Problem z zastartowaniem roślin. co zrobić?

tomafan

Problem z zastartowaniem roślin. co zrobić?

Post autor: tomafan »

Witam. od pewnego czasu mam problem z zastartowaniem roślin.
Jakie bym nie wsadził i ile bym nie czekał to zawsze kończy się tym samym, a mianowicie wyrzuceniem ich do kosza.
Rośliny nie rosną marnieją w oczach robią się miniaturki. liście lotosa i zabienicy "Rozpuszczają " sie w wodzie.
Akwarium 375 działa od grudnia, Filtracja to:
1. aquael Unimax 700.
2. eheim 2075
Temperatura wody 29 stopni
No 20
ph 7
kh 7
gh 17
Podmiany wody:
1/3 raz w tygodniu, woda kranówka czysta bez RO
Oświetlenie:
Sylvania Gro-Lux 54W
SYLVANIA AQUASTAR 54w
Nawożenie:
Codziennie rano Węgiel organiczny 10ml
plus K2SO4 40ml
dwa razy w tygodniu nawóz makro i mikro 28 ml
dodatkowo kulki gliniano torfowe w podłoże pod rośliny.
Proszę o porade co zrobić jak nawozić i czy da sie je jeszcze uratować... :)

Oto kilka fotek :

http://imageshack.us/photo/my-images/21/dsc0269uj.jpg

http://img33.imageshack.us/img33/8914/dsc0270x.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/6215/dsc0274oe.jpg

http://img694.imageshack.us/img694/2030/dsc0276vb.jpg

http://img198.imageshack.us/img198/1379/dsc0271i.jpg
Ostatnio zmieniony 2012-05-26, 12:35 przez tomafan, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam Darek

behemoth

Post autor: behemoth »

Dwie świetlówki na takie akwarium to stanowczo za mało,poza tym masz dwie świetlówki o odpowiednim widmie dla roślin ,ale musisz pamiętać że mają one małą skuteczność świetlną w lumenach .
Musisz pamiętać, że rośliny w pierwszej kolejności potrzebują ilość światła ,a jego jakość ma już nieco mniejsze znaczenie.
Dokup jeszcze ze dwie takie jak masz o temp barwowej 6500 k i wtedy powinno już coś rosnąć ,oczywiście jeżeli z nawożeniem jest wszystko ok.
Pomyślał bym też o jakimś co2,bo z samego węgla w płynie furory w bańce nie zrobisz.

tomafan

behemoth pisze:oczywiście jeżeli z nawożeniem jest wszystko ok.
nawożenie takie jak napisałem wyżej.
behemoth pisze:bo z samego węgla w płynie furory w bańce nie zrobisz.
nie chce furory robić :) chce tylko żeby mi rośliny poszły w górę :) furorę zrobią dyski na tl tych że roślin ;)
jak pójdą
Pozdrawiam Darek

michalzdw

Post autor: michalzdw »

Przede wszystkim za słabe światło i zapewne za mało żelaza

tomafan

michalzdw pisze:za mało żelaza
też tak myślę zeby dodać więcej żelaza...
jakie było by najlepsze? na allegro jest pełno tego i wybór trudny :/
Pozdrawiam Darek

michalzdw

Ja jako nawóz korzystałem z aquaplant B kulek gliniano-torfowych i CO2 więc ciężko mi powiedzieć coś o dodatkowym żelazie ale słyszałęm dobre opinie o Tropical FERRO-AKTIV

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

tomafan pisze:Sylvania Gro-Lux 54W
SYLVANIA AQUASTAR 54w
Światła jest za mało,ale o tym już napisali poprzednicy, światło to podstawa i od tego trzeba zacząć.
tomafan pisze:Nawożenie:
Codziennie rano Węgiel organiczny 10ml
plus K2SO4 40ml
dwa razy w tygodniu nawóz makro i mikro 28 ml
dodatkowo kulki gliniano torfowe w podłoże pod rośliny.
Proszę o porade co zrobić jak nawozić i czy da sie je jeszcze uratować... :)
Węgiel organiczny nie jest tu niewiedomą, ale już siarczan potasu 40 ml, to jest zagadka, bo skąd mamy wiedzieć z jakiego roztworu jest podawana taka ilość potasu? ;-).
No i to makro i mikro 28 ml, nic nam to nie mówi, bo niby skąd mamy wiedzieć jakie stężenia kluczowych pierwiastków to uczyni, skoro sam pewnie tego nie wiesz? ;-).
Napisz z jakich mieszanek korzystasz, bo zapewne, jeśli kupowałeś nawozy na allegro, to jakaś instrukcja na nich była.
Podłoże masz jałowe, trochę zbyt wysokie pH, CO2 z butli nie posiadasz z tego co widzę?. Mierzysz PO4?, rośliny masz raczej wolno rosnące i w małej ilości.
I jeszcze jedna moja taka uwaga na szybko-stosujesz silne napowietrzanie,a deszczownia jest skierowana do tafli wody,a to jest istotne dla roślin.
Ostatnio zmieniony 2012-05-26, 19:57 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

tomafan

Zafira pisze:ale już siarczan potasu 40 ml, to jest zagadka, bo skąd mamy wiedzieć z jakiego roztworu jest podawana taka ilość potasu?
100 gram rozpuszczone w litrze wody :) jakie stężenie nie wiem :)
Zafira pisze:No i to makro i mikro 28 ml, nic nam to nie mówi, bo niby skąd mamy wiedzieć jakie stężenia kluczowych pierwiastków to uczyni, skoro sam pewnie tego nie wiesz? ;-) .
50 gram rozpuszczone w litrze wody stężenie nie znane ... instrukcja w koszu.
Zafira pisze:CO2 z butli nie posiadasz z tego co widzę?
nie posiadam co 2.
Zafira pisze:a deszczownia jest skierowana do tafli wody,a to jest istotne dla roślin.
w czym to przeszkadza rośliną ?

napowietrzanie próbowałem już ograniczać ale ryby tego nie wytrzymywały
Ostatnio zmieniony 2012-05-26, 20:25 przez tomafan, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Darek

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

tomafan pisze:100 gram rozpuszczone w litrze wody :) jakie stężenie nie wiem :)
40 ml uczyni stężenie 4, 8 mg/l K jednorazowo,a z tego co piszesz, to podajesz takie dawki codziennie, razem z węglem. Zatem masz tygodniowe stężenie K prawie 34 mg/l.
tomafan pisze:50 gram rozpuszczone w litrze wody stężenie nie znane ... instrukcja w koszu.
Tutaj Ci nic na ten temat nie powiem, bo nic nam nie wiadomo, jak ten sprzedający dobierał te pierwiastki i ile czego się tam znajdowało w tych 50-ciu gramach różnych soli. Mikro też jest niewiadomą, czyli generalnie nie wiemy nic :-).
tomafan pisze:w czym to przeszkadza rośliną ?
Ruch tafli wody ma znaczenie, bo rzutuje to na poziom CO2 w akwarium, który z kolei jest potrzebny roślinom.
Ostatnio zmieniony 2012-05-26, 21:11 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

tomafan

Zafira pisze:Ruch tafli wody ma znaczenie, bo rzutuje to na poziom CO2 w akwarium, który z kolei jest potrzebny roślinom.
gdy nie ma ruchu tafli wody wtedy robi się kożuch który drastycznie zwiększa CO2 i ryby dostają przyduchy :/
Pozdrawiam Darek

michalzdw

tomafan pisze:
Zafira pisze:Ruch tafli wody ma znaczenie, bo rzutuje to na poziom CO2 w akwarium, który z kolei jest potrzebny roślinom.
gdy nie ma ruchu tafli wody wtedy robi się kożuch który drastycznie zwiększa CO2 i ryby dostają przyduchy :/
Poszukał bym przyczyny tworzenia się tego kożucha i gwałtownego wzrost CO2. Kup trochę szybko rosnących roślin, kabomby nurzańce itp.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

rośliny "szybkorosnące" też potrzebują więcej światła, a w większości wypadków więcej niż te wolniej rosnące.

Przy tej ilości światła jaką masz, nie ma sensu dodawanie jakichkoloiek nawozów.
Na Twoim miejscu - dla tych roślin, jakie masz - zwiększyłbym światło, żeby było 0,3 - 0,5 W/l, zadbałbym o żyzne podłoże (np. kulki) i tyle. Ewentualnie węgiel w płynie no i może potas delikatnie (chociaż to niekonieczne). Resztę załatwią ryby i podmianki wody.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Może i za mało tego światła, ale odejmując ilość podłoża to daje nam coś ok 0,3 wata na litr co przy odbłyśnikach i odpowiednio nawożonym podłożu ( kulki, ziemia i inne) powinno dać radę aby prowadzic zbiornik LT. Tylko czy w LT wytrzymają dyski?? Chyba nie, zatem dołóż światełka jak radzi grono. :mrgreen:
Łukasz

tomafan

lukaszLDZ pisze:zatem dołóż światełka jak radzi gron
musze tak zrobić bo od grudnia to już moja trzecia obsada roślin która idzie do kosza:(
Pozdrawiam Darek

tomafan

Dołożyłem drugą belkę oświetleniową :) wszystko ładnie pięknie ;) było by gdyby nie atak brązowych glonów :( są wszędzie na roślinach na szybach.... prawdopodobnie okrzemki, jak sobie z nimi radzić?
Pozdrawiam Darek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”