Brak bąblowania

Lukiki

Brak bąblowania

Post autor: Lukiki »

Jaki jest powód braku bąblowania roślin przy dozowoniu CO2,a pojawia się tylko po podmianie wody?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Czegoś musi Ci brakować, a dostarczasz to tylko z podmianką. Czym nawozisz?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Lukiki

To start baniaka na ziemi,więc na razie sam potas i CO2 12/24.
mat114 pisze:Czegoś musi Ci brakować
Dla mnie nie logiczne,no bo jak? brakuje czegoś bez podmiany,a nie brakuje w jej czasie?
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
mat114

No ale robiąc podmianke dostarczasz pewnych substancji których może brakować twojej wodzie. Dlatego rośliny bąblują po podmiance. Swego czasu też tak miałem, zwiększyłem nawożenie i już bąblują cały czas
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Lukiki

mat114 pisze:No ale robiąc podmianke dostarczasz pewnych substancji których może brakować twojej wodzie.
Niby logiczne,ale to ta sama woda :)
Filmy

Awatar użytkownika
mat114

No, ale te pierwiastki zawarte w 'świeżej' wodzie mogą się szybko wyczerpywać, co jest właśnie powodem bąblowania po podmiance. Rośliny przecież w pewnym stopniu wyjaławiają wodę

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Wbrew pozorom to "kranovit" zawiera sporą ilość CO2. Po każdej podmianie na czystą kranówkę tak właśnie się dzieje, że rośliny bomblują. Wykorzystują wówczas "świeży transport" węgla. Bo zakładam, że pozostałych pierwiastków mają pod dostatkiem...Głównym, acz niekoniecznie podstawowym brakiem prawidłowej fotosyntezy roślin, czyli widocznych oznak braku bomblowania jest właśnie nieprawidłowa dystrybucja CO2 w akwarium... ;-)

jabol

Post autor: jabol »

mat114 pisze:No, ale te pierwiastki zawarte w 'świeżej' wodzie mogą się szybko wyczerpywać, co jest właśnie powodem bąblowania po podmiance. Rośliny przecież w pewnym stopniu wyjaławiają wodę

troszku sie mylicie chopy :) co do bablowania po podmianach... :)

jest ono li tylko zwiazane z (jak jest jakis biolog to niech mnie poprawi, gdyz nie wiem czy dobrze napisze) cisnieniem gazow w roslinach. mniej wiecej dziala to tak ze: jak wywalasz wode z akwa to rosliny "zasysaja" powietrze. jak nalewa sie wody to dziala wieksze cisnienie i te gazy rosliny wypuszczaja i stad popularne bablowanie po podmianach

Awatar użytkownika
krzych0062

Hm...ciekawa teoria Jabol... ale jak to się ma do roślin, które nie "ujrzą powietrza" z atmosfery? Tzn. cały czas są pod lustrem wody w czasie podmiany... ;-)

Tak na marginesie...Teraz już wiem "Kto" jest pracownikiem Rybarium... :-D Pzdr.

jabol

krzych0062 pisze:Hm...ciekawa teoria Jabol... ale jak to się ma do roślin, które nie "ujrzą powietrza" z atmosfery? Tzn. cały czas są pod lustrem wody w czasie podmiany... ;-)

otoz wlasnie toze samo. jesliu slup wody przed podmiana ma powiedzmy 40 cm to dziala WIEKSZYM CISNIENIEM niz slup wody po zlaniu wody ktory ma 20 cm
krzych0062 pisze:Tak na marginesie...Teraz już wiem "Kto" jest pracownikiem Rybarium... :-D Pzdr.
ano :)

Lukiki

Więc co jest przyczyną braku bąblowania w takim razie,jeśli czegoś w słupie brakuje,to czego,czym jest ten składnik za to odpowiedzialny?
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

Powiem szczerze, że po raz pierwszy spotkałem się z taką tezą...Ale nie mówię jednocześnie, że przeczytałem wszystkie posty w tym temacie w sieci...Opieram się na tym co wyczytałem i na własnych obserwacjach. Ale być może, że jest tak jak mówisz...nazwijmy je "ciśnieniem wewnątrzkomórkowym" hm...może :-P

jabol

Lukiki pisze:Więc co jest przyczyną braku bąblowania w takim razie,jeśli czegoś w słupie brakuje,to czego,czym jest ten składnik za to odpowiedzialny?
a tego to ja ci juz nie powiem. moge dac ci rady ktore sie walkuje wiele razy a wiec:

- swiatlo conajmniej 0,7W/l - przy zalozeniu ze wysokosc akwa nie jest wieksza niz 45-50 cm
- regularne podmiany 50% wody - raz na tydzien (w naturze podmiana zachodzi co sekunde, wiec nalezy tego w miare przestrzegac w zamknietym ekosystemie jakim jest akwa)
- 3 podstawowe testy: NO3, PO4, Fe i ich odpowiednie wartosci: 10 mg/l; 0,5-1; 0,1-0,2 (CHYBA ZE JESTES ZAAWANSOWANYM AKWARYSTA I JEDZIESZ NA TZW "ZEROWKACH" TZN NA PODAWANIU MALYCH ILOSCI NAWOZOW NIE WYKRYWALNYCH TESTAMI)
- regularne nawozenie - najlepiej malymi dawkami codziennie

amen
Ostatnio zmieniony 2010-01-23, 20:10 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.

jabol

krzych0062 pisze:Powiem szczerze, że po raz pierwszy spotkałem się z taką tezą...Ale nie mówię jednocześnie, że przeczytałem wszystkie posty w tym temacie w sieci...Opieram się na tym co wyczytałem i na własnych obserwacjach. Ale być może, że jest tak jak mówisz...nazwijmy je "ciśnieniem wewnątrzkomórkowym" hm...może :-P
przeszukaj archiwum pl.rec.akwarium. o ile dobrze pamietam to Waldeusz dawno temu o tym pisal

Awatar użytkownika
krzych0062

jabol pisze:przeszukaj archiwum
Dzięki za link, nie omieszkam tam zajrzeć ;-)
jabol pisze:moge dac ci rady
Oczywiście, że dodanie potasu do "starej wody" daje podobny efekt... chodzi mi o bomblowanie roślin :-D
Ostatnio zmieniony 2010-01-23, 20:15 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”