Sposoby wiązania mchów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Sposoby wiązania mchów

Post autor: Alchemik »

Witam
Jako, że ostatnio na forum pojawiło się kilka tematów dotyczących wiązania mchów postanowiłem napisać coś od siebie.

Ostatnio wiązałem Fissidensa Fontanus więc na jego przykładzie pokaże jak to robie. Sposób dotyczy każdego gatunku jaki miałem w akwarium.

Na początek przygotowuje sobie kawałki kokosów i nitkę. Wole kokosy od kamieni ponieważ ich porowata struktura sprzyja przyjmowaniu sie mchu. Gdy nitka rozpuści sie w wodzie ( po ok 2-3 miesiącach) mech jest dobrze wrośnięty w kokos i mamy pewność, że nie odpadnie. Przy kamieniach bywa z tym różnie. Ostatnio oderwałem kawałki pięknego mchu właśnie od kamienia, który wydawał się być idealny, niestety nie był.

Obrazek

Następnie układam na kokosie jedną warstwę mchu. Mogą to być nawet pojedyncze gałązki. Ważne jest jednak ułożenie jak najściślejsze, zwracając uwagę aby nie było więcej niż jedna warstwa.

Obrazek

I ostatni krok. Czyli przywiązanie mchu nitka. Sposób "na okrętkę" jest najlepszym sposobem. Końce nitki wiążemy. Tak przygotowany kokos można śmiało wkładać do akwarium.

Obrazek

Jak widać ścieg nitki nie jest zbyt gęsty. Uważam, że bardziej gęste ułożenie nitki będzie tylko zwiększało czas wzrastania mchu i nie jest konieczne.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Tradycyjny sprawdzony sposób wiązania mchów. Ważne jest właśnie to żeby warstwa mchu nie była zbyt gruba. Mech który obwiązujemy z czasem zacznie wyglądać jak zgniły/zeschnięty, ale to normalna rzecz, z czasem zacznie odbijać i wypuszczać młode pędy i zasłonią tą przywiązana część mchów.
Alchemik pisze:Gdy nitka rozpuści sie w wodzie ( po ok 2-3 miesiącach) mech jest dobrze wrośnięty w kokos i mamy pewność, że nie odpadnie.
W przypadku kokosa owszem sprawdza się ale ktoś kto śledzi forum pamięta że zabapinkfloyd (jak się mylę to przepraszam :mrgreen:) nawiązał też do żyłki, która jest bardziej wytrzymała od nitki i daje mchom więcej czasu na wrośnięcie sie w np. kamień.
Ja osobiście użyłem sztucznej nici, bo w danej chwili tylko to miałem pod ręką. Jestem spokojny o rozpuszczalność jej, teraz czekam aż zarosną ją mchy.
Ostatnio zmieniony 2008-06-23, 21:41 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”