Hydroponika

Awatar użytkownika
cina

Hydroponika

Post autor: cina »

Które z roślin najlepiej nadają się do filtra hydroponicznego ? Chodzi mi o te dostępne i nie wymagające dużej ilości światła, na moje akwa praktycznie nie padają promienie słoneczne, więc raczej rośliny cieniolubne.

Obecnie próbuje przystosować papirusa, ale coś ciężko mu to idzie.

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Pokombinuj ze skrzydłokwiatami, są w handlu dostępne miniatury tej sympatycznej rośliny. W ŁSAiT w paludarium radził sobie doskonale.

TomekP

Post autor: TomekP »

Zielonolistne odmiany Epipremnum i Trzykrotki mogą być stosowane w filtrach hydroponicznych i mają małe wymagania świetlne. Oprócz skrzydłokwiatów to chyba najlepsze rośliny.

Awatar użytkownika
cina

TomekP pisze:Zielonolistne odmiany Epipremnum
Z tego co napisali tutaj to ta roślina nie lubi nadmiaru wody, albo ja znalazłem nie tą roślinę w necie.

TomekP

Post autor: TomekP »

Znalazłeś odpowiednią :) . Aczkolwiek jak poszukasz w necie to znajdziesz listy roślin do filtrów hydroponicznych zawierające tą roślinę, choć czasami z błędami w nazwie.

Poza tym wykorzystywałem ją we własnym filtrze oraz jako roślinę, której korzenie bezpośrednio znajdowały się w akwarium i nie miałem żadnych problemów.

Awatar użytkownika
cina

Odświeżam temat :-) i teraz tak. Wsadziłem sobie kawałek dzikiego wina tak że korzenie ma w akwarium a wystaje sobie nad szybę od przykrycia. Jakoś sobie radzi, powoli młode listki wypuszcza. Wolno mu to idzie bo jednak chyba ma za mało światła bo światło od baniaka już na niego nie świeci.
A czy storczyka da sie tak zainstalować żeby mu korzenie dotykały wody ?

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

cina pisze:A czy storczyka da sie tak zainstalować żeby mu korzenie dotykały wody ?
Z tego co wiem to storczyki tymi swoimi korzonkami wodę ciągną z powietrza i złe dla nich jest zanurzanie tych korzeni w wodzie. Tak słyszałem będąc na wystawie storczyków
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
cina

Czyli postawienie ich na akwarium też będzie dobre :), nie będzie to co prawda hydroponika ale będzie ładnie wyglądąło :mrgreen:

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Czyli postawienie ich na akwarium też będzie dobre :), nie będzie to co prawda hydroponika ale będzie ładnie wyglądąło :mrgreen:
Przesuszysz korzenie stawiając doniczki na ciepłej pokrywie co u storczyków jest wskazane ale nie chronicznie :)

Awatar użytkownika
cina

Nie przesuszę korzeni. Doniczki będą stały na szybie na akwa, nie mam pokrywy :)

king
Kontakt:

Post autor: king »

Wąkrota się idealnie nadaje

Awatar użytkownika
cina

Gdzie to kupić lub kto ma i może się podzielić :mrgreen:

Awatar użytkownika
cina

Dobra to teraz która to:
Wąkrota azjatycka (Centella asiatica)
Wąkrota zwyczajna (Hydrocotyle vulgaris L.)
Wąkrota białogłowa - Hydrocotyle leucocephala

king
Kontakt:

Post autor: king »

białoglową ja stosowalem ale w zasadzie to wszystkie sie nadaja na starcie maja wszystkie 3 gatunki z zwyczajnej i azjatyckiej robi się lek na poprawienie pamięci i mysleniawię podwojna korzyść:)

Awatar użytkownika
cina

Damian, ale zwyczajna to rośnie w akwa pod wodą, nie ?? Przynajmniej ja innej nie widziałem a pozostałe można hodować w "doniczce" jak zwykłe kwiatki ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”