Jak rozwiązac problem glonów

trzeszcz

Post autor: trzeszcz »

ja proponowałbym zamoczyć ten kamień czyli tam gdzie są te krasnorosty w roztworze z cytryny, naprawdę dziala
przygotowanie takiego roztworu to : sok z jednej całej cytryny , 3 szklanki wody, płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, :mrgreen: sam wypróbowałem dziala , w razie potrzeby wiekszej ilości roztworu nalezy proporcjonalnie zwiększyć składniki :) 8-)

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

trzeszcz pisze:ja proponowałbym zamoczyć ten kamień czyli tam gdzie są te krasnorosty w roztworze z cytryny, naprawdę dziala
przygotowanie takiego roztworu to : sok z jednej całej cytryny , 3 szklanki wody, płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, :mrgreen: sam wypróbowałem dziala , w razie potrzeby wiekszej ilości roztworu nalezy proporcjonalnie zwiększyć składniki :) 8-)
Takie kroki rozwiązują sprawę tylko na chwilę a nie rozwiązują problemu powracających glonów . Do tego nie należy stosować długotrwałych kąpieli na kawałkach kokosa , korzeniach i tego typu rzeczach .

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

W 2 zbiornikach mam ten problem :evil:
W jednym podłoże to piasek + glina a w drugim zwykły żwirek
Cyrkulacja jest dobra, nie ma pralki, ale rośliny ładnie falują
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ostatnio omawialiśmy trochę problem krasnorostów w klubie. Doszliśmy do wniosku, że to jeden z najtrudniejszych do zwalczenia glonów. Często nawet nie pomaga typowe "zagłodzenie go" poprzez wzmocnienie wzrostu roślin. Z doświadczeń klubowych akwarystów wynikało, że glony żył zarówno przy twardej jak i miękkiej wodzie, przy intensywnym nawożeniu jak i przy jego braku. Generalnie wielka niewiadoma.
Sam polecił bym przyzwyczaić się do tych w sumie nie brzydkich wąsów ;-) Jednorazowo może pomóc rzeczywiście wyciągnięcie skałek obrośniętych glonem i albo wymoczenie, albo po prostu przesuszenie glona. Ale wtedy i tak powróci, więc trzeba by coś pokombinować z parametrami wody, a to może pomóc, ale może też zaszkodzić i np spowodować wystąpienie sinicy.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

Kubiszon, ja krasnorosty zwalczyłem w starym aranżu. Podstawą było dużo wszystkich nawozów, dużo co2 i duża cyrkulacja wody. Czy doszliście do wniosku, że krasnorosty rosną w miejscach gdzie jest duża cyrkulacja wody z dużą ilością co2? niby jedno zaprzecza drugiemu, ale problem wynika z tego, że jest ciągła duża zmienna CO2. przynajmniej ja mam takie wrażenie. Niby również to zostało gdzieś tam na zagranicznych stronach udowodnione. Fakt jest taki, że zwalczyłem je w 100% w starym aranżu. Ale to się zmieniło w momencie kiedy dawałem poważnie duże co2 przez cały czas jak i podawanie Easy Carbo.

ogólnie EC jest na prawdę bardzo dobrym produktem na zwalczanie wszelkich rodzajów glonów. Przy dobre filtracji i dużej liczbie roślin można spokojnie podawać go w dużo większych dawkach niż zalecane. W okresie stosowania EC nie odnotowałem utraty ryb itd. Możecie również zapytać sie Baq'a ile on daje EC. Normalnie potocznie wiadrami :) fakt nie można przesadzać ale rozsądnie duże dawki dają pożądany skutek.

Kubiszon, ale czemu miałyby powstać sinice? one powstają chyba z innych powodów niż nawożenie lub jego brak?
Ostatnio zmieniony 2010-02-02, 11:42 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Z sinicami to chodziło mi tak ogólnie jako przykład przy zmianie parametrów. Generalnie glony lubią wykorzystywać taki zachwiania w baniaku i wtedy jeden ustępuje a wchodzi drugi i zabawa zaczyna się od początku...

Matrixowo

co prawda to prawda... ogólnie określić jedyną przyczynę glonów to ciężko z wyjątkiem NH4, ale już bardziej złożony problem i nie dla mnie. Fakt jest taki, że trzeba mieć dobry filtr z dobrym złożem bakterii chociaż i to nie wróży sukcesu. Trzeba samemu na zasadzie prób i błędów i pomysłów innych ludzi dobrać odpowiednie warunki w akwarium aby nie mieć glonów.
Tak jak ja miałem masę glonów i dużymi dawkami wszystkiego je wyeliminowałem. A aktualnie mam 30ppm NO3 a test mi ciągle pokazuje 0 PO4 mimo, że go również leje sporo. Ale ja mam dużo amazonii tak wiec to wszystko inaczej się rozwiązuje.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Matrixowo pisze:Trzeba samemu na zasadzie prób i błędów i pomysłów innych ludzi dobrać odpowiednie warunki w akwarium aby nie mieć glonów.
To prawda, którą znali nawet starożytni akwaryści ;-) Każdy baniak jest inny.

Awatar użytkownika
mat114

Glon na kamieniach, korzeniach i innych martwych dekoracjach nawet mi nie przeszkadza, ale jak skur..... zaczyna wchodzić na rośliny to już moje opanowanie idzie sobie daleko.... A najlepsze jest to, że rośliny rosną naprawdę dobrze, ale glon wcale nie gorzej...
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
mat114

Po zwiększeniu CO2 ponad dwukrotnie glona jest również więcej.

Rośliny wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cholerstwo zaczęło się coraz bardziej rozwijać :evil: Może jest to spowodowane skokami ph? w nocy CO2 zakręcone.

EDIT: Tak sobie myślę czy spowolnienie przepływu na filtrze może być tu jedną z przyczyn dodatkowego wysypu? Bo chciałem z wody odfiltrować jakiś pyłek który tam jest od początku więc wsadziłem symec micro JBL'a zmieniałem go co ~24h i tak przez chyba 3 dni. I mnie więcej w tym okresie sypnęło gloniszczem. Może to być jednym z powodów?
Ostatnio zmieniony 2010-02-03, 22:52 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.

Matrixowo

typowe objawy dużych skoków CO2, lub rośliny głodują z powodu micro lub macro.

Również wskazana jest dobra cyrkulacja wody.

Powiedz jeszcze, jak długo filtr działa w tym akwarium i w jaki sposób go czyścisz, wyłączasz na czas podmiany wody itp? daj trochę informacji na ten temat. Dzięki.

Awatar użytkownika
mat114

A więc tak.
Matrixowo pisze:jak długo filtr działa w tym akwarium i w jaki sposób go czyścisz, wyłączasz na czas podmiany wody

Filtr chodzi w tym baniaku od połowy lipca, wtedy też zbiornik był założony.
Czyszczony jest raz na miesiąc- dwa
Wyłączany jest tylko i wyłącznie jak jest otwierany, takto śmiga non stop.

Dzisiaj zacząłem walkę z glonem na śmierć i życie czyli albo on albo on :-P
Przez najbliższe 3 tygodnie codziennie podmianka ok. 20%. Bardzo mały lub w ogóle brak ruchu tafli wody, dodanie garbników z liści i szyszeczek olchy. Dodatek EC, możliwe ze póki co zastąpie nim CO2

Jak macie jakieś pomysły, walcie smiało ;-)

jabol

Post autor: jabol »

mat114 pisze:A więc tak.
Czyszczony jest raz na miesiąc- dwa
a po ch........

..olere ???????????????

Awatar użytkownika
mat114

Może inaczej, czyszczony to za duże słowa, przepłukuje lekko 1 koszyk z 4. Głównie 1 który jest prediltrem

Matrixowo

nie ma takiej potrzeby. myślę, że czyszczenie filtra spokojnie można robić mniej razy na rok. Ja zauważyłem, że jak tylko wyczyszczę filtr, znaczy się przepłucze z lekka to powstaje więcej problemów. Tak wiec przez najbliższe 2 miesiące nie ruszaj w ogóle filtra.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”