CO2 przy małym oświetleniu

RafCar

Post autor: RafCar »

Dzięki za odpowiedzi :) Ogólnie miałem nie pisać tego postu i samemu kombinować mimo wszystko wolałem się poradzić i stwierdzam ze spróbuje z CO2 ale nie wiem jeszcze czy w ogóle wystartuje z takim "ziemniakiem":P I ryby muszą być bo akwarium bez ryb jest nudne:D

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Prospero pisze:A ja uważam, że rybki powinny pływać w akwarium. :->
:-) Nie sugerowałem brak ryb, było to raczej niedokonczone powiedzenie albo to albo tamto w wolnym tłumaczeniu :lol: , czyli albo typowy LT i wówczas bez gazu albo ziemniak i moznaby sprobowac enentualnie jak kolega chce z gazem 8-)
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

lukaszLDZ pisze:Nie sugerowałem brak ryb, było to raczej niedokonczone powiedzenie
No chyba wiem :mrgreen: ale to znowu jest moje powiedzenie
Rybki w Akwarium
A kolega niech zrobi coś lepszego niż LT będzie bardziej zadowolony!
Ostatnio zmieniony 2012-10-08, 18:23 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

RafCar

A kolega niech zrobi coś lepszego niż LT będzie bardziej zadowolony!
A co masz na myśli? :lol: Właśnie chce spróbować z LT ale jak wcześniej pisałem z CO2, a wybrałem ten rodzaj akwarium bo najmniej pracochłonny :mrgreen: i bardzo bym chciał zeby to było w nowym 200l akwarium jak narazie próbuje przekonać rodziców :lol:
Ostatnio zmieniony 2012-10-08, 19:23 przez RafCar, łącznie zmieniany 2 razy.

lukaszLDZ

Kolego jeszcze raz, LT to brak co2 :-) tzn. w takiej postaci o jakiej tu mówimy :-) tj. z butli.Akwarium typu Low-Tech ma zupełnie inne załozenia i nie nalezy tu mylic pojęć. Stad wyzej napisałem albo rybki albo ... niech sobie kazdy dopowie swoja wersję. :mrgreen: Chcesz zrobic po prostu ziemniaka z CO2 i zapewne jakims tam systemem nawożenia. Zobaczysz z CO2 trzeba będzie delikatnie nawozic makroelementami i pewnie i sladowe mikro, bardzo delikatnie ale będzie trzeba od czasu do czasu sypnąc cos, wiec nie będzie to juz takie "bezobsługowe",jesli o to Tobie chodzi.
Ostatnio zmieniony 2012-10-08, 22:13 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Prospero
Administrator

Bezobsługowy to jest kot na dworze... akwarium zawsze wymaga czas mniej lub więcej i albo się bawimy i jest fajnie ale zostawiamy temat. Ogólnie Łukasz ma racje jak już chcesz LT to bez niczego a jak już z CO2 to olej ziemię i zrób coś więcej.

RafCar

No dobra:) właśnie chce LT bo to ze za dużo przy nim się nie robi to jedno tak naprawdę chodzi o koszta utrzymania. A akwarium z substratem, nawozami itd wymaga wiedzy i doświadczenia no i pieniędzy :mrgreen: Dobra jak na razie wiem wszystko zobaczymy jak wyjdzie w praniu.

Prospero
Administrator

A kto powiedział, że do czegoś lepszego będziesz potrzebował substratu... jak Ci się żwirek zamuli to też będzie śmigał :lol: a używając soli za wiele nie wydasz (kilka zł na pół roku). Nikt Ci nie każe używać ADY.

lukaszLDZ

Jeśli nie chcesz z jakichś względów zastosować substratu to daj tą ziemię pod żwirek, sam miałem, tylko z większym światłem niż Ty planujesz, bo coś ok 0,8w/l i własnie na tejże ziemi wszystko śmigało, oczywiście nawoziłem słup wody i stosowałem CO2, ale miałem wieksze światło. :!: Dodam od siebie, że był to mój pierwszy w życiu baniak z roślinami na poważnie i to własnie na ziemii ( tu masz link do niezgrabnego zdjęcia: http://imageshack.us/photo/my-images/545/1002239n.jpg/ )

Na ziemi można stworzyć naprawdę niezły baniak i nie będzie on wcale gorszy od tego na substracie. Kwestia przemyślanego aranżu. Niestety, tak jak Piotrek mówi, zawsze coś się robi, nie ma bata, nawet przy LT. Jeśli faktycznie chcesz zminimalizować pracę :-) to tylko LT - nie robisz w sumie podmian uzupełniasz wodę, która wyparuje, karmisz obficie rybcie i nie musisz niczym nawozić ( no może trochę potas na początku) Nie potrzebujesz również super wydajnego filtra, hehe same superlatywy jeśli patrzymy już pod kątem częstotliwości wykonywanych prac. :lol: Zerknij sobie na forum w galerii jest parę zbiorników LT. ( Wojtek miał kiedyś i Iza chyba ma)
Ostatnio zmieniony 2012-10-09, 07:59 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Prospero
Administrator

A mnie się takie akwarium LT kojarzy z PRL'em :lol: i dzieciństwem i nie żebym narzekał ale z wszystkich fajnych rzeczy jakie wtedy były wolę dzisiejsze baniaki :mrgreen: chociażby dlatego, że obecnie mamy praktycznie nieograniczone gatunki roślin a kiedyś!? Trzy na krzyż :lol: Oczywiście śmieję się ale jak nigdy wcześniej nie miałeś baniaczka i chcesz od czegoś zacząć zrób tak jak Łukasz pisze ciut ziemi po żwirek i będzie fajnie ale nie jest to konieczne gdy się sam żwirek zamuli.

Zerknij tu... Baniak Izy LT
Ostatnio zmieniony 2012-10-09, 10:00 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Prospero, jak możesz porównywać ziemię pod żwirem z zamuleniem żwiru ???
Ostatnio zmieniony 2012-10-09, 14:22 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.

RafCar

Pomysł na akwarium z ziemią wziął się od galerii nefrete1:)
A ze mam wysokie akwarium 120l to myślałem jakie podłoże, oświetlenie itd zastosować w tak nietypowym akwa:) Bo próbowałem z substratem ale mi nie wyszło bo niskie rośliny w ogóle nie rosły, a znowu wysokie od dołu marniały. Z racji tego ze mam tez ograniczony budżet i czas wybrałem taki pomysł a nie inny:) Chyba ze uda mi się sprzedać 120l w dobrej cenie to jak już wcześniej pisałem przymierze się do kupna większego baniaka ale wtedy już na pewno podłożem będzie ziemia :lol:
Wracając do tematu, dotarło do mnie to co pisaliście ze LT= naturalne akwarium :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2012-10-09, 20:43 przez RafCar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

czy dasz ziemię pod żwirek, czy substrat, to problem wysokiego akwarium pozostanie.
Innymi słowy, światło będzie miało taką samą drogę do pokonania niezależnie od tego co będzie pod żwirem :-)

Prospero
Administrator

wojtekr pisze:Prospero, jak możesz porównywać ziemię pod żwirem z zamuleniem żwiru ???
Zamulony żwir to takie lajtowa wersja żwirku i ziemi więc dlaczego nie? :lol:

RafCar

Tak ale podniosę na jakieś 15cm żwir więc myślę ze to sporo zmieni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”