Ziemia Ogrodowa

Awatar użytkownika
sarin3

Post autor: sarin3 »

a gdzie jest napisane ze nie znajduje przeciez kazde zaklada sie zgodnie z pewnymi regulami ktore sie powtarzaja. wiec jesli zaklada sie akwarium typu low tech to pewne schematy pozostaja wiadomo ze nie bedzie to identyczne akwarium jak u jakiejs innej osoby ale skoro daje sie w podobnym litrazu ta sama ilosc ziemi i jest to ziemia bardzo zblizona skladem do tego oswietlenie jest o tej samej mocy i na start daje sie duza ilosc roslin to wynik tego wszystkiego w pewnym stopniu powinien byc podobny. mozna miec dzieki temu jakis punkt odniesienia do tego co sie robi samemu. gdyby tak nie bylo to fora nie mialy by takiego sensu istnienia jak teraz

a co do ht i ilosci w na litr to co za roznica skoro interesuje mnie lt.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

sarin3 pisze:a gdzie jest napisane ze nie znajduje przeciez kazde zaklada sie zgodnie z pewnymi regulami ktore sie powtarzaja.
Więc jeśli jest tak jak mówisz,to po co zadajesz pytanie:
sarin3 napisał/a:
I czy jesli dam ta ziemie na spod przykryje to odpowiednio zwirem nasadze dosc duzo roslin na start to nie bede mial glon party w akwarium?

Trochę nie rozumiem Twoich wypowiedzi,bo najpierw się pytasz o coś,a potem stwierdzasz,że są do tego jakieś reguły.
sarin3 pisze:wynik tego wszystkiego w pewnym stopniu powinien byc podobny
Dla Ciebie,to jak 2+2 i zawsze wynik musi wyjść ten sam.

P.S.
Używaj znaków interpunkcyjnych,poprawnej pisowni i komponuj jakoś swe wypowiedzi,bo nie zrozumiale się,to czyta.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
sarin3

Post autor: sarin3 »

Zadaję to pytanie po to żeby usłyszeć doświadczenia innych. Jeżeli ktoś zakładał takie akwarium może dać mi jakieś konkretne wskazówki, lub powiedzieć jak wyglądał start jego akwarium czy miał poważny wysyp glonów. To w jakiś sposób może mnie nakierować.
Co do zakładania akwarium i odnajdywania się w jakiejś definicji - co Ty napisałeś.
I tego, że zakładanie akwarium ma parę reguł - co sam napisałem.
To do pewnego stopnia jest w tym sporo racji, oczywiscie to nie przepis na pomidorówkę i wiem, że ilość czynników wpływających na wynik końcowy jest duża. Nie oczekuję też takiego konkretnego przepisu. Chyba bardziej powinienem spytać o to jak w przypadku innych użytkownikó wyglądał start, nie byłoby takich dziwnych kłutni ;)

Od kiedy stwierdzenie:
wynik tego wszystkiego W PEWNYM STOPNIU powinien byc PODOBNY ( najlepiej przeczytać całość żeby nie było wyrwań z kontekstu)
znaczy tyle co
to jak 2+2 i zawsze wynik musi wyjść ten sam

Za ortografię i interpunkcję przepraszam, jeśli teraz zrobiłem jakiś błąd i odnajdziesz go, napisz z chęcią poprawię :) (Znalezienie nie musisz traktować jak wygraną na olimpiadzie, nie jestem omnibusem. )

Zapomniałem dopisać, jest tam też parę innych konkretnych pytań jeśli ktoś byłby w stanie na nie odpowiedzieć, byłbym wdzięczny :)
Ostatnio zmieniony 2011-04-18, 08:10 przez sarin3, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Fakt równiez zdaje sobie sprawe, że gotowych przepisów nie ma:) ciagle walczę z tym strachem przed ta ziemia, w przyszłym tygodniu chce zalac ziornik wiec wtedy podejme decyzję czy sam żwirek/piasek czy tez pod to ziemia lub kulki
Łukasz

Lukiki

sarin3 pisze:nie byłoby takich dziwnych kłutni ;)
E tam,jakie znowu kłótnie,tak się po prostu polemizuje :)
lukaszLDZ pisze:ciagle walczę z tym strachem przed ta ziemia,
Nie bój ziemi,ziemia nie gryzie :)
Nie walcz z nią emocjonalnie,tylko ją ułóż pod żwir tak jak robią,to inni,którzy po raz pierwszy zakładają zbiornik dla roślin.
sarin3 pisze:Za ortografię i interpunkcję przepraszam, jeśli teraz zrobiłem jakiś błąd i odnajdziesz go, napisz z chęcią poprawię :) (Znalezienie nie musisz traktować jak wygraną na olimpiadzie, nie jestem omnibusem. )
Jak nie ma nagrody za znalezienie,to nie będę szukał,ale teraz przyjemnie i logicznie się przeczytało Twój ostatni post :)
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Lukiki, masz racje, stawiam baniak i tyle najwyzej wloze tylko 1 cm ziemi ogrodowej i oddziele czyms tak zeby na boki nigdy do szyby sie nie przemieściło:)
Łukasz

Lukiki

Proponuję 2cm podłoża,co straszy i spać po nocach nie pozwala i 3-4cm żwiru.
Filmy

lukaszLDZ

Dobra dobra juz bez ironii:) 2 cm podłoża i dam ok 5-6 cm żwirku na ziemie dam siatke ale jaka ?? może byc taka do ociepleń czy lepiej jakąs firankę, lub cos innego
Łukasz

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

lukaszLDZ pisze:na ziemie dam siatke ale jaka ?? może byc taka do ociepleń czy lepiej jakąs firankę, lub cos innego
Śmiało może być taka od ociepleń <ja u siebie taką zawsze daje>
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

Stara firanka też doskonale spełni swoją rolę.Z braku siatki do ociepleń zastosowałam ją u siebie i nie narzekam.

lukaszLDZ

Oki przekonałem się do ziemii dam na spód zobaczymy co będzie :) ciekawe jak moje rybcie będa żyły tam:) bo rośliny na pewno będzie ok, a co ze strefami betlenowymi, niektórzy mieszają ziemie ogrodową z keramzytem lub żwirem i dopiero na to wlaściwe podłoze czyli żwirek lub piasek
Łukasz

Awatar użytkownika
Doktorek

Post autor: Doktorek »

Tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i widzę, że zabieracie się do tematu ziemia w akwa jak pies do jeża :-P myślę, że przed założeniem takiego baniaka należałoby uzupełnić wiedzę, korzystając z bardzo fachowej literatury - tu polecę pozycję Diany Walstad "Rośliny w akwarium". Jest to bardzo bogate kompendium dotyczące procesów zachodzących w akwarium typu Low tech oraz roli roślin w prawidłowo prowadzonym zbiorniku. Bez tej wiedzy zrozumienie zasady działania może być nie najłatwiejsze niestety. Sam posiadam 2 zbiorniki typu LT: 200 litrowe (100x50x40 standard) oraz sporo mniejsze 54 l (60x30x30 również typowe). Oba zbiorniki są w zasadzie bezobsługowe, a raczej małoobsługowe i o to mi chodziło przy ich zakładaniu, a ich pielęgnacja sprowadza się do okresowej częściowej podmiany ok 25% wody, cotygodniowej dolewki tego co wyparowało oraz częstej przycince szybko rosnących roślin no i oczywiście dość obfitym karmieniu wszelkich stworzeń te baniaki zasiedlających :-)
Ponieważ jest już późno, jutro postaram się znaleźć fotki moich baniaków i wrzucić je na forum. Zachęcam raz jeszcze do lektury wspomnianej książki, postaram się też odpowiedzieć na nurtujące Was pytania :-)
pozdrawiam, Rafał

Awatar użytkownika
Doktorek

Sorki za post pod postem :oops:
A oto obiecana przeze mnie fotka mojej "dwusetki":

nazwałem ją - Asian Rainforest LT

Obrazek

Baniak to typowe 100x50x40, szkło - float, oświetlenie - 2x39W T5 belka, filtracja - tylko mechaniczna głowica PAT mini z gąbką, podłoże - 3cm żyznej ziemi z łąki (z kretowiska :-P ) przykryte 5-7cm wypłukanego żwiru 1-3mm, dekoracje - łupki oraz korzeń grabu, flora - min. Mikrozoria (różne), Onowodki (różne), Nurzaniec azjatycki, Blyxa japońska, Heterantera paskowana, Elatine tiandra, Rotale (sp. Green, Macrandra Green), Ludwigia acurata, Anubiasy (różne), a na trawniku Glośka oraz Kryptokoryna Parva, fauna - Gurami mozaikowe, Brzanki wysmukłe, Kardynałki chińskie, krewety Amano.

Tutaj link do większej fotki:
http://images50.fotosik.pl/846/79b13f487ef5106c.jpg

Nie jest to może typowy LT, ponieważ stosuję delikatną suplementację CO2 oraz zasilam potasem (Easy Life Kalium - Potassium), na forum poświęconym low techom, a szczególnie akwariom roślinnym, tego typu zbiorniki z ziemią jako podłożem nazywa się GAZOWANYMI ZIEMIANKAMI (jakże trafna nazwa :-P ).
Ostatnio zmieniony 2011-05-05, 17:58 przez Doktorek, łącznie zmieniany 3 razy.
pozdrawiam, Rafał

Lukiki

Zaprezentuj zbiornik w galerii z pełnym opisem,na pewno komuś się przyda strona techniczna.
Filmy

Awatar użytkownika
Doktorek

W zasadzie nie zamieściłem go, aby się chwalić :-P , a raczej jako przykład, że zbiornik na ziemi też może być fajny, łatwy w utrzymaniu i pielęgnacji i tani (to dla tych co myślą, że bez ADY nie da się zrobić ciekawego baniaczka - i nie chodziło mi tu o wywoływanie kolejnego sporu: ziemia vs ADA, nie chciałem też obrazić żadnego zwolennika gotowych substratów :-) ). A jeśli chodzi o stronę techniczną, czy też ogólnie o stosowaniu ziemi jako podłoża - chętnie odpowiem na pytania i rozwieję ewentualne wątpliwości ;-)
pozdrawiam, Rafał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”