Hottonia zmienia kolor. Niedobór?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrzej_vader

Hottonia zmienia kolor. Niedobór?

Post autor: andrzej_vader »

Moja Hottonia którą uprawiam około 3 miesięcy, zaczeła zmieniać kolor na papierowo - piaskowo - zółty. Tak samo dzieje się w 2 akwariach gdzie ja posadziłem. Nie jest to na pewno objaw "zdychania" tego badyla ale chyba czegoś jej brakuje. Tylko czego? Światła ma na 100% dość, może nawet za dużo bo w jednym akwa zaczeła iść nisko przy dnie zamiast w górę. Obydwa akwa na ziemi ogrodowej (w każdym inna) więc nie powinna mieć braków pierwiastków pobieranych przez system korzeniowy. Inne rosliny ( a akwaria obsadzone dość gęsto) radzą sobie wyjatkowo dobrze i nie widać na nich braków. Wszystko powybarwiane podręcznikowo:D A ta Hottonia robi sie papierowo zółta z zielonymi czubkami. Barwa jest wyjatkowo fajnie kontrastująca z zielenia, ale obawiam się, że to nie jest naturalne. Jesli jest tu ktoś kto uprawiał lub uprawia Hottonie i ma swoje spostrzeżenia na powyzszy temat to proszę o radę.

Pozdrawiam

atomero

Hottonia

Post autor: atomero »

U mnie był podobny objaw gdy podniosłem temperature - potem czytałem ze lubi jednak jak jest chłodniej .Niestety roslinki sie pozbyłem bo lubi bardzo światło a nie zamierzałem dokładać oświetlenia . Podobno w nowym miejscu się odrodziła ale naprawdę czym to było spowodowane nie wiem( na pewno ma chłodniej bo to akwarium z kardynałkami) .

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

No kurcze:D O temperaturze wogóle nie pomyslałem :shock: Aż zerknałem w opisy Hottoni i faktycznie 16 - 26C... 18 - 23C różnie pisza, ale generalnie nie lubi za bardzo ciepłej wody. U mnie jest 25C ale widać, ze to dla niej skrajna temperatura. Hmm ... mozesz mieć rację z tą temperaturą. A w takim razie pozostaje mi tylko męczyć Hottonie wyższą temperaturą bo ze względu na ryby i pozostałe rosliny, nie mogę jej obniżyć.
Dzieki za informacje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”