Piasek kwarcowy
Piasek kwarcowy
Poszukuje piasku kwarcowego. Nie wie ktoś gdzie można kupić. Niestety w LM piasek kreisel 099 kwarcowy nie przeszedł testu octowego.
Mam piasek SOBEX do piaskownic i zrobiłem mały eksperyment. Piasek zalałem wodą i wrzuciłem napowietrzacz tak że powietrze przechodzi przez piasek.
Po 24 h porównałem GH, KH, pH. Okazało się że parametry nie uległy zmianie. Testy robiłem 2 razy (JBL i Zooltek).
Piasek po zalaniu octem wydzielał z siebie gaz. Pytanie więc gdzie jest błąd i czy może jak z piasku wydziela się trochę gazu to taki piasek się nadaje.
Po 24 h porównałem GH, KH, pH. Okazało się że parametry nie uległy zmianie. Testy robiłem 2 razy (JBL i Zooltek).
Piasek po zalaniu octem wydzielał z siebie gaz. Pytanie więc gdzie jest błąd i czy może jak z piasku wydziela się trochę gazu to taki piasek się nadaje.
ale tak się nie robi testu, wrzucasz do szklanki podłoże w takiej proporcji jak w baniaku ma być
zalewasz RO lub destylką
po kilku dniach robisz test i sprawdzasz czy zmienia kh i ph, jeśli nie to jest ok
przynajmniej jeśli chcesz hodować kwasolubne ryby lub trzymać krewetki w konkretnych parametrach
zalewasz RO lub destylką
po kilku dniach robisz test i sprawdzasz czy zmienia kh i ph, jeśli nie to jest ok
przynajmniej jeśli chcesz hodować kwasolubne ryby lub trzymać krewetki w konkretnych parametrach
Co by tu napisać... 

ocet działa przy mocno zatwardzających skałach
ro daje najlepsze wyniki, skoro zalewasz akwa kranowitem po co Ci sprawdzanie czy podnosi twardość??
to się robi gdy zależy Ci na zerowym KH i niskim PH, GH
przy naszym kranie to nie zmieni Ci za bardzo parametrów, za to gdy będziesz chciał zejść z nimi poniżej 7-7,2 PH to będzie ciężko to utrzymać przy złym podłożu
ro daje najlepsze wyniki, skoro zalewasz akwa kranowitem po co Ci sprawdzanie czy podnosi twardość??
to się robi gdy zależy Ci na zerowym KH i niskim PH, GH
przy naszym kranie to nie zmieni Ci za bardzo parametrów, za to gdy będziesz chciał zejść z nimi poniżej 7-7,2 PH to będzie ciężko to utrzymać przy złym podłożu
Co by tu napisać... 

Ogólnie to chcę utrzymać PH na poziomie 6.0 - 7.0 oraz GH 5-11 - dążę do clear water (lekko zabarwione garbnikami) czyli Biotop ameryki południowej. W kranie mam wodę na poziomie 7.0 ph oraz GH 11 a że dorzucam parę szyszek i liści dębu (lubię jak woda ma lekko słomkowy kolor) więc nie muszę dużo RO wlewać.
Ostatnio zmieniony 2013-06-25, 20:33 przez swiezak, łącznie zmieniany 1 raz.