Hydroponika
Hydroponika
Które z roślin najlepiej nadają się do filtra hydroponicznego ? Chodzi mi o te dostępne i nie wymagające dużej ilości światła, na moje akwa praktycznie nie padają promienie słoneczne, więc raczej rośliny cieniolubne.
Obecnie próbuje przystosować papirusa, ale coś ciężko mu to idzie.
Obecnie próbuje przystosować papirusa, ale coś ciężko mu to idzie.
Moja była Tanganika -
Z tego co napisali tutaj to ta roślina nie lubi nadmiaru wody, albo ja znalazłem nie tą roślinę w necie.TomekP pisze:Zielonolistne odmiany Epipremnum
Moja była Tanganika -
Znalazłeś odpowiednią :) . Aczkolwiek jak poszukasz w necie to znajdziesz listy roślin do filtrów hydroponicznych zawierające tą roślinę, choć czasami z błędami w nazwie.
Poza tym wykorzystywałem ją we własnym filtrze oraz jako roślinę, której korzenie bezpośrednio znajdowały się w akwarium i nie miałem żadnych problemów.
Poza tym wykorzystywałem ją we własnym filtrze oraz jako roślinę, której korzenie bezpośrednio znajdowały się w akwarium i nie miałem żadnych problemów.
Odświeżam temat
i teraz tak. Wsadziłem sobie kawałek dzikiego wina tak że korzenie ma w akwarium a wystaje sobie nad szybę od przykrycia. Jakoś sobie radzi, powoli młode listki wypuszcza. Wolno mu to idzie bo jednak chyba ma za mało światła bo światło od baniaka już na niego nie świeci.
A czy storczyka da sie tak zainstalować żeby mu korzenie dotykały wody ?

A czy storczyka da sie tak zainstalować żeby mu korzenie dotykały wody ?
Moja była Tanganika -
Z tego co wiem to storczyki tymi swoimi korzonkami wodę ciągną z powietrza i złe dla nich jest zanurzanie tych korzeni w wodzie. Tak słyszałem będąc na wystawie storczykówcina pisze:A czy storczyka da sie tak zainstalować żeby mu korzenie dotykały wody ?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
Czyli postawienie ich na akwarium też będzie dobre :), nie będzie to co prawda hydroponika ale będzie ładnie wyglądąło 

Moja była Tanganika -
Nie przesuszę korzeni. Doniczki będą stały na szybie na akwa, nie mam pokrywy :)
Moja była Tanganika -
Dobra to teraz która to:
Wąkrota azjatycka (Centella asiatica)
Wąkrota zwyczajna (Hydrocotyle vulgaris L.)
Wąkrota białogłowa - Hydrocotyle leucocephala
Wąkrota azjatycka (Centella asiatica)
Wąkrota zwyczajna (Hydrocotyle vulgaris L.)
Wąkrota białogłowa - Hydrocotyle leucocephala
Moja była Tanganika -
Damian, ale zwyczajna to rośnie w akwa pod wodą, nie ?? Przynajmniej ja innej nie widziałem a pozostałe można hodować w "doniczce" jak zwykłe kwiatki ??
Moja była Tanganika -