Akwarium trójkątne
Akwarium trójkątne
witam pięknie jako nowy użytkownik tego forum, zakupiłem trójkątne akwarium i tyle? i dalej jestem w kropce przeliczając parametry akwarium ma około 200 litrów i co do niego włożyć jaka pompka jakie podłoże, chciałbym tam mieć skalary,prosze o pomoc pilne, muszę mieć to gotowe do czwartku
Ostatnio zmieniony 2009-11-30, 13:09 przez lesioand, łącznie zmieniany 1 raz.
lesioand
Witam, to trochę nie taka kolejność zakładania akwarium. Chyba nie mówisz o tym czwartku co teraz będzie ?? Bo jeśli tak to gratuluje podejścia
, chyba że masz jakieś istniejące akwarium i wszystko łącznie z wodą z niego przeniesiesz żeby było dojrzałe.
Podaj dokładne wymiary akwa, bo może jest ono za niskie dla skalarów, sama objętość to nie wszystko.
Co do filtracji, to masz tam jakiś komin w akwa, czy nie, bo od tego sporo zależy. Jeśli nie ma to jakiś kubełek, najlepiej żeby nadfiltracja więc taki do akwarium ~300-350 litrów

Podaj dokładne wymiary akwa, bo może jest ono za niskie dla skalarów, sama objętość to nie wszystko.
Co do filtracji, to masz tam jakiś komin w akwa, czy nie, bo od tego sporo zależy. Jeśli nie ma to jakiś kubełek, najlepiej żeby nadfiltracja więc taki do akwarium ~300-350 litrów
Ostatnio zmieniony 2009-11-23, 15:21 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja była Tanganika -
jest jedna metoda odkup od kogoś stary brudny kubełek lub filtr z na maksa brudną gąbką zalej akwa już dzisiaj potem wrzuć ten syfiasty filtr i możesz urządzić akwa ale nie gwarantuje że ryby to przeżyją. Jak je od razu wpierdzielisz tam daj wodzie ze dwa dni na przerobienie i dopiero choĆ to i tak robienie akwa na chop siup. 

Teoretycznie tak, ale dojrzewania zbiornika i wody nie przyspieszysz w takim tempie, żeby do czwartku woda była dojrzała i ryby dobrze się czuły.lesioand pisze:wszystko da się zrobić,jak sie chce
Rozumiem że 52cm to wysokość akwa, odliczając ~10cm na podłoże zostaje 40cm, za mało dla skalarów wg mnie. Z tego co wiem to akwa powinno mieć min 60cm wysokości.
Co do filtracji to polecam jakiś kubełek JBL, Tetra ewentualnie coś z wyższej półki Eheim. Koszt kubełka ~300-400zł.
Co do podłoża to opcje są różne, ale widzę że chcesz akwarium z roślinami więc podłoże musi być bogate w minerały. Dobra jest ziemia ogrodowa a na wierzch żwir. Poszukaj, tematów na temat podłoża było sporo.
W zależności jakie rośliny dochodzi jeszcze oświetlenie odpowiednie i ewentualnie CO2. Więc życzę miłej lektury

Poczytaj sobie temat kolegi Matrixowo, on pokolej opisał jak zakładał akwarium i jakie były problemy. Akwarium znajdziesz w galerii.
Moja była Tanganika -