Dyfuzor CO2 i inne.....

Awatar użytkownika
Kontakt:

Post autor: -Avatar- »

ja raz na 1,5-2 tygodnie
54l. - Blue Pearl, CRS, CBS
20l. - Yellow, Tiger

Hex

Post autor: Hex »

raz na 3-4 dni krótko trwałe kąpiele w kwasie i raz na dwa tygodnie 2 dniowa kąpiel ;]

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Liczy się tu raczej skutecznośc ale przede wszystkim czas, ACE jest ok. Kąpiel 2 dniowa, no cóz, masz drugi zamiennik na czas trwania kąpieli, czy akwarium funkcjonuje na ten czas bez co2?
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Od zawsze czyściłem kretem.
Od miesiąca czyszczę spiek i szklane elementy domestosem w żelu siakiś cytrynowy fresch :mrgreen:
Sprawdza się znakomicie.
Zalewam nim spiek dosłownie na 5 minut.
Co jest ważne i co trzeba zrobić po takim czyszczeniu,to dobrze oczyścić spiek z tej chemi.
Używam do tego zwykłego brzęczyka.
Gdy woda jest w spieku,to podłączam wężyk i włączam powietrze przechylając spiek do góry ''nogami'' po,to by przepchało zanieczyszczoną wodę na zewnątrz spieku.
Wodę do spieku nalewam i wypycham powietrzem dwa razy.
Cała operacja od momentu zalania spieku domestosem po umieszczeniu go ponownie w akwarium trwa 10 minut.

Spróbujcie tak zrobić,a zdziwicie się co wasz spiek potrafi ;-)

To co ile trzeba czyścić spiek,by był wydajny,to zależy od tego ile mamy światła w akwarium,ja muszę dwa razy w tygodniu przy bardzo dużym natężeniu światła.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Hex

przez ten okres czasu jest bez CO2, i funkcjonuje dobrze ;]

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Hex pisze:przez ten okres czasu jest bez CO2, i funkcjonuje dobrze ;]
W sumie człowiek 2 dni bez jedzenia też wytrzyma i funkcjonuje :-), tylko po co się głodzić, skoro nie ma takiej potrzeby :-P.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Hex

jeśli ma działać w 100% tak jak tego chcę to raz na jakiś czas można. Bez jedzenia ??? Dużo żyjątek jest w zbiorniku małych bo małych ale one dostarczają to co trzeba rośliną więc nie ma tak że jest bez " jedzenia" fakt racje takie na przetrwanie ale są :]

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Zrobiłem jak rodził Łukasz, powiem szczerze, że jest lepiej :-D
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Zafira

Hex pisze:jeśli ma działać w 100% tak jak tego chcę to raz na jakiś czas można.
Z tym, że po godzinie masz ten sam efekt, jeśli użyjesz właściwej metody, o czym piszemy powyżej:-)
Hex pisze:Bez jedzenia ??? Dużo żyjątek jest w zbiorniku małych bo małych ale one dostarczają to co trzeba rośliną więc nie ma tak że jest bez " jedzenia" fakt racje takie na przetrwanie ale są :]

Wszystko zależy w jakim akwarium, jak prowadzonym, czy to w low techu czy w akwarium bardziej zaawansowanym technicznie. Zwłaszcza w tym drugim typie akwarium poziom CO2 w ciągu godziny może ulec zmianie kilkakrotnie, a bez niego rośliny nie pobiorą kluczowych pierwiastków.
Ostatnio zmieniony 2012-07-12, 19:22 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Hex

ja używam swojej metody i też jest właściwa dla tego co się dzieje w moim akwa, a takie częste zabiegi są w większości profilaktycznie, nie mam jakiś specjalnych problemów czy to ze spiekiem czy tym co się dzieje w akwa ;]

Awatar użytkownika
Zafira

Hex pisze:ja używam swojej metody i też jest właściwa dla tego co się dzieje w moim akwa, a takie częste zabiegi są w większości profilaktycznie, nie mam jakiś specjalnych problemów czy to ze spiekiem czy tym co się dzieje w akwa ;]
Oki, przecież każdy ma prawo robić jak uważa, ja jedynie twierdzę,że dla mnie jest to zbyt długo.A swoją drogą ta dyskusja skłoniła mnie do wyczyszczenia dziś dyfuzorów i miałam problem, żeby jeden z nich wyjąć z krewetkarium, tak zarosła majaką i jej korzeniami, nie mówiąc już o holendrze :-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Hex

no to sekator albo kosiarka w dłoń ;p i przycinaj hehe

Awatar użytkownika
Zafira

Hex pisze:no to sekator albo kosiarka w dłoń ;p i przycinaj hehe
Noo..wiem,a co dalej z tym?, dodam,że rośliny są przepiękne i szkoda mi ich wywalić :-).
W wakacje jest małe zainteresowanie roślinami.
Ostatnio zmieniony 2012-07-12, 19:49 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Hex

no to do działu giełda ktoś z chęcią kupi/dostanie od Ciebie a jak nie to allegro albo ra albo holernderskim ktoś się znajdzie ;], ja póki co z akwarystyką bardzo stopuje muszę najpierw swój zaległy projekt zrobić ;p i wykarczować 3/4 roślin w akwa hehe ;p

Awatar użytkownika
Zafira

Hex pisze:no to do działu giełda ktoś z chęcią kupi/dostanie od Ciebie a jak nie to allegro albo ra albo holernderskim ktoś się znajdzie ;], ja póki co z akwarystyką bardzo stopuje muszę najpierw swój zaległy projekt zrobić ;p i wykarczować 3/4 roślin w akwa hehe ;p
Hehe, dzięki za radę, powtarzam..są wakacje :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2012-07-12, 19:57 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”