Jakie wybrać podłoże?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tigraa

Jakie wybrać podłoże?

Post autor: tigraa »

Witam
Posiadam akwa 112l. Chciałabym go urządzić od nowa. Do tej pory hodowałam w nim krewetki red cherry i kilka rybek, jednak teraz chciałabym zmienić obsadę na red crystale i micro rasbory galaxy.
Podłoże jakie było do tej pory to Aquasubstrate II. Zastanawiam się czy nie wymienić go na inne, bo już straciło swoje właściwości. Czy może dołożyć jakieś podłoże dla roślin?
Jakie podłoże polecacie?? Dodam jeszcze, że będzie sporo roślin trawnikowych, troszkę łodygowych w tylnym planie i mchy na korzeniach.
Woda mieszana pół na pół - kranówka z wodą RO. W niedalekiej przyszłości planowana jest również instalacja CO2.
Pozdrawiam

jabol

Re: Jakie wybrać podłoże?

Post autor: jabol »

moze sporbuj z ADA albo z Red Bee Sand

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Ja tez proponuje Red Bee Sand

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

hmm a powiedzcie mi drodzy Panowie jakie macie doswiadczenia z tym podlozem ?
czy poprostu pojawilo sie na rynku wiec mozna polecic ? :)
tez teraz zastanawiam sie nam podlozem do kostki stad dociekliwosc!

Awatar użytkownika
tigraa

podloże

Dziękuje bardzo za szybka odpowiedź. Orientuje się któryś z Panów czy to podłoże jest dostępne w sklepie Kakadu??

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

nie zadne z tych podlozy nie jest dostepne w kakdu
albo w rybarium albo w nashopie, ewentualnie allegro

Awatar użytkownika
tigraa

ok dzięki. Właśnie sprawdzam ofertę internetową i faktycznie w rybarium jest dostępne to podłoże.
Może faktycznie będzie lepiej jak wymienię całe podłoże.

Specu

Post autor: Specu »

Witam, podłączę się pod temat bo szkoda zakładać nowego a pytanie mam właśnie odnośnie podłoża. Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem baniaczka 450l i teraz moje pytanie co byście polecili pod żwirek tylko coś z tańszych rzeczy, co myślicie na temat ziemi ogrodniczej, ziemi do kaktusów, ziemi do róż i innych tego typu wynalazkach ? Akwa jest sporych rozmiarów więc jakbym miał kupować jakieś dobre podłoże to już minimum kilka opakowan, a to już koszta w setkach. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Śmiało uderzaj w ziemię. Ja u siebie mam podłoże do róż, nie jest ono zbyt kwaśne. Póki co wszystko rośnie bardzo ładnie, nawet aponogeton madagaskarski się trzyma.

king
Kontakt:

Post autor: king »

najlepszy jest czysty torf i glina ewentualnie ziemi z lasu bukowego możesz po nią pojechać do parku wzniesień łódzkich jak się straż leśna nie wyhaczy to będziesz miał świetne podłoże

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Torf ponoć wcale taki dobry nie jest, bo zakwasza zbytnio podłoże. Ale sam torfu w podłożu nie używałem, jedynie tak słyszałem i czytałem.
Ostatnio zmieniony 2009-12-26, 15:02 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

king
Kontakt:

Post autor: king »

ja używałem i jego jedyną wada jest że sufi przez dość długi okres po założeniu akwarium ja go pod glinę zawsze dawałem i na wierzch piasek ;-) i żwirek

rafal dolak

podłoże

Post autor: rafal dolak »

Tak jak mówi Kuba . Ziemia kwiatowa jest bardzo dobra. Można ją jeszcze odparować dla likwidacji robaków. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Śmiało stosować !! :-P
Rafal

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Też polecam ziemie ale lepiej wybrać taką najtańsza żeby nie miał do datku PKN bo to zbędne, najzwyklejsza uniwersalna. a mam taką u siebie i jestem zadowolony jak tylko roślinki sie do niej dobiorą to zaczynają bardzo łądnie rosnąć i nie potrzeba nawet nawozić.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Polecam podłoże dla róż bo ma wyższe ph. Zbyt kwaśna ziemia nie jest dobra bo źle działa razem z metalami ciężkimi rozpuszczonymi w wodzie. Tak przynajmniej wyczytałem u Diany w książce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”