jakie ciśnienie zewnętrzne ?

ODPOWIEDZ
drogba

jakie ciśnienie zewnętrzne ?

Post autor: drogba »

Mam butle 6kg. Akwarium 240L. Podłączyłem swoją pierwszą butlę parę dni temu (elektrozawór i zaworek precyzyjny). Moje pytanie czy pokrętło od reduktora powinno być całkowicie, do końca na ON ? Pytam bo u mne manometr od ciśnienia zewnętrznego ma dwojakie oznaczenia. do 20 na czerwono to zakresy zewnętrzne na tarczy manometra i do 40 na czarno zakres wewnątrz manometra. A najśmieszniej jeszcze że na dole tarczy manometra mam "0 do 10 bar" :shock: ... i już nic nie wiem ile powinno mieć bar ciśnienie zewnętrzne i jak się to odczytuje....

edit: ciśnienie wew. butli na drugim manometrze wskazuje 65 bar. Czy to nie za dużo ?

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Ja mam tak, że całkowicie odkręcony jest zawór na butli, zawór na reduktorze jest mniej więcej na pół, a dokladny przepływ ustawiany jest zaworkiem precyzyjnym.

drogba

Post autor: drogba »

no ja właśnie miałem dokładnie tak samo. Czyli zawór główny całkowicie otwarty a pokrętło od reduktora tak do połowy, tylko w takim układzie bardzo powoli ale opada mi wskazówka od manometru wskazującego właśnie ciśnienie zewnętrzne

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

ja mam tylko jeden manometr i wskazuje cały czas 50 (może lekko wyżej) jak opada, to znaczy, że butla się kończy.

Może zagadaj do użytkownika bebecebula, on pewnie udzieli Ci fachowych rad.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”