Nawożenie akwarium roślinnego- problem
-
Nawożenie akwarium roślinnego- problem
Cały czas mam problem z zielonym nalotem na szybach i na roślinach.Na korzeniach pojawiają się krasnorosty.
Testy:
NO3 - ok 5 ppm
PO4 - ok 0.4 ppm
Szybkość wzrostu łodygowców średnia , pomimo dużej ilości światła.
Coś blokuje pobieranie jakiegoś składnika? Zbyt mało azotu, zły stosunek azotu do fosforu?
Testy:
NO3 - ok 5 ppm
PO4 - ok 0.4 ppm
Szybkość wzrostu łodygowców średnia , pomimo dużej ilości światła.
Coś blokuje pobieranie jakiegoś składnika? Zbyt mało azotu, zły stosunek azotu do fosforu?
- Witek Miszczak
-
Podaję co2 24h, potas i mikro , wszystko zakupione z akwanawozy. NH4 - <0,05 ppm.
Testy kropelkowe JBL.
Nie napowietrzam. Filtr TT 1200 nie tłumiony , szkło 128l , podłoże ADA. Światło 2x35 W juvel 9000 + 24 W sylvania luxline plus 865. Mam jeszcze do dyspozycji 2x 35 juvel + grolux jeśli będzie taka potrzeba.
Testy kropelkowe JBL.
Nie napowietrzam. Filtr TT 1200 nie tłumiony , szkło 128l , podłoże ADA. Światło 2x35 W juvel 9000 + 24 W sylvania luxline plus 865. Mam jeszcze do dyspozycji 2x 35 juvel + grolux jeśli będzie taka potrzeba.
Ostatnio zmieniony 2014-04-09, 10:24 przez Krzysztoff, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Podawałem poj. sole. Teraz Akwan basic ok 1 ml i Akwan macro 5:1:10 ok 3 ml dziennie.
Dodam że akwa ma dużą obsadę ryb (ok 40 ), razbora hengela , b. amandy , neon simulans , krewetki RC.
Dodam że akwa ma dużą obsadę ryb (ok 40 ), razbora hengela , b. amandy , neon simulans , krewetki RC.
Ostatnio zmieniony 2014-04-08, 13:31 przez Krzysztoff, łącznie zmieniany 1 raz.
- Witek Miszczak
Jeżeli to świeża ADA + spora obsada to wymaga dużych i obfitych podmian. Z problemem, który masz nawet 50% dwa razy w tygodniu. Można nieco problem nadprodukcji NH4 ominąć podając wodę utlenioną, która go wyzeruje (50ml 3% na 100l netto jest bezpieczne).
Przy twoim oświetleniu 1W/l limitem dla wzrostu roślin jest brak CO2. Dwa wyjścia: albo wyłączasz jedną świetlówkę i podajesz gaz, albo nie podajesz i wyłączasz dwie schodząc do bezpiecznego 0,3 W/l. Wszystko przy programie naprawczym z powyżej. Jeżeli po tygodniu podawania gazu nadal coś będzie nie tak, dostaniesz ode mnie na próbę mój mix suchych soli, chociaż nie wiem jaką tam ADĘ masz IMHO ona suplementacji nie wymaga (oprócz CO2 i ew. węgla w płynie glonobójczo). O węglu pisze na końcu, gdyż sądzę, że walkę z glonami należy zacząć od dobrych procesów w akwa, a nie od wsparcia walki ze skutkami.Coś blokuje pobieranie jakiegoś składnika?
-
- Witek Miszczak
Próbuję pomóc, a z tematu nie wynika, że podajesz. Można by nawet stwierdzić, że celowo cedzisz dane
.
Skoro masz CO2 na 50 może być tak, że cały wyprodukowany tlen, jako gaz nieco gorzej rozpuszczalny od dwutlenku uchodzi w postaci "bąblowania" i przez to wysikany przez ryby NH4 zasila glony. Wielki fan dużych stężeń CO2, Tom Barr na dzień dzisiejszy zaleca max 35, twierdząc, że różne rośliny osiągają maksymalne tempo wzrostu przy różnych stężeniach (glony nawet przy niemierzalnym poziomie), ale są takie gatunki, które potrzebują do tego poziomu 30.

Skoro masz CO2 na 50 może być tak, że cały wyprodukowany tlen, jako gaz nieco gorzej rozpuszczalny od dwutlenku uchodzi w postaci "bąblowania" i przez to wysikany przez ryby NH4 zasila glony. Wielki fan dużych stężeń CO2, Tom Barr na dzień dzisiejszy zaleca max 35, twierdząc, że różne rośliny osiągają maksymalne tempo wzrostu przy różnych stężeniach (glony nawet przy niemierzalnym poziomie), ale są takie gatunki, które potrzebują do tego poziomu 30.
-
Na pytanie czy podaję co2 odpowiedziałem twierdząco
. Źle to napisałem . Trzymałem niższy poziom i było podobnie .Oczywiście mogę obniżyć . Jednak coś musi być nie tak o czym świadczą krasnorosty. Co do nitek czy pyłu ,mam wrażenie że coś blokuje pobieranie skłądników.Może jeszcze jedna wskazówka , rośliny wypuszczają boczne korzenie w wodzie oraz brak koloru rotali red.

- Witek Miszczak
Dobra - po nowemu. To ze masz krasnorosty wskazuje na kumulację DOC, to że zielenice oznacza, że światło nie jest konsumowane przez rośliny. Teraz piszesz, że rotala się nie wybarwia. To wskazuje na brak mikro lub przy jakiś deformacjach potasu. Jeżeli podajesz np. Ca i Mg, wodę masz kranovit na nieznanym poziomie to najczęściej dochodzi do blokady przyswajania potasu.
Nie jestem zwolennikiem poszukiwań zaginionego składnika, dlatego w przypadkach rozjazdu systemu stosuję płukanie (duża podmiana - pozbywam się przekroczeń i obniżam poziom troficzny poprzez np. zmniejszenie oświetlenia). Po tygodniu powinny wystąpić oznaki poprawy, ale płukanie pozostaje - tak rozumiem metodę EI. Jeżeli następuje wyraźna poprawa (zwiększenie dawki CO2 do zadanego poziom - dowód na zwiększoną konsumpcję) mogę próbować zwiększać światło i ilość soli.
Solę codziennie - z uwagi na małą obsadę duużo potasu, średnio azotu w azotanie i mikro. Do tego węgiel i CO2, podmiana 70% co tydzień na 8 KH.
Działa
Nie jestem zwolennikiem poszukiwań zaginionego składnika, dlatego w przypadkach rozjazdu systemu stosuję płukanie (duża podmiana - pozbywam się przekroczeń i obniżam poziom troficzny poprzez np. zmniejszenie oświetlenia). Po tygodniu powinny wystąpić oznaki poprawy, ale płukanie pozostaje - tak rozumiem metodę EI. Jeżeli następuje wyraźna poprawa (zwiększenie dawki CO2 do zadanego poziom - dowód na zwiększoną konsumpcję) mogę próbować zwiększać światło i ilość soli.
Solę codziennie - z uwagi na małą obsadę duużo potasu, średnio azotu w azotanie i mikro. Do tego węgiel i CO2, podmiana 70% co tydzień na 8 KH.
Działa
-
Do podmian stosuję wodę RO. Mogę uzdatnić ją mineralizatorem czerwonym : woda ta ma następujące parametry: Ca 25 ppm, Mg 6 ppm, Cl 6 ppm, Na 4 ppm, N 10 ppm, P 1 ppm, K 20 ppm, Fe 0,20 ppm. Twardość ogólna GH = 5, węglanowa KH=3. Nie stosuję kranowej , mam twardą wodę. Jeszcze jedna wskazówka. Po przycince rotali pojawiają się nowe stożki które wolno (lub wcale) rosną. Jak już ruszą to przyrosty są zadowalające ,tylko kolor jest bardzo blady. Ludwigia też nabiera koloru tuż przy powierzchni wody.Mały heniek rośnie dosyć wolno, staurogyne po ostrej przycince ledwo się odrodziła.Przy 70W światła rośliny nie bąblują.
Ostatnio zmieniony 2014-04-09, 19:26 przez Krzysztoff, łącznie zmieniany 2 razy.
- Witek Miszczak