cina pisze:
co do niwelowania azotu zastanawiałem się nad denitratorem, ale nie wiem czy warto
gdzies w necie byla fajna propozycja takie urzadzenia. woda z akwa przechodzila przez doniczki z kwiatkami. gosc mial fajny "malpi gaj" nad akwa
czyli hydroponika, a na to też nie mam miejsca, więc chyba ten denitryfikator z węża ogrodowego wchodzi w grę.jabol pisze:gdzies w necie byla fajna propozycja takie urzadzenia. woda z akwa przechodzila przez doniczki z kwiatkami. gosc mial fajny "malpi gaj" nad akwa
Moje doświadczenia zupełnie przeczą temu co piszesz Radek.jabol pisze:metode wiekszych i/lub bardziej czestych podmian wody oraz wklady niwelujace zwiazki azotu i fosforu (np. nitratex i clearmec - JBL)cina pisze:więc jak tą metodę zastosować do tanganiki ? Czy może ona z założenia jest tylko do baniaków roślinnych.
ja podmieniam co 2 tydzień ~60 - 80 litrów, czyli jeszcze za dużo ?Kubek75 pisze:Zauważyłem jednak, że jak ostatnio zwiększyłem podmiany wody z 30l do 45ł tempo wzrostu glonów zwiększyło się.
W sumie to podmieniasz tak jak ja, więc może spróbuj mniej. Sęk w tym, że moja metoda jest kompletnie bez sensu.cina pisze:ja podmieniam co 2 tydzień ~60 - 80 litrów, czyli jeszcze za dużo ?Kubek75 pisze:Zauważyłem jednak, że jak ostatnio zwiększyłem podmiany wody z 30l do 45ł tempo wzrostu glonów zwiększyło się.
musze w koncu wyszukac tabele "poboru" poszczegolnych zwiazkow przez rozne gatunki roslin.kiedys takowa przeslal mi Kekon (znany forumowicz z innego forum). caly uklad moze zmienic chocby dobor roslin. ostatnio przyszedl klient do nas i mowi ze rzucily sie mu glony. to wypytuje o to i tamto. parametry itd. wyszlo ze azotanow jest kolo 10 a fosforanow brak...wiec pytam czy aby czasem nie ma heternatery...? :) no sie okazalo ze strzal w "10". WIADOMO przeciez zeww roslinka to "pies na fosfor" - ile wlejesz tyle zezre. dlatego niedobor moze powodowac bloker. tj brak fosforu powowduje kumulacje np azotu..no i glony murowaneWitek Miszczak pisze:jest rozwiązaniem zmieniającym układ
Nie wiem czy to było do mnie czy ogólnie, ale u mnie azotu jest >20, karmienie mięsem czyli bogatym pokarmem. Przy tym z roślin mam 2 anubiasy i kilka trawek na 300l.Witek Miszczak pisze:Może się powtarzam, ale IMO jest za mało azotu, więc podmiany, czy ich brak nie zmienia sytuacji. Dołożenie azotu (zwiekszenie karmienia, dodanieazotanów, zwiększenie obsady zwierzęcej) jest rozwiązaniem zmieniającym układ