czego brakuje lub nadmiar?

ODPOWIEDZ
lukaszzsch

czego brakuje lub nadmiar?

Post autor: lukaszzsch »

witam wszystkim

mam pytanie do was,w moim zbiorniku malawi znajduje się kilka kryptokorynek (wendtii, balansa, nevilli oraz nurzaniec srubowy i anubias nana) przyrosty jako takie są zadowalające. nie wiem jednak skąd pewne widoczne na zdjęciach poniżej problemy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

wg. testów mam:
10-15 mg/l NO3
0,5 mg/l PO4
20 mg/l K
0,5 mg/l Fe

podaję easy carbo w ilości 10 ml/dzień na 300 litów brutto(trochę prewencyjne, bo w poprzednim miałem sporo krasnali).
zasilam wodę w magnez (bo w kranówce 70 mg Ca do 7 mg Mg)
dodaję potas, mikromakro od Witka Miszczaka. (ale pomimo posiadania testów trochę na wariata)
proszę o sugestie.
światło 10 godzin 2x10W halogen led (teoretyczny odpowiednik 70-100W standardowego halogenu)
(tak naprawdę takie zółte liście z wyraźnie zielonymi żyłkami mam od kilku dni, jakby po podaniu magnezu??)

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

W tle widać brunatnice, roślin niewiele, nie wiem jakie masz oczekiwania co do roślin w malawi, ale chyba szału nie będzie. Poza tym jeżeli podajesz MikroMakro, to potas już tam jest. Ładne rośliny w pyszczakach to raczej efekt regularnej dużej podmiany niż precyzyjne dawki nawozów - głównym problemem są glony jako pochodna nadwyżek DOC.

P.S. J.w. napisałem IMHO zioła wyglądają całkiem poprawnie.

discus6

Post autor: discus6 »

Korzonek w akwarium z pyszczakami to raczej kontrowersyjny pomysł...
discus6

lukaszzsch

Witek Miszczak pisze:W tle widać brunatnice, roślin niewiele, nie wiem jakie masz oczekiwania co do roślin w malawi, ale chyba szału nie będzie. Poza tym jeżeli podajesz MikroMakro, to potas już tam jest. Ładne rośliny w pyszczakach to raczej efekt regularnej dużej podmiany niż precyzyjne dawki nawozów - głównym problemem są glony jako pochodna nadwyżek DOC.

P.S. J.w. napisałem IMHO zioła wyglądają całkiem poprawnie.
W tle widać okrzemki, zbiornik ma 5 tygodni,więc norma.
Najhardziej martwi mnie wygląd anubiasa i te żółte liście, bo w poprzedniej banieczce tego nie było.

Co do korzenia...w jeziorze naturalnie też są korzenie, są też nurzańce. Dla mnie ortodoksyjny, surowy wygląd piachu i trzech głazów rzuconych 'na krzyż' jest nie do przyjęcia.

Choć generalnie w tym sporcie bańka ma cieszyć oko właściciela, a reszta to kwetia gustu oglądającycg. A jak jest z gustem to wszyscy wiemy, każdy ma swój.

discus6

Post autor: discus6 »

lukaszzsch pisze:Co do korzenia...w jeziorze naturalnie też są korzenie
Jak się silnie uprzesz to w Amazonce znajdziesz kamienie i skały.Mimo to raczej nie spotyka się aranżacji z paletkami,altumami czy BW z takimi ozdobami.
lukaszzsch pisze:bańka ma cieszyć oko właściciela, a reszta to kwetia gustu oglądającycg. A jak jest z gustem to wszyscy wiemy
Święte słowa :-) .
discus6

lukaszzsch

po dwóch dniach nieobecności mój anubias umiera:
Obrazek
co mu dolega? może przedozowałem czegoś?
w poprzedniej bańce nic nie nawoziłem i rósł wolno, ale zdrowo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”