Barclaya longifolia - pytanie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrzej_vader

Barclaya longifolia - pytanie

Post autor: andrzej_vader »

Dostałem kilka tych roślin od kolegi. Nie były to giganty, ale bez problemu mozna je było zasadzić. Wszystkie miały zielone liście. Wiedząc, że Barclaya bardzo źle reaguje na zmianę środowiska i potrafi zaniknąć, tego sie własnie spodziewałem. A tu niespodzianie jedna z roslin (rozsadziłem je w kilku akwariach w nadziei, ze gdzieś sie przyjmie :-D ). Wypuściła młode liście. I własnie co do tych liści mam pytanie. Bo nie są one zielone.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/J ... directlink
Mają mniej więcej kolor marchewki którą wyławiam nadmiar slimoli :mrgreen: . Co oznacza taki kolor liści? Czy to dobrze, czy to źle? Czy to jest naturalne?

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Andrzej ja może nieraz jestem punktowany przez małżonkę czy inne kobiety, że jakis tam kolor inaczej widzę, ale kurcze na Twoim zdjęciu te dwa listki bardzo ale to bardzo różną się od marchewki, która obok nich leży?

Poza tym tez miałem barcaye swego czasu i ta zielona ma właśnie takie listki (chodzi mi o kolor)

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

wojtekr pisze:na Twoim zdjęciu te dwa listki bardzo ale to bardzo różną się od marchewki, która obok nich leży?
Może nie patrzysz na te co powinieneś bo ja widzę że kolorem faktycznie przypominają trochę marchewkę . Za to dwa liście pozostałe są zieloniutkie .

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Długo się naszukałem tych listeczków :roll: ale są :-D Jak na mój gust brak jakiegoś pierwiastka, ew. kiedyś z aponogetonem miałem podobnie że jego takie małe listki miały taki kolor a następne już większe były normalne ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Wiem, że listki są małe, więc zaznaczyłem je specjalnie strzałką (mam nadzieję, że teraz nie rozpocznie się proces poszukiwania strzałki). Co do koloru to faktycznie, Panie potrafią w jakis dziwny sposób nazywać wszelkie możliwe odcienie podstawowego koloru. Gdyby nie marchewka to ciężko by mi było nazwać ta barwę :mrgreen: No własnie to mnie zastanawiało, czy to naturalny kolor młodych liści tej barclay'i, czy też wskazuje na złe samopoczucie posadzonej właśnie rośliny. W drugim akwarium mam sytuacje odwrotną. Liście dorosłe zaczęły przybierać podobną barwę jak na zdjęciu, natomiast młode liście są zielone. I dorosłe liście najwyraźniej zaczynają sie rozpadać. A tam pierwiastków jest raczej w nadmiarze i rośliny świetnie się wybarwiają. Pytam, bo pierwszy raz mam tą roślinę i żadnych doświadczeń z nią związanych. Prześledziłem informacje o niej w necie, ale akurat na temat młodych liści nie trafiłem.
Tu jeszcze, troche lepsze zdjęcie, kiedy pierwszy liśc sie pojawił:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/c ... directlink
Ostatnio zmieniony 2013-04-06, 23:05 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

czyli o te dwa Ci chodzi :-)
Ja bym się nie przejmował na tym etapie. Dorosną to się wybarwią.

king
Kontakt:

Post autor: king »

Barkleja lubi zelazo/mangan w podłoży kilka kulek Glinowo torfowych powinno pomóc w substracie lub żwirze nie chce rosnąć.

rydel

Post autor: rydel »

Nadmierne zabarwienie w kolorze czerwonym / marchewkowym rośliny która nie powinna być taka to niedobór azotanów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”