Problemy z odpowiednim nawożeniem
Problemy z odpowiednim nawożeniem
Witam,
Robią mi się dziury w starych liściach. Wyczytałem w necie że to braki potasu. Podaje do akwa KNO3, (20g rozpuszczone w 100mll wody, podaje 10ml dziennie) jednak widać że jest zbyt mało potasu. Znalazłem taki nawóz
http://www.allegro.pl/item349987860__na ... otas_.html
stosował ktoś takie coś ? Czy są jakieś uboczne skutki przenawożenia potasem ?
Akwarium 144l, oświetlenie 2x18+2x24, CO2 z butli. Parametry wody podam wieczorem jak zmierze :). Generalnie nie mam problemów (już) z glonami, rośliny rosną, niektóre gorzej niektóre lepiej, tylko drażnią mnie te dziury.
Robią mi się dziury w starych liściach. Wyczytałem w necie że to braki potasu. Podaje do akwa KNO3, (20g rozpuszczone w 100mll wody, podaje 10ml dziennie) jednak widać że jest zbyt mało potasu. Znalazłem taki nawóz
http://www.allegro.pl/item349987860__na ... otas_.html
stosował ktoś takie coś ? Czy są jakieś uboczne skutki przenawożenia potasem ?
Akwarium 144l, oświetlenie 2x18+2x24, CO2 z butli. Parametry wody podam wieczorem jak zmierze :). Generalnie nie mam problemów (już) z glonami, rośliny rosną, niektóre gorzej niektóre lepiej, tylko drażnią mnie te dziury.
Ostatnio zmieniony 2008-05-26, 20:58 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.
Skutki przenawożenia potasem są często opłakane. Glony, glony i jeszcze raz glony. Głównie nitki zielone, krótkie i mocne. Także radzę uważać z dawkowaniem tego KNO3. Sam kiedyś podawałem go do mojego roślinnego i miałem potem problemy. Najlepiej jakbyś stosował jakiś zbilansowany nawóz, albo po prostu trochę zacznij przekarmiać ryby. Te dziury występują na jakimś konkretnym gatunku rośliny czy na wszystkich?
Jak wygląda przedawkowanie KNO3 to już wiem :)
Chodzi mi o samo podawanie potasu w innej formie niż KNO3, żeby nie podnosić zbytnio poziomu azotu.
Nie wiem czy ten nawóz do którego podałem link zawiera tylko potas czy również jakieś inne składniki jeszcze.
Dziury robią się generalnie na wszystkim co ma duże liście Hydrocotyle Leucocephala, Cryptocoryne wendtii brown oraz jakiś Echinodorus, więc nie jest to problem jednej rośliny lecz bardziej globalny.
Chodzi mi o samo podawanie potasu w innej formie niż KNO3, żeby nie podnosić zbytnio poziomu azotu.
Nie wiem czy ten nawóz do którego podałem link zawiera tylko potas czy również jakieś inne składniki jeszcze.
Dziury robią się generalnie na wszystkim co ma duże liście Hydrocotyle Leucocephala, Cryptocoryne wendtii brown oraz jakiś Echinodorus, więc nie jest to problem jednej rośliny lecz bardziej globalny.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.
Stosowałem kiedyś AquaBotaniq i pamiętam,że strasznie ciężko było dobrać na początku odpowiednią dawkę nawozu,ale jak już dobrałem to efekty były lepsze niż przy stosowaniu serii Planta Gainer.
Dopytaj się sprzedawcy czy jest to nawóz bardziej makroelementowy z naciskiem na potas, czy typowy makro.
Generalnie mocno uważaj z dawkowaniem i nie sugeruj się tym co napiszą w instrukcji stosowania, dawkę dobierz sobie na podstawie własnych obserwacji.
Dopytaj się sprzedawcy czy jest to nawóz bardziej makroelementowy z naciskiem na potas, czy typowy makro.
Generalnie mocno uważaj z dawkowaniem i nie sugeruj się tym co napiszą w instrukcji stosowania, dawkę dobierz sobie na podstawie własnych obserwacji.
To już też przerobiłem z nawozem Makro Planta Aktiv, chyba z miesiąc akwa walczyło z glonami.Marcinus pisze:Generalnie mocno uważaj z dawkowaniem i nie sugeruj się tym co napiszą w instrukcji stosowania, dawkę dobierz sobie na podstawie własnych obserwacji.
Muszę się dowidzieć dokładnie co siedzi w tym potasowym nawozie.
Moja była Tanganika -
Re: Brak potasu
No nie ma co sie dziwić ze pojawiały/pojawiają się tylko glony zamiast ładnych roślin. Taka proporcja jaką podajesz skutkuje wprowadzeniem do akwarium 5ppm K i ok 10ppm NO3!!!! i to jest główny powód niepowodzeń z KNO3.cina pisze: Podaje do akwa KNO3, (20g rozpuszczone w 100mll wody, podaje 10ml dziennie) jednak widać że jest zbyt mało potasu.
Do suplementacji potasu w akwarium najbardziej nadaje się K2SO4 lub KHCO3. Aquapotas podobno zawiera oba te składniki w odpowiedniej proporcji. Nie jest to ani nawóz mikro ani makro tylko potasowy.
Proponuję w pierwszej kolejności poczytać na temat braków K i sposobach suplementacji K2SO4 czy KHCO3. IMHO nie ma sensu kupować 250ml butelki za 30 zł jak można dostać to samo za 1/5 ceny.
Ja nie mówię że z KNO3 mam same problemy, był okres kiedy wszystko ładnie rosło, ale skończyło sie CO2 i nie było go przez jakieś 2 tygodnie, w tym czasie przestałem również nawozić.
Rozumiem że zbyt mało wprowadzam potasu do akwarium (te 5ppm). Spróbuje z K2SO4 czy KHCO3.
Czy można to kupić a jakiś przestępnych ilościach do testów ? Nie potrzebuje od razu całego kilograma !!
A może ktoś z was może odsprzedać trochę ?
Rozumiem że zbyt mało wprowadzam potasu do akwarium (te 5ppm). Spróbuje z K2SO4 czy KHCO3.
Czy można to kupić a jakiś przestępnych ilościach do testów ? Nie potrzebuje od razu całego kilograma !!
A może ktoś z was może odsprzedać trochę ?
Na allegro możesz kupić w 50g torebeczkach. Wystarcza na całkiem długo. Poszukaj a znajdziesz ;)
Co do KNO3 pewnie, że w życiu akwarium jest taki okres kiedy wszystko ładnie rośnie. Ale gdy NO3 skoczyło do 100 czy nawet więcej wtedy nie było już tak pięknie. Myślę, że jest mało akwarii które wytrzyma 10ppm NO3 dziennie ;)
Co do KNO3 pewnie, że w życiu akwarium jest taki okres kiedy wszystko ładnie rośnie. Ale gdy NO3 skoczyło do 100 czy nawet więcej wtedy nie było już tak pięknie. Myślę, że jest mało akwarii które wytrzyma 10ppm NO3 dziennie ;)
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Testy miałem zooleka, to fakt nie najlepsze :), ale generalnie z glonami nie miałem problemu, ostatnio zaatakowały mnie nitki, ale to z powodu braku CO2, podałem CO2 i nitki zniknęły. Zakupie sobie nowe testy (JBL chyba tez ma dobre na NO3) i sprawdzę.
Zacząłem się douczać na temat stosowania potasu w akwarium i niemały jest to problem.
Znalazłem http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=23204
po przeczytaniu już sam nie bardzo wiem co stosować. Czy KHCO3 i K2SO4 podawane razem, czy może K2CO3 ?
Kto z was nawozi tymi solami i może przedstawić swoje spostrzeżenia?
Bo jednak ja bym się skłaniał ku KHCO3 i K2SO4 stosowane razem lub na przemian.
A swoją drogą to można na forum wrzucić te kalkulatory do przeliczania stężeń ??
Znalazłem http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=23204
po przeczytaniu już sam nie bardzo wiem co stosować. Czy KHCO3 i K2SO4 podawane razem, czy może K2CO3 ?
Kto z was nawozi tymi solami i może przedstawić swoje spostrzeżenia?
Bo jednak ja bym się skłaniał ku KHCO3 i K2SO4 stosowane razem lub na przemian.
A swoją drogą to można na forum wrzucić te kalkulatory do przeliczania stężeń ??
Witam
Nie mam problemu z K w akwarium, ale ostatnio dużo na ten temat czytałem.
Z tego wszystkiego mogę stwierdzić, że i K2SO4 i KHCO3 są bezpieczne w akwarium pod warunkiem stosowania odpowiednich dawek. Opisane były już przypadki padnięcia całej obsady krewetek CR po podaniu zbyt dużej ilości K2SO4.
Ustaliłem sobie dawkę w postaci: 3-4ppm K do podmienianej wody (25% tygodniowo) + 1ppm dziennie. W suplementacji K stosuję K2SO4.
Oprócz tego odsyłam do wątku na innym forum.
Nie mam problemu z K w akwarium, ale ostatnio dużo na ten temat czytałem.
Z tego wszystkiego mogę stwierdzić, że i K2SO4 i KHCO3 są bezpieczne w akwarium pod warunkiem stosowania odpowiednich dawek. Opisane były już przypadki padnięcia całej obsady krewetek CR po podaniu zbyt dużej ilości K2SO4.
Ustaliłem sobie dawkę w postaci: 3-4ppm K do podmienianej wody (25% tygodniowo) + 1ppm dziennie. W suplementacji K stosuję K2SO4.
Oprócz tego odsyłam do wątku na innym forum.
Mówisz i masz ;) przykleiłem wątek.A swoją drogą to można na forum wrzucić te kalkulatory do przeliczania stężeń ??
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
[center][/center]Witam ! To co przeczytałem zaszokowało mnie . Piszesz że podajesz taką dawkę KNO3 codziennie . Otóż z kalkulatora wychodzi że 10ml KNO3 w takim stęzeniu to 8,5 NO3 i 5,3 K / podawane codziennie to przy kumulacji po paru dniach "tragedia" do tego trzeba jeszcze dodać azot pochodzący z innych nawozów i ryb .Poza tym jako źródło potasu ni jest to dobre rozwiązanie . Normy chyba znasz , są one oczywiście zależne od ilości roślin , oświetlenia , co2 ,parametrów wody / NO3 5-10 ppm , K 15-30 ppm / Ja stosuję K2SO4 jako źródło potasu w ilości 20ppm do podmienianej wody .Kalkulator ściągnij sobie ze stronki [shadow=cyan]akwahobby.com [/shadow] [center][/center]Mój zbiornik wystawiony jest na forum [center][/center]Robią mi się dziury w starych liściach. Wyczytałem w necie że to braki potasu. Podaje do akwa KNO3, (20g rozpuszczone w 100mll wody, podaje 10ml dziennie) jednak widać że jest zbyt mało potasu.