Bucephalandra - fanclub/kibuc

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

fajnie to wygląda :)
W przyszłym roku jadą moi znajomi na Borneo więc będziemy mieć troszkę fajnych fotek z tamtych stron, no i troszkę roślin też wpadnie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Koleś od zdjęć jest przewodnikiem po Borneo - może jedno z drugim?

Pabian

Post autor: Pabian »

rasmik pisze:fajnie to wygląda :)
W przyszłym roku jadą moi znajomi na Borneo więc będziemy mieć troszkę fajnych fotek z tamtych stron, no i troszkę roślin też wpadnie :mrgreen:
Nie wiem czy to jest dobry pomysł . Z tego co się orientuję,to nie wolno wywozić ich z Borneo ....możesz narazić znajomych na kłopoty. Jest to informacja do końca niesprawdzona ,więc jeżeli sie mylę ,to sorrki za zamieszanie
Ostatnio zmieniony 2013-02-22, 16:39 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Z miłą chęcią bym się wybrał ale to chwilowo nie na moją kieszeń :) . Ciężko jest też namówić kogoś z tamtych rejonów na wysyłkę roślinek.
Ostatnio mało nie kupiłem od Chińczyka partii roślin, ale nie miałem żadnej gwarancji, że po wpłacie kasy nie wyślą mi pustej paczki :/

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Pabian... możesz mieć jak najbardziej rację (i chyba ja masz :)).. jak tylko będę miał możliwość ściągnięcia stamtąd roślin to najpierw się upewnię co do przepisów... mowa tu o prywatnych wysyłkach... bo ze sklepów jakoś można...
Ostatnio zmieniony 2013-02-22, 16:43 przez rasmik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Pod adresem fotek jest forum (duże!), na którym jest klub bucków (wraz z Vastec'iem). Jest dział giełda i kilku poważnych kolekcjonerów - myślę, że to może być legalne źródło roślin.

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Większość bucephalandr to gatunki endemiczne Borneo, Vastek czy jak mu tam z tego co się troszkę orientuję z Rosji ściągał rośliny. A jak to bywa z transportem międzynarodowym, a tym bardziej między kontynentalnym przesyłanie ów endemicznych roślin może być zabronione...(mowa o wysyłce z Borneo)
w wolnym czasie napiszę kilka wiadomości do akwarystów z Borneo... może ktoś nam coś konkretnego odpowie na ten temat...

Awatar użytkownika
Piopio21

Post autor: Piopio21 »

Szczepka Sintang dość ładne żeby już je zamienić.
Jeźeli ktoś chętny do zamiany posiadam 2 szt.
Nie sprzedaję za żadne pieniądze. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Moje ciągle zastanawiają się czy wypuścić listka. Gdyby okazało się, że mam pięciostkową to się zgłoszę.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

I jak Wam idzie hodowla tych roślinek?

Ja zacząłem stosować nawozy Gosi i CO2. Póki co większych zmian nie widzę, więc wydaję mi się, że dla tych roślinek nie ma za bardzo wpływu sposób nawożenia. No, ale czas pokaże :-) Jak zrobię jakieś ładne zdjęcia to wrzucę.

W tym akwarium pomimo podawanego CO2 i parametrów:

PH: 6,5
KH: 5
GH: 8
NO2: 0,1 mg/l
NO3: 10-20 mg/l
Fe: 0,1 mg/l

Nie chce mi nic bąblować - łącznie z mchami itp. Światełko to dwie żarówki 9W 6500K i 13W 7100K, a akwarium ma całe 23l. Jakieś sugestie? Rośliny wyglądają jak na moje oko prawidłowo, ale chcę je jakoś doprowadzić do orgazmu (bąbelkowania) :-) Po podmianie wody mam wodę gazowaną przez 1 dzień, ale to chyba normalne.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Swoim zwiększyłem oświetlenie i widzę ożywienie. Wcześniej buzowałem ostro CO2 - brak reakcji.

Co "orgazmu" - rośliny mogą wegetować w tym samym stopniu zarówno przy widocznych oznakach (bąbelkowanie) jak i bez. Jeżeli mocno nasycisz wodę gazowym CO2, tlen z fotosyntezy nie rozpuszcza się, lecz w postaci bąbli leci do atmosfery. Przy mniejszym stężeniu CO2 w wodzie rosliny również mają go pod dostatkiem, ale tlen "zmieści" się jeszcze w wodzie. Druga sytuacja zapobiega duszeniu się zwierząt.

Awatar użytkownika
MichałG

Witek Miszczak pisze:Swoim zwiększyłem oświetlenie i widzę ożywienie. Wcześniej buzowałem ostro CO2 - brak reakcji.
Też to zauważyłem, tak jak wcześniej pisałem, że są bardzo światłolubne.
Witek Miszczak pisze:Co "orgazmu" - rośliny mogą wegetować w tym samym stopniu zarówno przy widocznych oznakach (bąbelkowanie) jak i bez. Jeżeli mocno nasycisz wodę gazowym CO2, tlen z fotosyntezy nie rozpuszcza się, lecz w postaci bąbli leci do atmosfery. Przy mniejszym stężeniu CO2 w wodzie rosliny również mają go pod dostatkiem, ale tlen "zmieści" się jeszcze w wodzie. Druga sytuacja zapobiega duszeniu się zwierząt.
Kilka zdań, a otworzyłeś mi oczy. Mam tam troche RC, a szkoda by było je stracić. CO2 dozuję razem z włączaniem światła. Myślałem nad 24/7, ale sam nie wiem czy to dobry pomysł w tak małym akwarium. CO2 mam według tabel dość dużo w wodzie.

Akwarium wygląda tak:

Obrazek

king
Kontakt:

Post autor: king »

Macie te rośliny do sprzedania?
Chciałbym ją posadzić w terrariach na wodospadach. Widziałem ze fajnie się ukorzenia na pionowych ścianach.
Jutro zamawiam jak się nikt nie zgłosi w necie znalazłem za 75pln z wysyłką za sadzonkę/
Ostatnio zmieniony 2013-04-14, 21:41 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MichałG

Ja nie pomogę. Nie sprzedaje tych roślin. Rosną bardzo wolno, więc ciężko o nadwyżki. Mam jedynie sadzonki na wymianę na inne gatunki Bucephalandr inne niż napisałem na początku wątku.

king
Kontakt:

Post autor: king »

Wiem ze rosną powoli dlatego się nie targuję ani, nic. Ogromna ilość nie jest mi potrzebna Bo terrarium jest już trochę obsadzone. Ukorzeniona sadzonka tez być nie musi bo i tak przytwierdzę ją do wodospadu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”