Czy zmiana oświetlenia, może prowadzić do choroby zwartek?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrzej_vader

Czy zmiana oświetlenia, może prowadzić do choroby zwartek?

Post autor: andrzej_vader »

Choroba zwartek, jak wiadomo wynika z gwałtownych zmian parametrów wody. Przeważnie występuje, w momencie zasadzenia przyniesionej rośliny w naszym akwarium. Ale mamy sytuację, kiedy parametry wody się nie zmieniły. Zostało zmienione oświetlenie. Z Osram (nie straszę) Daylight na Osram (nie straszę) Fluora. Z 6 Daylightów, trzy zostały wymienione na Fluory. Naprzemiennie. Co o tym sądzicie? Czy to mogło spowodować tak gwałtowną reakcję zwartek? Inne rośliny bez zmian.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

nie wydaje mi się, u mnie nawet po zmniejszeniu światła o 1/3 nic się nie działo, jeżeli już to bym upatrywał przyczyny w zmianie natężenia fotosyntezy, może inne światło ją przyspieszyło, rośliny zaczęły szybciej przerabiać przez co zmienił się skład wody

ale to tylko bardzo luźna teoria
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

Gwałtowne zmiany ph prowadzą do tzw. choroby zwartek. Które powodują że liście zamieniją się w pył ,ropuszczają się.
Malawi

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

To wiem. Tylko , ze tam nie nastąpiła zmiana ph. I w tym jest tajemnica :-D Ale pewnie bez skomplikowanych badań by sie nie obyło. Chyba aż tak głęboko dociekać nie będę.

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

Zwartki u mnie "znikły" raz ,wtedy kiedy butla z co2 się skończyła a nie maiłem możliwości nabicia,skoczyło ph i koniec
Ostatnio zmieniony 2013-03-21, 10:09 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

syjon pisze:Gwałtowne zmiany ph prowadzą do tzw. choroby zwartek. Które powodują że liście zamieniją się w pył ,ropuszczają się.
A to się może zgadzać. Ostatnio wymyśliłem, żeby moim Akarom zrobić lepszą wodę i przepuściłem część podmianki przez torf. Praktycznie za 2-3 liscie kryptokoryn zaczęły się jakby rozpuszczać. Mam nadzieję, że nowe liscie już się do nowych warunków przyzwyczają?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

powinny, miałem to samo, ph niby podobne, ale twardości inne i jakiej zwartki bym nie włożył do 119, to kończy się "łysieniem"

każda poważna zmiana może rozpocząć chorobę zwartek, nawet żyzne podłoże nie pomoże
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”