nie? Czy roślinne z założenia musi być dobre?
Ostatnio zmieniony 2010-11-10, 15:13 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

maksior

Post autor: maksior »

I tu przyznam rację odziwo Kubiszonowi definicja akwa roślinnego i trendy są sztywne i niejakie. Gdzie nie spojrzysz to samo i podobne . A żabcie są super i bardzo wdzieczne . Ale panie jak teraz nie masz Limnophili i bylaxy to ci zaraz napiszą że to profanacja holendra :mrgreen:
Arek

Lukiki

Kubiszon pisze: trzeba bronić swoich racji.
Tu nie chodzi o rację,bo takowa nie istnieje,jest tylko inne spostrzeżenie.
Kubiszon pisze:Mnie w Twojej definicji "akwarium roślinnego" denerwuje fakt, że musi to być akwarium z określoną roślinnością, tak jakby były jakieś rośliny "wybrane" a pozostałe się nie nadają. A to chyba kwestia dobrania, przecież da się wszystko wpasować. I rogatek może wspaniale wyglądać...
Może nie tyle,co dobranie roślinności,ale też stopień trudności w utrzymaniu ich w należytej kondycji,a to chyba trudniejsze dając do przykładu zdjęcie zamieszczone prze ze mnie,ani jeżeli zdjęcia dodane przez Ciebie.

Rogatek,oczywiście jak najbardziej,jak będzie w zwartej kępie da niesamowite wrażenie.

Tak sobie możemy polemizować,ale jednej wspólnej racji nie osiągniemy,bo to osobliwa kwestia jak kto na co się zapatruje.
Filmy

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Czytam sobie ten temat i dochodzę do wniosku, że wrzucę swoje 3 grosze.
Ciekaw jestem co wy na taki podział ;)
→ Akwarium rybne: zawiera głównie ryby + ew. konieczną ilość roślin dla radości patrzącego
→ Akwarium roślinne: to takie gdzie rośliny i ryby są na równi zainteresowania akwarysty. Dobra kondycja roślin świadczy o doświadczeniu akwarysty.
→ Akwaria holenderskie: to takie gdzie akwarysta jest nastawiony na utrzymanie roślin w jak najlepszej kondycji. Ryby są swego rodzaju dopełnieniem całości.
→ Akwaria typu aquadesigne: to tworzenie w akwarium specyficznych aranżacji które mogą nawiązywać do krajobrazów spotkanych w naturze. Ryby nie są potrzebne, ich obecność podkreśla tylko piękno aranżacji.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Ogólnie i dla mnie z sensem, bez wyszczególniana co ma być a co nie (w kwestii gatunków).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”