nitki

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

A po co? :shock:

lukas87

Post autor: lukas87 »

a po to że kiedy akwarium nie jest oświetlane przez świetlówki nie docierało do niego światło dzienne, które powoduje rozwój glonów!

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Ależ, bzdura ;) Zakrywanie akwarium kocem czy ręcznikiem ma sens tylko i wyłącznie przy zawicie zielonym wody. Wtedy każde światło może powodować kontynuacje zakwitu. Przy nitkach nie widzę takiej potrzeby. Jeśli by ci się udało umieścić kilka fotek glonów byłoby też ciut łatwiej.
Pozdrawiam
Piotr

lukas87

Obrazek
a o to moje nitki.
Obrazek

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Ja bym zwiększył ilość CO2 tak aby indykator był lekko żółtawy. Nawozy stosował jak dotąd i zobaczył co będzie dalej.
Pozdrawiam
Piotr

lukas87

wiesz co mam mały problem z Co2 jak zwiększam to od razu reagują ramirezy tzn. pływają pod powierzchnią i "ciężko oddychają" ... reszta tzn np.neonki czerwone nie są aż tak bardzo wyczulone. ale masz na myśli mówiąc zwiększyć co2 to rozumiem podkręcić podczas dnia akwarium... ??!! czy przez cały dzień ma być dozowanie co2 ??? bo jak na razie dozuje tylko podczas dnia akwarium( kiedy palą się świetlówki)??

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Tak tak chodzi o podawanie CO2 kiedy świecą się lampy. Ja nawet daje ciut inaczej. Elektrozawór włącza CO2 1 h przed zapaleniem światła i wyłącza się 1h przed wyłączeniem światła.

Qrcze nie wiem ile tych nitek tam jest, ale glon w akwarium miałem zawsze. W małych ilościach ale jednak. Myślałeś aby zastosować pełną metodę EI ? I zobaczyć co się dzieje?
Pozdrawiam
Piotr

lukas87

EI wiąże się chyba z dużymi podmianami i dużymi ilościami podmian...???
mam pyt. odnośnie podmian jak obecnie podmieniam wodę czyli około 20l to jest to tylko odstana woda kranowa czy mam do niej dolewać jakieś nawozy??

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Zależy co kto uważa za duże podmiany. Ja osobiście podmieniam ok 40% co tydzień. Moim zdaniem nie jest to duża ilość. Zwłaszcza, że leje kranówkę bez jakiegokolwiek uzdatniania czy odstawiania. Zreszta przy akwarium 250 litrów i podmianie 40% musiałbym mieć ok 80-100 litrów odstawionej wody, potem to dźwigać i wogóle. Bezsens. Rozciągam węża ogrodowego podłączam do prysznica i jazda. Cała akcja trwa jakies 40 min.

Poczytaj trochę o metodzie EI. Nie mówię, że jest on w pełni słuszna, ale jakoś dziwnym trafem stosując dawki obliczone przez słynny kalkulator EI akwarium śmiga, aż miło. Prowadzę tak kilka akwarii i na zwykłym żwirku z podsypaną ziemią doniczkową i na Aquasubstracie i jestem z obu bardzo zadowolony. Tfu tfu odpukać w niemalowane!!!
Pozdrawiam
Piotr

toomeka@wp.pl

Post autor: toomeka@wp.pl »

Witam wszystkich iż tutaj jestem świeży. Miałem też identyczny problem mimo mej długoletniej zabawy z akwarystyką ten problem mnie nie tykał aż do pewnego dnia. Okazało się iż jest to efekt starej wody. To tak po krótce. Duże podmiany oraz redukcj mechaniczna i efekt długich nitek ustąpił.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Ja ostatnio podawałem EasyCarbo w różnych dawkach. Wnioski takie: dałem większą dawkę - rozpuściły się rogatki, moczarki i alternatntery, ale nitki praktycznie nie rosną (drutowate, a glutowate znikły na drugi dzień wszystkie). pH jest niezmenne.

lukas87

podkręciłem wczoraj co2 tak że na wskaźniku pojawił się żółty kolor i wszystkie ryby pływały przy powierzchni... więc to chyba nie jest zbyt dobre muszę znaleźć jakiś kompromis :-> a dziś jest czas na podmianę to zamiast 20l podmienię 30l i zobaczymy co się będzie działo.. jeszcze muszę wyczyścić filtr zewnętrzny ponieważ od założenia nie był czyszczony... ale to już jutro.

lukas87

glony jak rosły tak rosną.. mam dylemat czy filtr eheim 2231 ecco jest odpowiedni?? chodzi on bez deszczownicy na połowę przepływu. zauważyłem że glony głównie rosną w prądzie wstecznym ?? mam też wrażenie że z roślin zrobił się busz i tam nie ma cyrkulacji wody i tam się legą glony...sam już nie wiem jak walczyć z nitkami!! dziś kupiłem prawdziwe mikro i mam pytanie jaką dawkę ustawić żelaza??
z góry dzięki za porady. pozdrawiam

Awatar użytkownika
FLOW

Post autor: FLOW »

zalecane stezenie to 0,2-0,5 mg/l oblicz sobie i bedziesz wiedzial ile ml.
Ostatnio zmieniony 2011-01-16, 23:03 przez FLOW, łącznie zmieniany 1 raz.

lukas87

na skraju wytzymałości

podmiany robię większe nie jak wcześniej 20l tylko obecnie 30l. rośliny fajnie bąbelkują całkiem dobrze rosną ale kłopot z NITKAMI jak jest tak był... ma ktoś jakiś pomysł jak mam skutecznie walczyć??
potas 20ppm
fosfor 2ppm
azot 15ppm
mikro tak żeby żelazo było na poczatku 0,25ppm
co2 na poziomie żółtym na permanecie jbl. czyli ph 6,4 kh poniżej 4
cały czas wstrzymuje się z czyszczeniem filtra kubełkowego ale nie wiem czy dobrze ma już 3msc. może to jest brak deszczownicy??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”