Cyjanobakterie :(

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Kubek75 pisze:A zrób mały eksperyment i nic nie rób. :-) Po prostu zostaw jak jest.
no tylko wodę podmieniam, ale nie będzie mnie 3 tygodnie więc nic nie zrobię :-) zastanawiam się jak ze światłem: czy zostawić jak jest czy wyłączyć na ten czas.

Awatar użytkownika
raadi

sinice

Post autor: raadi »

w akwarium za przyczynę rozwoju sinic stawiałbym niewłaściwe proporcje P do N - a właściwie zerowy azot. Za przyczynę rozwoju sinic podaje się głównie organikę , przy czym należy zwrócić uwagę że ( tu są moje przemyślenia) fosfor jest chyba najbardziej mobilnym pierwiastkiem potrafi być przyswojony w wielkich ilościach przez rośliny w dosłownie kilka godzin i równie szybko oddany w procesie rozkładu.
Poziom fosforanów redukuje się azotem potasem i składnikami micro :-) czyli wszystkim co potrzebne jest do rozwoju rośliny (oprócz fosforu który już zapewne mamy w akwarium)
Aha zapomniałbym dodać że cjanobakterie zupełnie nie przejmują się brakiem azotanów ponieważ wiążą azot atmosferyczny NH2.
Podsumowując brak azotu doprowadził do akumulacji fosforu, do akumulacji fosforu doprowadzić może także brak potasu i micro.
Należy zacząć nawozić kno3 do 10 15 ppm lub mg/l (przy założeniu że 1litr waży 1 kg) ewentualnie i k2so4 + micro delikatnie.
Zaciemnienie nic nie pomoże bo beż światła też się świetnie rozwijają ( to są bakterie)

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Nie wiem jakie masz doświadczenia, ale moim zdaniem nie ma lepszej metody usuwania sinic niż właśnie zaciemnienie. Po kilku dniach po prostu znikają. Co do nawożenia akwarium bez roślin, aby podnosić inne makro, to mogę się wypowiedzieć, bo testowałem. Nie działa. :mrgreen:

Cina, ja bym nieco skrócił czas świecenia. 6h moim zdaniem wystarczy.

Awatar użytkownika
raadi

podłoże Shirakura nie jest odpowiednie dla roślin nie zawiera ani fosforu ani azotu ani potasu i micro ono obniża twardość i zakwasza wodę . Dobre dla krewetek złe dla roślin.

Awatar użytkownika
raadi

Kubek75 pisze:Nie wiem jakie masz doświadczenia, ale moim zdaniem nie ma lepszej metody usuwania sinic niż właśnie zaciemnienie. Po kilku dniach po prostu znikają. Co do nawożenia akwarium bez roślin, aby podnosić inne makro, to mogę się wypowiedzieć, bo testowałem. Nie działa. :mrgreen:

Cina, ja bym nieco skrócił czas świecenia. 6h moim zdaniem wystarczy.

A zastanowiłeś się że zaciemnienie powoduje także wzrost azotanów (taki bieg wsteczny dla roślin) i chwilowa poprawa + powiedzmy podmiana. Ale problem będzie i wystąpi za tydzień dwa.

zami84

Post autor: zami84 »

raadi, nie zaskoczyles chyba, ze chlopaki maja same ryby, bez roslin.... muszlowce/pyszczaki...
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
raadi

wątek założony przez tigrę 25 l krewetkarium.
a to nie oznacza że poziom azotu i fosforu może być zachwiany w innym typie akwarium.
I zacząłbym od testów azot, azotyny amoniak i po4

Awatar użytkownika
raadi

Obrazek

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

No to może jeszcze raz powtórzę, bo chyba niezbyt uważnie czytasz:

Nie wiem jakie masz doświadczenia, ale moim zdaniem nie ma lepszej metody USUWANIA sinic niż właśnie zaciemnienie.

Ale generalnie mam podobne przypuszczenia co do powstawania sinic. Im więcej makro wodzie tym lepiej, choć u mnie stosunek Redfielda kompletnie się nie sprawdza. Powiem więcej, w moim rośliniaku usuwam ślady sinic trzymając stały azot i zwiększając ostro fosfor. Ale to już offtop, więc nie ciągnijmy tego wątku.

Aha, cina, jeszcze mi się przypomniało, że od dawna nie karmię żywym pokarmem. Tylko suchy. Może to mieć znaczenie. Zresztą ja swoje pyski wogóle rzadko karmię. 2-3 razy na tydzień
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-06-06, 22:22 przez Kubek75, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
cina

raadi pisze:wątek założony przez tigrę 25 l krewetkarium.
tak, był założony, ale jak byś poczytał wcześniej ja podpiąłem się pod temat i nie mam krewetkarium tylko tanganikę. Nie ma wcale roślin :!: więc przyswajanie, asymilacja, nadmiar P, niedobór N, stosunek N:P:K są mi obce :mrgreen:
raadi pisze:I zacząłbym od testów azot, azotyny amoniak i po4
azotu mam ~20, a po4 ja mi megalomanicc robił test wyszło ~4 więc mam wyjątkowo dobre warunki do hodowli glona, jak by to były nitki to bym się nie przejmował, ale cyjanobakterie mnie wkurzają
Kubek75 pisze:Aha, cina, jeszcze mi się przypomniało, że od dawna nie karmię żywym pokarmem. Tylko suchy.
no tak tylko pyszczaki generalnie preferują pokarm roślinny więc suchy, moje pielęgnice to typowe drapieżniki więc no raczej muszę mięsem karmić. Może ograniczę częstotliwość karmienia.

A no i jeszcze ta kwestia miejsca gdzie się pojawiają najliczniej. Czy to może mieć jakiś związek z filtracją, ruchem wody itp ?
Ostatnio zmieniony 2010-06-07, 16:15 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Nie było mnie 3 tygodnie, akwa pod opieką taty było.
Wyłączyłem światło przed wyjazdem, więc tylko światło dzienne, bez bezpośredniego padania promieni słonecznych. Karmienie bardzo oszczędne, co 2 dzień 2 małe kostki mrożonek. Bez podmian wody, tylko dolewki.

Stan po powrocie: zero glonów na tylnej ścianie, na piasku i na anubiasach. Nurzaniec bez zmian, rośnie słabo. Kondycja i stan ryb bez zastrzeżeń. Pojawiły się glony na przedniej szybie, ale nie najbliżej okna, tylko tak w 1/3 długości akwa.

Generalnie zostawie wyłączone oświetlenie, będę włączał wieczorem jak będę w domu i będę mógł patrzeć na rybcie :), czyli tak od 19 do 22 2x18W i zobaczymy jak z glonami będzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”