Piasek w akwarium roślinnym

ODPOWIEDZ
Anija302

Piasek w akwarium roślinnym

Post autor: Anija302 »

Witam
Bardzo proszę o informację czy ktoś z Was ma/widział/wie coś na temat zbiorników w których rośliny sadzone są w piasku? Czy piasek w ogóle nadaje się do akwarium roślinnego?

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

W naturze większość roślin rośnie w piasku albo w mule. Miałem akwaria roślinne na piasku, pod piaskiem albo ziemia albo jakieś podłoże czy kulki i wszystko rosło jak na drożdżach :)

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

jak spytasz się w sklepie to ci powiedzą, że do roślin to tylko specjalne podłoże, a prawda jest taka że rośliny będą rosły i w zwykłym żwirku i w zwykłym piasku, oczywiście pod warunkiem odpowiedniego nawożenia.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

Tylko piasek ;-)
świetnie się sadzi, nie ma wahań parametrów (jeśli kupi się odpowiedni piasek), ma dobry wpływ na ryby (szczególnie te denne), niektórym jest niezbędny do prawidłowego żywienia, łatwo można samemu dobrać ilości nawozów, bierze bardzo czynny udział w biologicznych procesach oczyszczania wody, łatwo się go czyści (wystarczy lekko nad nim przejechać wężykiem przy ściąganiu wody by pozbyć się zanieczyszczeń)
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Moim zdaniem łatwiej jest jednak z nieco bardziej przepuszczalnym podłożem, zwłaszcza jeśli nie mamy doświadczenia. Także gruby piasek luby drobny żwirek.

Anija302

Piasek w akwarium

Post autor: Anija302 »

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje. Akwarium już funkcjonuje. W związku z tym, że miałam bardzo dużą ilość drobnego żwiru z likwidowanych zbiorników postanowiłam, że jednak on będzie stanowił podłoże w akwarium.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”