problem z roślinkami

kwiatek

problem z roślinkami

Post autor: kwiatek »

Witam:) jestem nowy na forum. Na początku roku zrobiłem restart swojego baniaczka (wymiary 75x30x31) oświetlenie 2x18W 20cm nad lustrem wody. Twardość GH ok 15°n KH ok 6 pH trochę powyżej 7. Innych parametrów jeszcze nie sprawdzałem. Mam problem z roślinkami gdyż nie chcą rosnąć:/ nurzańcowi gniją końcówki liści a młode są bardzo jasne i małe. Aponogeton ciperus z liści zostaje taka siateczka. Mam jeszcze jeden gatunek ale nie wiem jak się nazywa, jest na zdjęciu niżej. Bacopa monnieri rosnie całkiem przyzwoicie. Z opisu z tabelek z opisem niedobru makro i mikro elementów wywnioskowałem że brakuje żelaza kupiłem więc "Tropical- Ferro activ" oprócz tego nawożę "aqua plant B" ale nie ma żadnej zmiany:( może Wy coś pomożecie...

Ps. zakładam nowy temat bo nie znalazłem nic podobnego

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-02-01, 19:43 przez kwiatek, łącznie zmieniany 7 razy.

kwiatek

Mogę jeszcze powiedzieć że wszystkie roślinki są bardzo niskie ok 10cm. Na początku myślałem że muszą się ukorzenić dobrze ale to już trwa ponad miesiąc....

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Według mnie masz za słabe nawożenie. Ile miesięcy mają świetlówki?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

kwiatek

Jedna ma miesiąc bo dołożyłem ją przy restarcie a druga to już ponad pół roku. A cp proponujesz odnośnie tego za słabego nawożenia??

jabol

Re: problem z roślinkami

Post autor: jabol »

NO3 ????
PO4 ????
Fe ?????

testy, testy, testy ...................

Matrixowo

\

Post autor: Matrixowo »

testy i tak ci nic nie powiedzą Jabol.

Powiedz jak często i jak duże robisz podmiany wody, czy nawozisz CO2 i czy podajesz micro i macro nawozy? litraż jak dobrze rozumie masz coś około 60-70l, co pewnie netto będziesz miał max 50-55l. Jaką filtrację używasz, daj więcej szczegółów a postaramy się coś pomóc.

jabol

Re: \

Matrixowo pisze:testy i tak ci nic nie powiedzą Jabol.
zaiste ciekawa teoria..... :)

chyle czola ...ale moze faktycznie sie nie znam :)

PS

zaprzeczasz sam sobie. jesli pytasz o to czy nawozi to chyba jasne jest ze jesli chce to robic Z GLOWA to powienien mierzyc parametry............
Ostatnio zmieniony 2010-02-02, 09:31 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.

zami84

Post autor: zami84 »

Matrixowo "pije" do metody IE. Gdzie faktycznie pomiarów wody sie nie robi. :)
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

jabol

zami84 pisze:Matrixowo "pije" do metody IE. Gdzie faktycznie pomiarów wody sie nie robi. :)
to faktycznie super porada dla POCZATKUJACEGO .... tym bardziej chyle czola za pomyslowosc

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Zgodzę się z chłopakami, bez testów, to można, ale nie na tym etapie i do tego trzeba opracować sobie dobry system nawożenia,przy którym też trzeba w określonych etapach używać testów,żeby sprawdzić jak są mniej więcej pochłaniane pierwiastki (ilość,czas).Także w tym przypadku należy je zrobić, bo raczej sądząc po pytaniu i zdjęciach-kolega dopiero się uczy.Po zdjęciach Twoich roślin wnioskuję, że brakuje im chyba wszystkiego-azotu(żółknięcie liści,zahamowanie wzrostu), potasu(blade i dziurawe liście,karłowatość),fosforu(nikły wzrost),molibdenu lub cynku(ciemne plamki na liściach,brązowienie..) żelaza...To tylko takie podstawy, bo różne postacie mogą przybierać niedobory poszczególnych substancji i często objawy są bardzo podobne. Masz za mało światła i chyba nie podajesz CO2?.
Pozdrawiam:-)
Ostatnio zmieniony 2010-02-02, 11:22 przez Zafira, łącznie zmieniany 8 razy.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

Jabol a wierzysz jak ślepy w te testy? są one w ogóle do dupy masakrycznie i rzadko kiedy dowiesz się z nich dokładnie ile czego masz. Do tego zobacz jakie on ma podłoże... Jak myślisz dlaczego mu źle rosną? bo w ogóle nie mają pożywki do życia. ja nikomu nie zabraniam ich korzystać tylko one wcale mało nie kosztują a trzeba do szczęścia mieć wszystkie PO4,NO3,NO2,Fe PH KH GH i inne jeszcze.

Ważniejszymi informacjami są co ma w akwarium jeśli chodzi o sprzęt. wówczas można się więcej dowiedzieć. A do tego informacje czym nawozi i jakie ilości też wiele nam powiedzą.

Kod: Zaznacz cały

zmień "do dupy" na coś bardziej odpowiedniego. Pamiętaj że na forum zaglądają dzieciaki
Ostatnio zmieniony 2010-02-02, 11:05 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Proponuję wsadzić w podłoże jakieś kulki nawozowe. Wtedy rośliny dostaną kopa bo widać, że brakuje im zarówno mikro jak i makro nawożenia, a nawozy nie przedostaną się tak łatwo do wody. Możesz też obficiej karmić ryby.
Matrixowo pisze:Ważniejszymi informacjami są co ma w akwarium jeśli chodzi o sprzęt. wówczas można się więcej dowiedzieć. A do tego informacje czym nawozi i jakie ilości też wiele nam powiedzą.
Kompletnie się nie zgadzam, co ma sprzęt do gadania? Światło było podane, 2x18W, wiemy że to wystarczy żeby rośliny rosły. Skoro kwiatek nie podał, że podaje co2 to raczej tego nie robi, bo większość ludzi nie podaje co2. Z resztą to też nie jest konieczne żeby rośliny rosły. Filtry, grzałki itd nie mają większego wpływu, więc nie wiem co miałeś na myśli pisząc o sprzęcie... A informacje o parametrach i nawożeniu są właśnie kluczowe. Ja bym jeszcze poprosił o podanie obsady, bo dzięki temu wiadomo czy rośliny mają sporo żarcia czy nie. I jak z podmianami wody.
Dzięki temu da się wywnioskować czy brakujące a potrzebne nam tu parametry takie jak PO4 czy NO3 są duże czy małe tak jak przypuszczamy.

kwiatek

No więc tak, CO2 faktycznie nie podaje (myślę o bimbrowni). Nawożę tylko tym co podałem aqua plant b i ferro activ przy podmianach wody dodaje multimineral tropicala. Podmiany wody wyglądają tak, co dwa tygodnie spuszczam troch wody i dolewam 10l (5 odstanej kranówki i 5 destylowanej albo z filtra Ro zależy jak uda mi si załatwić) w kranie mam bardzo twardą wodę GH 25 n. nawozy stosuje po podmianie co dwa tygodnie tak jak na ulotce czyli u mnie to ok. 6ml. Czyli wnioskuje że przede wszystkim powinienem zainwestować w test na PO4 i NO3?? Obsada to 7 molinezji (było znacznie więcej ale systematycznie sie pozbywam) 1 gurami dwuplamy 3 kiryski spiżowe i dwa zbrojniki niebieskie. Do tego trochę slimaczków:/ i krewetek red cherry (10 sztuk). Nie podałem jeszcze zbiornik jest oświetlany przez 10godzin. Filtr to kaskada HBL-701 wkład gąbka i ceramika na rurce w akwarium również założyłem gąbke myje ją co tydzień.
Ostatnio zmieniony 2010-02-02, 14:22 przez kwiatek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

I znów potwierdza się stara prawda..."gdzie Polaków dwóch tam trzy opinie" ;-) Każdy, kto chce pomóc "ciągnie" temat w stronę swoich racji...A jak to zwykle bywa prawda leży po środku. Wiadomym jest co ma wpływ na dobry wzrost i kondycję roślin w akwa. Jakie mamy tu światło i jak wysoko zamieszczone są świetlówki względem lustra wody? To ile tych promieni dociera do dna? Kolejna sprawa nawożenie...Wymienione produkty to bodaj Tropical...a wg mnie i chyba nie tylko to właściwie jest "placebo". Aby coś zaczęły "nawozić" to pewnie trzeba by dawkować kilka lub nawet naście razy większą ich dawkę...A o reszcie wspomniała już Margaret, Jabol, Kubiszon i inni... ;-)

jabol

Matrixowo pisze:(...)są one w ogóle do dupy masakrycznie i rzadko kiedy dowiesz się z nich dokładnie ile czego masz.
powiem krotko: mylisz sie
Matrixowo pisze:Jak myślisz dlaczego mu źle rosną? bo w ogóle nie mają pożywki do życia.

testy sa min po to aby stwierdzic czego brakuje
Matrixowo pisze: tylko one wcale mało nie kosztują

mylisz sie ponownie
(poza tym imho lepiej kupic testy niz "srodek na glony" ktorym predzej czy pozniej wykonczysz rosliny)
Matrixowo pisze:a trzeba do szczęścia mieć wszystkie

tego dowiesz sie na stronie wodociagow: PH KH GH

http://www.zwik.lodz.pl
Matrixowo pisze:A do tego informacje czym nawozi i jakie ilości też wiele nam powiedzą.

guzik moga powiedziec bo kazda roslina ma swoje ulubione pierwiastki i rozne ilosci makro/mikro moga byc wciagane. po to wlasnie stosuje sie testy aby badac przez kilka tygodni wode dodajac X lub Y makro/mikro i sprawdzajac jak akwa je wciaga (jakie ilosci w jakim czasie)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”