Jak rozmnożyć tą kryptokorynę

ODPOWIEDZ
marcino

Jak rozmnożyć tą kryptokorynę

Post autor: marcino »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/675 ... 132a9.html

Zdjęcie tego w ogóle nie oddaje ale ta roślina prezentuje się bardzo ładnie i do tego moja ulubiona. Pytanie tylko jak się rozmnaża? Chciałbym posadzić ją w swoim drugim akwarium
Pozdr.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Krypcie rozmnażają się z rozłogów, czyli młode sadzonki wyłażą z podłoża w pobliżu rośliny matecznej.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Dawniej to się nazywało C. willisii i było dość popularne, obecnie rzadki gatunek (brak importu i nie rośnie w szklarni). Jest prawdziwa zwartka - nowe stożki wzrostu tworzy na łodydze, a rzeczone rozłogi są rzadko wytwarzane. Jeżeli chcesz mieć ją również w drugim baniaku, to trzeba kępę podzielić/odłamać.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

O proszę. Człowiek się uczy cały czas :-)

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Nooo... Ja też 8-)

marcino

Post autor: marcino »

Witek Miszczak pisze:Dawniej to się nazywało C. willisii i było dość popularne, obecnie rzadki gatunek (brak importu i nie rośnie w szklarni). Jest prawdziwa zwartka - nowe stożki wzrostu tworzy na łodydze, a rzeczone rozłogi są rzadko wytwarzane. Jeżeli chcesz mieć ją również w drugim baniaku, to trzeba kępę podzielić/odłamać.
Czyli to Kryptokoryna Willisa. Nie chcę jej rozdzielać bo tworzy piękną całość. A czy nie lepiej poszukać do rozmnażania tych opisywanych podziemnych kłaczy ? Jak one wyglądają ?
Ostatnio zmieniony 2014-05-11, 23:04 przez marcino, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

:-/

Awatar użytkownika
andrzej_vader

marcino pisze:Czyli to Kryptokoryna Willisa. Nie chcę jej rozdzielać bo tworzy piękną całość. A czy nie lepiej poszukać do rozmnażania tych opisywanych podziemnych kłaczy ? Jak one wyglądają ?
http://akwa-mania.mud.pl/literatura/art ... /parva.jpg <--- mały rysunek ale kłącze widać po lewej stronie. Ale nie wiem jak chcesz ich szukać? One po prostu wyrastają co jakiś czas. Z tego co Witek napisał, to akurat przy tej crypto, zdarza się nieczęsto. Nota bene, wyczytałem, że c. willisii ciężko znosi przesadzania (co w sumie jest standardem dla zwartek), więc z tym mnożeniem przez rozsadzanie bym był ostrożny. Jak nie masz wprawy to lepiej zostawić zwartkę swojemu losowi i pozwolić, żeby mnożyła się w tym miejscu gdzie jest w sposób naturalny. Krypcie lubią stare podłoże. Przesadzane, szczególnie do nowego środowiska, mogą reagować zrzuceniem liści (choroba zwartek).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”