Easy Carbo lub inne CO2 (płynne) w praktyce

ODPOWIEDZ
juliancarax

Easy Carbo lub inne CO2 (płynne) w praktyce

Post autor: juliancarax »

Witam

Jak w praktyce sprawuje się Easy Carbo lub jakiś inne CO2 w płynie? Czy warto tego używać zamiast butli?? Planuje założyć akwarium 240 litrów ale bez butli przy oświetleniu 0.65W na litr.
Liczę na wasze opinie i dzięki za zainteresowanie.

georobert

Post autor: georobert »

Ja stosuje u siebie w 144l przy oświetleniu 0,58W/L i jestem zadowolony, leje 5ml dziennie w stężeniu ok. 3,8 %. W tej chwili korzystam z płynu Witka Miszczaka.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

EasyCarbo jest dobrym preparatem, lecz nie zastąpi butli. Z własnego doświadczenia powiem, że najpierw stosowałem samo EC i rośliny rosły dość ładnie, ale szału nie było. Po podłączeniu butli rośliny dopiero pokazały jak powinny wyglądać. Przy takim stosunku oświetlenia obstawiam, że więcej się nawalczysz z glonami, niż będziesz miał przyjemności z oglądania akwarium. Najlepiej dozować jedno i drugie - wtedy efekt może cieszyć oko :-)

juliancarax

Podoba mi się większość roślin z
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 47370.html
Niektóre chcę u siebie.Przy nawożeniu solami oraz CO2 Carbo nie ma szans na takie roślinki?? Musi być butla? Standardowe oświetlenie w pokrywie to 2x30W więc nie bardzo się sprawdzi... dlatego myślę o dołożeniu 2x39W T5.

juliancarax

Poprawka!!
Myślę o dołożeniu 2x45W T5

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie czy uda Ci się dochować takich roślin na samym EC. Zależy jaką wodę będziesz lał, jakie podłoże, jakie masz doświadczenie z solami, itp. Zawsze jest szansa na ładne rośliny. :-) Samo EC cudów nie zdziała.

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Pamiętaj, że przy nawożeniu gazem przy okazji zakwaszasz wodę, co rośliny bardzo lubią i dodatkowo stymuluje ich wzrost. Lejąc aldehyd to już niekoniecznie zachodzi.

behemoth

Post autor: behemoth »

Z tym ec to jest różnie ,na pewno lepszy efekt jest przy równoczesnym dozowaniu co2 z butli,ale opinie są różne.
Jedni mówią że widzą poprawę w kondycji i wyglądzie roślin, a inni że nie widzą.
Tak że zdania na ten temat są podzielone, ja u siebie dozuję i jakoś zielsko nie narzeka. :-)

juliancarax

Hej
Dzięki za odpowiedzi.
Behemoth - "Tak że zdania na ten temat są podzielone, ja u siebie dozuję i jakoś zielsko nie narzeka." Rozumiem, że u siebie stosujesz tylko CO2 w płynie bez butli??

fanatyk3000

Post autor: fanatyk3000 »

To dobry preparat. Ale zgodzę się z MichałemG. Butli to nie zastąpi. Przede wszystkim nie ma większego wpływu na parametry wody, Nie obniży pH ani KH. Zapewnia jedynie związki węgla dla roślin. Ciekawym skutkiem ubocznym przy przedawkowaniu czterokrotnym przez okres 5 dni jest niszczenie krasnorostów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”