Wywiad z Dianą Walstad

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Thetan

Wywiad z Dianą Walstad

Post autor: Thetan »

Jedną z fajnych rzeczy w książkach tej Pani jest stała aktualizacja informacji. Nauka ewoluuje, tak samo metoda Low Tech.

http://www.aquarimax.com/2013/02/27/aqu ... -aquarium/

Po przesłuchaniu tego wywiadu chyba najciekawszą informacją jest wprowadzenie 4 godzin przerwy w oświetleniu sztucznym zbiornika, od południa do godziny 16. Jest o tym mowa pod koniec wywiadu ok 25 minuty. W czasie tego okresu wg autorki dochodzi do regeneracji CO2 w akwarium. CO2 jest zużywane od rana w szybkim tempie. Przerwa umożliwia odnowienie dostępnego CO2.
Przypadkowo ja też od jakiegoś czasu eksperymentuję z przerwą w ciągu dnia, ale tylko 2 godziny. Wg Diany można w ten sposób oszczędzić na prądzie i mieć jednocześnie korzyść.

Inną rzeczą, którą wyczytałem z kolei tutaj
http://acuariorosa.blogspot.com/2009/04 ... lstad.html
jest możliwe zwiększenie obsady zbiornika Low Tech przy jednoczesnym zwiększeniu światła. Mój zbiornik LT jest mocno zarybiony a mimo to woda czysta, brak mułu itd. Ostatnio przeszedłem na HQI (głównie z powodów estetycznych) i prawie nie miało to żadnego wpływu na stabilność baniaka.

Zachęcam do wysłuchania i czytania.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Metoda ze "sjestą dla oświetlenia" znana jest nie od dziś, więc żadna to nowość... ;-) Choć była ona kojarzona głównie z dobroczynnym wpływem w walce z glonami...w efekcie chodziło o właśnie CO2 w akwariach, gdzie nie było dozowane. :-)

Awatar użytkownika
Thetan

Tylko ze glony lepiej od roslin reaguja na brak swiatla. Potrzebuja go mniej do wzrostu. Wysyp glonow po dostarczeniu sporej dawki swiatla jest spowodowany wzrostem stezenia zelaza wynikajacym z tego swiatla ale nie samym swiatlem. Wtedy jesli nie masz roslin ktore wezma to zelazo to zrobia to wlasnie glony.

Pisze z tel stad brak znakow.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Być może taka przerwa w oświetleniu działa, ale moim zdaniem, to już odejście od LT.
Ideą LT jest jak najmniejsa ingerencja techniki w akwarium. A w naturze od 12 do 16 właśnie słońca jest dużo.

Awatar użytkownika
Thetan

:mrgreen: Skoro wyłączasz oświetlenie, to wyłączasz technikę.
Poza tym w naturze bywają pewnie w ciągu dnia ciemniejsze pory spowodowane chmurami, nawet przeszkodami zasłaniającymi słońce nad częścią wody np. blisko brzegu.
Zależy jak kto ma pokój, ale pewnie większośc osób w dzień ma na tyle jasno żeby ryby widziały np. spadające żarcie.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Thetan pisze:Wysyp glonow po dostarczeniu sporej dawki swiatla jest spowodowany wzrostem stezenia zelaza wynikajacym z tego swiatla ale nie samym swiatlem
Mógłbyś to rozwinąć (o tym żelazie oczywiście). Bo to chyba jakiś skrót myślowy.
pzd
P.

Awatar użytkownika
Thetan

Dokładnie chodzi o zjawisko fotoredukcji żelaza. Światło jest stymulantem uwalniania żelaza, które jest pożywką dla glonów.
Im światło bardziej podobne do naturalnego (zakres widma), tym lepiej dla glonów.
Sam tego doświadczyłem, gdy podmieniłem swego czasu jedną świetlówkę 6500 na typowa roślinną różową. Glony natychmiast. Dopiero stosunek 2:1 na korzyść białych świetlówek ukrócił ich rozwój. Całkowicie sprawę załatwiły rośliny.
Rozdział książki o glonach świetnie naukowo tłumaczy jak sobie z nimi poradzić.
Ostatnio zmieniony 2013-10-14, 19:28 przez Thetan, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”