Jakie podłoże do krewetakrium?
Jakie podłoże do krewetakrium?
jakos jeszcze w tym tyg zalewam nowy baniaczek w ktorym bedzie krewetkarium... i mam dylemat jakie wybrac podloze... mam maksymalnie do wydania 30zł na 16,6L ;)
czytalem troche i niektorzy mowia ze MHK FLITUS jest dobrym i tanim podlozem... albo JBL MANADO(tutaj u niektorych podobno wystepuje zatwardzanie wody) ogolnie z tego co czytam to ASII+ zachwalaja ale jak wiemy ma fajne ceny :p ogolnie jakbym mial kase to wybralbym SHRIMP SAND wkoncu jest to podloze preferowane do krewetkarium... lecz hajsu brak :p chyba ze do konca czerwca bede ogladal tylko jak rosna mchy bez krewetek :p a tak bym nie chcial :)
czytalem troche i niektorzy mowia ze MHK FLITUS jest dobrym i tanim podlozem... albo JBL MANADO(tutaj u niektorych podobno wystepuje zatwardzanie wody) ogolnie z tego co czytam to ASII+ zachwalaja ale jak wiemy ma fajne ceny :p ogolnie jakbym mial kase to wybralbym SHRIMP SAND wkoncu jest to podloze preferowane do krewetkarium... lecz hajsu brak :p chyba ze do konca czerwca bede ogladal tylko jak rosna mchy bez krewetek :p a tak bym nie chcial :)
Ostatnio zmieniony 2010-06-07, 16:38 przez FLOW, łącznie zmieniany 3 razy.
- paluszekrybny
ja mam od MHK Filtus bazalt u siebie, 4.50 za 2 kilogramy(kupowane w najdroższym chyba sklepie w Łodzi...).
Nie mogę powiedzieć o nim złego słowa, po prostu jest sobie i wygląda w porządku(krewetki, chociaż to tylko red cherry, żyją i bezproblemowo znoszą wylinkę i ładnie się wybarwiają). Minus tylko taki że nic nie zrobi z wodą jak te specjalistyczne podłoża, ale cóż, cena jest chociaż niska
No i prawdę powiedziawszy jest trochę jasny, chociaż to 'czarny bazalt'
Nie mogę powiedzieć o nim złego słowa, po prostu jest sobie i wygląda w porządku(krewetki, chociaż to tylko red cherry, żyją i bezproblemowo znoszą wylinkę i ładnie się wybarwiają). Minus tylko taki że nic nie zrobi z wodą jak te specjalistyczne podłoża, ale cóż, cena jest chociaż niska

No i prawdę powiedziawszy jest trochę jasny, chociaż to 'czarny bazalt'

przemyslalem ta sytuacje i doszedlem do wniosku ze lepiej wydac za duzo niz zalowac :p co byscie bardziej polecali ? ASII+ czy SHRIMP SAND?
Mój blog: http://fl0w.flog.pl/
A w ogole jakie tam chcesz hodowac krewetki? I co tam ma jeszcze rosnąć? Bo jak babaulti, czy red cherry i mchy to nie ma sensu wydawać kase na wypasione podłoże.
A jak crystal red jakieś wyższe gradacje i jeszcze chciałbyś je rozmnażać, to i podłoże i woda i minerały, itd.
Ja np. w kostce 30l dałem JBL substrat i na to Manado. Na początku były problemy z kH, ale potem się unormowało. Leję 50-50 RO i crystal red trzymają się bardzo dobrze, tylko nie chcą się rozmnażać. Rośliny też dobrze rosną. Jeszcze muszę dodać, że nigdy od zalania nie czyściłem glonów z szyb, po prostu nigdy nie miałem żadnego wykwitu glonów. Może to zasługa podłoża po części, choć nie jest to chyn anajlepsze rozwiązanie do typowego krewetkarium.
Inne akwarium z krewetkami 54l właśnie restartuję i zmieniam podłoże. Dam ziemię z łąki + czarny kwac. To będzie mój drugi low-tech.
Wojtek
A jak crystal red jakieś wyższe gradacje i jeszcze chciałbyś je rozmnażać, to i podłoże i woda i minerały, itd.
Ja np. w kostce 30l dałem JBL substrat i na to Manado. Na początku były problemy z kH, ale potem się unormowało. Leję 50-50 RO i crystal red trzymają się bardzo dobrze, tylko nie chcą się rozmnażać. Rośliny też dobrze rosną. Jeszcze muszę dodać, że nigdy od zalania nie czyściłem glonów z szyb, po prostu nigdy nie miałem żadnego wykwitu glonów. Może to zasługa podłoża po części, choć nie jest to chyn anajlepsze rozwiązanie do typowego krewetkarium.
Inne akwarium z krewetkami 54l właśnie restartuję i zmieniam podłoże. Dam ziemię z łąki + czarny kwac. To będzie mój drugi low-tech.
Wojtek
co do krewetek to narazie planuje cr/biene a w przyszlosci blue tiger :)
z roslin to tylko mchy :) i heniu :p
a wiecie gdzie w lodzi mozna kupic Shirakura Red Bee Sand lub Shrimp Sand bo tak szukam po googlach i nic w lodzi nie moge znalesc...
z roslin to tylko mchy :) i heniu :p
a wiecie gdzie w lodzi mozna kupic Shirakura Red Bee Sand lub Shrimp Sand bo tak szukam po googlach i nic w lodzi nie moge znalesc...
Ostatnio zmieniony 2010-06-08, 16:43 przez FLOW, łącznie zmieniany 3 razy.
http://www.rybarium.pl/sklep//aquaart-s ... 05033.html
http://www.rybarium.pl/sklep//shirakura ... 04465.html
http://www.rybarium.pl/sklep//shirakura ... 04465.html
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
raczej bym kupil Shirakura Red Bee Sand lecz 8kg to za duzo tym bardziej ze kosztuje 136zł a to jest duzo ponad ile moge wydac... wolbym kupic np 2 woreczki po 1kg i dalbym za to z 50zł ... szukam dalej moze gdzies znajde...
Ostatnio zmieniony 2010-06-08, 18:22 przez FLOW, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
w lodzi tego nie ma... z wroclawia 75zł + 15zł przesylka(poczta polska) albo 21zł kurier... wiec juz szybciej wezme z zamim Shirakura Red Bee Sand na pol...
Ostatnio zmieniony 2010-06-09, 16:21 przez FLOW, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
- krzych0062
Słyszałem od kilku dość znanych hodowców o toksyczności tego substratu. Tzn, że ma zdolności kumulowania "złej chemii wody" a po pewnym czasie oddaje to z powrotem do słupa wody. Tak jakby się "oczyszczał". Jest to powodem ginięcia całej obsady w akwa. To samo doświadczają niemieccy krewetkarze i to ponoć od nich wyszło. Fakt, że "niewyjaśnione" padanie kreweci miało wielu akwarystów trzymających je na RBSie... Temat był nawet poruszony na zlocie...Oczywiście poza kulisami