pytanie o co2

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

Jedz do mar-gazu w Zgierzu tam butle chyba maja taniej ,redtuktory tez mają ..najlepiej znajdz taką starą gasnice z co 2 ...pojedz tam a dostaniesz rabat na mniejszą jak oddasz starą...

daje linka http://www.margaz.zgierz.pl/
Ostatnio zmieniony 2010-12-15, 22:39 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi

jabol

Post autor: jabol »

syjon pisze: ,redtuktory tez mają ..
akwarystyczne ? przeznczone do malych cisnien?

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Lukiki pisze:Pierwszy zestaw ok,drugi nie potrzebny w ogóle,trzeci ok,czwarty... i tu bym się nad tym zastanowił,sam mam podobny z tym,że mniejszy,ale dziś kupiłbym 45-50mm.
To mówisz że taki duży będzie lepszy???

http://allegro.pl/dyfuzor-co2-50-mm-do- ... 60495.html
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

No jasneeeeeeeeeeeeeeeeeee bierz go i o nić nie pytaj ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Spoko no to będzie taki :mrgreen:

Pozdrawiam
Romek

bebecebula
Kontakt:

Post autor: bebecebula »

Romek jeżeli chodzi o reduktor to lepszym rozwiązaniem i bardziej widocznym będzie zastosowanie reduktora dwuzegarowego /będziesz widział ile jest co2 w butli a na drugim zegarze ustawisz odpowiednie ciśnienie robocze/ ten reduktor co wybrałeś wskazuje tylko ciśnienie wyjściowe tzw.robocze i brak w nim wskazania ile jest co2 w butli.Zaworek ten co wybrałeś to jest zapewne zwykły dławik/produkcji Chińskiej/lepsze rozwiązaniem jest wybór zaworka precyzyjnego firmowego./pamiętaj że bardzo dobry zaworek precyzyjny to najważniejsze !!! /
Licznik bąbelków faktycznienie nie jest konieczny a jezeli juz to śmiało można wykorzystać tzw.kroplomierz medyczny dostępny prawie w każdej aptece.
Dyfuzor spiek ceramiczny ten większy będzie dobry ale można zrobić samemu dyfuzor ze strzykawki i kawałka lipy/wiele osób tak robi/.A jeszcze pamiętaj o zaworku zwrotnym który jest konieczny.
Pzdr.

lopuch

Post autor: lopuch »

Co do reduktora dwuzegarowego to jak dla mnie to rzecz nie potrzebna na co mi wiedzieć dokładnie ile jest gazu w środku? (jak się skończy to będę wiedział to - bo nie będzie bomblować, a skoro się ma jedną butle to i tak szybciej sprawy się nie załatwi z napełnieniem a jak się ma 2 butle (tak jak ja) to i tak zawsze napełniam zaraz po wykończeniu pierwszej). Zaworek precyzyjny rzecz jasna lepiej kupić dobry (ale ja bym nie generalizował z tym made in china) - większość rzeczy obecnie sprzedawanych w sklepach to made in china nawet jeżeli nie jest to napisane na sprzęcie np komputery lub inny sprzęt elektroniczny co z tego że pisze na nim made in Poland (lub co innego) jeżeli 90% jego bebechów lub więcej pochodzi z Chin. Niestety trzeba się przyzwyczaić do tego i już.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Zestaw już zamówiony więc nic już nie zmieni mojej decyzji <elementy takie jak wyżej tylko że dyfuzor właśnie ten wiekszy> Jeżeli dławik precyzyjny nie zda egzaminu to tylko sobie będe pluł w brode że nie kupiłem zaworka precycyjnego ale wszystko wyjdzie w praniu

Dzięki za wszystkie rady

Pozdrawiam
Romek

bebecebula
Kontakt:

Post autor: bebecebula »

Koledzy powiem tak ja te Chinskie zaworki sprawdzałem i mam mieszane opinie i sprawdzałem na pełnej butli i na kończącej się butli i jaki efekt to ja na nich bym nie polegał całkowicie wystepują czasem w nich zmienne dawkowanie.Trzeba też pamiętać ze te zaworki wymagają pewnego ciśnienia na zaworek.A dlaczego polecam reduktor dwuzegarowy jest tej samej wielkości a ma dwa wskazania ciśnienia butli i robocze dlatego jest wygodniejszy tzn. przejrzysty i widać jakie dajemy ciśnienie na zaworek precyzyjny a po drugie wiemy kiedy napełnić butle/widać na manometrze/ i nieraz robimy to wcześniej /z wielu powodów ,wolne dni,dla stabilnego ph itp./Owszem jezeli mamy dwie butle to nawet możemy mieć reduktor bez manometrów a ja znam osobiście takie osoby które nie stosują zaworków precyzyjnych i dają sobie radę/ja bym nie ryzykował bo np.moja jedna rybka jest droższa od zaworka precyzyjnego/,ale znam tez takie osoby co wytruły całe obsady akwarium przez oszczędności i dlatego ja polecam zaczekać dłużej i kupić raz a lepszy zaworek precyzyjny i bardziej widoczny reduktor.
Taki zestaw kupujemy raz dlatego warto czasem zaczekać i wydać raz.
Pzdr.

bubu

Post autor: bubu »

Witam

Pozwole sobie podłączyć się pod tan temat by oczywiście nie zakładać nowego wątku - chce zakupić dużą 6kg butle + reduktor dwuzegarowy tylko jest nie małe ale - a mianowicie potrzebuje zrobić rozprowadzenie na 4 akwa, każde o pojemności 150L.
I teraz moje pytanie - w jaki sposób zrobić rozprowadzenie na każdy zbiornik, czy jest to fizycznie możliwe i co do tego jest potrzebne?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

3x trójnik np taki
http://allegro.pl/zlaczka-t-co2-6-trojn ... 89230.html

4x zaworek precyzyjny np taki
http://allegro.pl/precyzyjny-zaworek-dl ... 20866.html
+ odpowiednie złączki do każdego

lub taki
http://allegro.pl/zaworek-precyzyjny-sz ... 93753.html

No i oczywiście wężyki ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Jest to jaknajbardziej możliwe taki na szybko przykładowy schemacik:

Obrazek

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ja osobiście nigdzie w necie nie widziałem czwórnika na szybkozłączkach :-D Dlatego podałem na trójnikach ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

BTW... Pochwal się baniakami ;p

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

http://www.artech-pneumatyka.pl/czworni ... 05018.html

żeby nie było :) mają sklep w Łodzi i tam maja wszystko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”