Brązowiejące, marniejące mchy.
Nie jestem specjalistą jakimś, ale po przejrzeniu zdjęć zauważyłem, że wspomniane zmętnienie jest białe... czy zmętnienie powstałe w wyniku puszczenia farby przez korzonki woda nie powinna barwić się na odcienie bliższe żółto-brunatno-herbacianym ?
Bo w sumie te śmieci z gąbki jak sam zauważył Linux są efektem rozkładu roślin i korzenia, ale przecież nie musi się to wiązać z barwieniem wody przez kłodę.
Bo w sumie te śmieci z gąbki jak sam zauważył Linux są efektem rozkładu roślin i korzenia, ale przecież nie musi się to wiązać z barwieniem wody przez kłodę.
Dodałem drugą gąbkę do filtra, podmieniłem około 7 litrów i pozostaje mi czekać. Jak będzie tylko gorzej, wyciągam mchy i zostawiam świeże gałązki, wygotowuje porządnie korzenie, kupuję kaskadę i robię restart z samą kranówką ( trudno, krewetki poczekają na domek ).
Ile wyżyją mi mchy w misce z kranówką ?
Pozdrawiam i bardzo wszystkim dziękuję :)
Ile wyżyją mi mchy w misce z kranówką ?
Pozdrawiam i bardzo wszystkim dziękuję :)
Przyczyną zmętnienia może być też sam grys bazaltowy .U mnie " mleko " się trzymało 1,5 tygodnia ,a i po tym czasie woda nie była kryształowa. Tyle że ja posadziłem tylko parę łodygowców .Fajne podłoże ale wymaga cierpliwości .Mchy opłukaj i do michy ,spokojnie przetrwają jakiś czas, a jak nie to w niedzielę Ci podwiozę następną partię więc nie stresuj się 

Tak po za tematem,to korzen ktory masz,to nie red moor,tylko zwykly chinski import.
Tak ku woli scislosci jak bys kiedys sprzedawal i nie zamiescil takiej blednej informacji dla potencjalnego klienta.
Tak ku woli scislosci jak bys kiedys sprzedawal i nie zamiescil takiej blednej informacji dla potencjalnego klienta.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Dziękuje za informacje
Mętna woda dziś ustąpiła od rana i jest minimalnie tylko zabarwiona przez korzeń.
Patrzę teraz do akwarium, a z Jawy lecą bąbelki, myślę zadowolony - odżywa.
Niestety duży korzeń pokrył się białą pleśnią, już nie wiem co mam robić, naszykowałem się dziś na restart, ale w sumie pomyślałem, że skoro jawa bombluje to pewnie wszystko odżyje, a tu nagle pleśń
Co robić ? Ratujcie proszę.

Mętna woda dziś ustąpiła od rana i jest minimalnie tylko zabarwiona przez korzeń.
Patrzę teraz do akwarium, a z Jawy lecą bąbelki, myślę zadowolony - odżywa.
Niestety duży korzeń pokrył się białą pleśnią, już nie wiem co mam robić, naszykowałem się dziś na restart, ale w sumie pomyślałem, że skoro jawa bombluje to pewnie wszystko odżyje, a tu nagle pleśń

Co robić ? Ratujcie proszę.
Biały nalot na korzeniu znikanie sam po jakimś czasie. U mnie był widoczny może przez 7-8 dni, a po tym czasie wsiąkł jak kamfora.
Akwarium 112l
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... sc&start=0
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... sc&start=0
Wyciągnąłem na chwilkę korzeń i usunąłem nalot oraz zrobiłem 5litrów podmiany. Mchy nadal marnieją, a ww. bąbelki nie lecą jak się okazuje z Javy tylko z... korzenia.
No nic, czekam dalej na rozwój wydarzeń. Na poczcie czeka na mnie duża porcja Flame'a, i boję się, że też zgnije po włożeniu do akwarium.
No nic, czekam dalej na rozwój wydarzeń. Na poczcie czeka na mnie duża porcja Flame'a, i boję się, że też zgnije po włożeniu do akwarium.
Niestety nie ma prawie żadnych zmian na lepsze. Woda jest klarowna już. Ale mchy nadal marnieją. Dostałem dużą porcję zieloniutkiego flame'a z zaufanego źródła i po kilku dniach jest już żółtawy.
Może to wina twardości wody ? Nie mam testów, a są dość drogie i obecnie nie mogę ich nabyć. Nie mam też dostępu do RO.
Jak to ugryźć i uratować mchy ?
Może to wina twardości wody ? Nie mam testów, a są dość drogie i obecnie nie mogę ich nabyć. Nie mam też dostępu do RO.
Jak to ugryźć i uratować mchy ?
Wpadło mi do głowy że woda jest zbyt twarda i dlatego mchy nie rozwijają się tak jak powinny, dlatego chciałem dodać RO - jednak nie mam testów i to jakaś spekulacja tylko. Do wczoraj nie nawoziłem. Aldehyd zacząłem podawać już dziś rano - 1ml.
Mam niestety w planach restart zbiornika z 1/2 wody obecnej i wkładkami filtra obecnymi, ale chciałem żeby przed tym mchy trochę odżyły, żeby wytrzymały.
Mam niestety w planach restart zbiornika z 1/2 wody obecnej i wkładkami filtra obecnymi, ale chciałem żeby przed tym mchy trochę odżyły, żeby wytrzymały.
Planowałem podawać tylko Carbo i dokupić z czasem K2SO4.
Nie wystarczy takie zestawienie ? Mam wrażenie mimo wszystko, że mchy więdną przez korzeń
Przed włożeniem go, java i christmass puszczały ładne bąbelki tlenu i się zieleniły. Nie znam się kompletnie, ale problemy pojawiły się razem z korzeniem.
Dziś zamówię jeszcze kaskadę hbl-301 i do tego ceramikę, dołożę dużo gąbki i filtracja będzie w końcu odpowiednia.
Nie wystarczy takie zestawienie ? Mam wrażenie mimo wszystko, że mchy więdną przez korzeń

Dziś zamówię jeszcze kaskadę hbl-301 i do tego ceramikę, dołożę dużo gąbki i filtracja będzie w końcu odpowiednia.