Napowietrzanie akwarium roślinnego w nocy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Thetan

Napowietrzanie akwarium roślinnego w nocy

Post autor: Thetan »

Wedle tego co się pisze i można przeczytać :mrgreen: , rośliny produkują tlen w dzień, natomiast pobierają go w nocy. Zakładając, że mamy typowego roślnniaka, na dodatek dość gęsto obsadzonego rybami, to czy nie słusznym było by załączanie bąbelek w ciemności?
Dodam, że do tej pory bazuję tylko na ruchu tafli wody, a ryby nie zdradzają oznak przyduchy. Oczywiście jak to w typowym LT, brak nawożenia, podmian wody itd.
Zastanawia mnie czy to mogło by pozytywnie wpłynąć zarówno na ryby jak i rośliny...?

discus6

Post autor: discus6 »

Z całą pewnością nie zaszkodzi.Jednak jeśli nie ma oznak przyduchy a ryby zachowuję się normalnie to po co kombinować :?: .
discus6

Awatar użytkownika
Thetan

Żeby było lepiej ;-)

discus6

Post autor: discus6 »

Ale komu :?: :-) .
discus6

Awatar użytkownika
Thetan

Zupełnie serio. W moim baniaku jest sporo żyjątek, i jak to w LT duużo roślin. Jak do tej pory miałem okazję popatrzeć w nocy, to tylko gupiki przebywają wysoko. Jest to gatunek wrażliwy na przyduchę.

Przyszło mi do głowy właśnie napowietrzanie nocne. Może spróbuję i zobaczę jak to wpłynie na całe towarzystwo, łącznie z roślinami. Temat założyłem, żeby poznać wasze zdanie a jeszcze lepiej doświadczenia.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

odpowoednio wprawiona przez wylot filtra tafla wody zalatwi sprawe
imho najlepsza deszczownia

babelki nie napowietrzaja a ruszaja tafla wzmacniajac wymiane gazowa
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Thetan

Mam rośliny pływające, które ograniczają mi obszar falowania do 1/3 powierzchni. Ale fakt że woda tam dosyć mocno i szybko faluje.

Zawsze czytałem, że jakiś jednak % pęcherzyków się rozpuszcza, podobnie jak co2. Teraz stosuje się kostki lipowe, kiedyś były z kamienia i produkowały duże bąble.
Inna sprawa, że dawniej używano silnego napowietrzania do wyklarowania mętnej wody lub pozbycia się zapachu. Sam kiedy miałem akwarium w 8 klasie podstawówki z powodzeniem to wykorzystywałem. Czy to samo osiągnie się samym ruchem tafli?? Nie miałem okazji przetestować. W każdym razie napowietrzanie wpływ swój ma.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

co2 rozpuszcza sie o wiele lepiej niz o2
zmetnienie ( jezeli to pierwotniak ) usowa sie przez intensywne natlenianie wody wlasnie
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”