Do tej pory lałem zgodnie z zaleceniami producenta mikro i makro Ferki. Po kilku miesiącach stosowania nie jestem zadowolony do końca. Owszem teść mówi że akwarium piękne, zielone, wygląda ładnie, ale ja widzę pojedyńcze dziury w liściach, odbarwienia i nitki. Chciałbym mieć nad tym większą kontrolę i wiedzieć ile czego mam w zbiorniku a ile potrzebują moje rośliny.
Chciałbym robić to powoli i rozważnie, więc pomyślałem że przy mikro pozostane na razie przy firmówkach. Tylko pytanko jakie mikro firmowe polecacie. ? Nie chciałbym np. miec w mikro potasu a z tego co czytam to niektórzy producenci pierwiastek ten tam dodają.
jakie mikro firmowe polecacie. ?
Druga sprawa mam testy kropelkowe JBL, będę się starał w solach zachować stosunek azot do fosfor - 10:1, ale nie mniejszy niż 6:1. To jest zmierzalne testami i myślę że będę potrafił nad tym zapanować.
Ale już testu do zmierzenia potasu nie ma, jak nad jego ilością zapanować? Tylko obserwacja roślin pozostaje?
Makroelementy - nawożenie solami
Coś się znajdziemarcino pisze:Ale już testu do zmierzenia potasu nie ma

discus6
jest test na K, rzeczywiście. Dzięki
A co do nawożenia mikro to jaki nawóz polecacie ? Który z nawozów FERKI jest mikro? (mają 4 buteleczki i do tego 2 opakowania kapsuł)

A co do nawożenia mikro to jaki nawóz polecacie ? Który z nawozów FERKI jest mikro? (mają 4 buteleczki i do tego 2 opakowania kapsuł)
Ostatnio zmieniony 2014-07-02, 11:18 przez marcino, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr.