Walka z glonami

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Lukiki napisał/a:
Metoda,ta jest najmniej wygodna,bo nie zastosujemy jej gdy mamy w akwarium urządzoną aranżację,a jedynie luzem gdzieś anubiaska na korzonku.
Krzych napisał/a: I o tym właśnie mowa, przynajmniej z mojej strony... :-) Choć przy odrobinie chęci i wysiłku ktoś może się pokusić na to, o czym napisał MichałG...ale to już zabawa "po pachy" ;-)
Pisać można różne rzeczy,gorzej z zastosowaniem praktycznym.
Jak jesteś zdania,że w takiej aranżacji da się,to zastosować nie niszcząc jej,to dla mnie jesteś magik.
Wyjmij z niej bolbitisa,micro czy też anubiasa.

Obrazek

Pewnych rzeczy się nie przeskoczy pomimo chęci.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Piopio21 pisze:polewałem bezpośrednio ze strzykawki krasnorosty na korzeniach 10% octem spirytusowym.
Krasnorosty ginęły momentalnie,praktycznie od razu bielały.
No i proszę...kolejna ciekawa i chyba nowatorska metoda...osobiście nie słyszałem ani nie stosowałem. :-)
Piopio21 pisze:Ale jest jeden problem a mianowicie ,akwarium do stosowania octu trzeba przyzwyczaić.
No właśnie...czy nie odbija się to na życiu w akwa? Pomimo, że
Piopio21 pisze:Gdzieś jeszcze wyczytałem że ocet jest bdb źródłem węgla dla roslin.
Osobiście kilka razy stosowałem polewanie niechcianych(czasem ;-) ) glonów kwasem ortofosforowym..reakcja również była natychmiastowa a krewecie miały "świeży wikt" ;-)
Lukiki pisze:Pisać można różne rzeczy,gorzej z zastosowaniem praktycznym.
Jak jesteś zdania,że w takiej aranżacji da się,to zastosować nie niszcząc jej,to dla mnie jesteś magik.
Wyjmij z niej bolbitisa,micro czy też anubiasa.
Ojej Łukasz...przecież nie było mowy o konkretnie Twoim zbiorniku, nie odbieraj tego aż tak personalnie. Są różne wystroje, w niektórych przypadkach można się pokusić o "rozbebeszenie" całego akwa :-) W przypadku Twego akwa przyznaję Ci rację...nie będę magigiem :mrgreen:
Konkludując nie ma co się spinać, każdy wie co ma zrobić ze swym akwa, by się pozbyć glonów...no chyba każdy ;-)

Awatar użytkownika
Piopio21

Post autor: Piopio21 »

Ocet sprawdzał się świetnie rośliny jak i ryby w akwarium również miały się dobrze..
Z tym że tak jak pisałem polewając mech lub jakieś delikatne rośliny trzeba rozcieńczyć go w znacznym stopniu bo popalimy rośliny.
Rewelacyjne efekty były uzyskiwane na polewanych korzeniach.
Systematycznie kawałek po kawałku dzień po dniu.
Wiadomo nie nalejemy od razu 0,5l .
Takiej dawki na chwilę obecną to i ja bym nie przyswoił :mrgreen: wiadomo czego nie octu hehe.
Ostatnio zmieniony 2013-02-27, 12:14 przez Piopio21, łącznie zmieniany 1 raz.

padrem

Post autor: padrem »

MichałG pisze:
padrem pisze:a najprostszym pozbyciem sie tego glonu to wyciecie w pien lisci zarazonych
Zawsze tak robisz? Jeśli tak zwalczasz glony to raczej roślinek zbyt ładnych to Ty nie masz ;-)
tak sie sklada ze nie potrzebuje roslin do mojego zbiornika pozatym jesli masz chec bawienia sie z penseta i wyrywac pojedynczo krasnorosty to ci wspolczuje i oznajmiam jednoczesnie ze twardy z Ciebie Zawodnik :)

spike1975

Post autor: spike1975 »

nie wiem czy zamiast "cytrynki" nie lepiej zastosować kwasek cytrynowy rozpuszczony w wodzie. wydaje mi się że to to samo tylko bez różnych dodatków które mogą być w "cytrynkach".
to chyba też może być zamiast octu dolewane do akwarium. cytryniany są też ponoć dobrym źródłem węgla dla roślin. na razie testuje bo też mi się glonowa plaga wdała.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

cytryna czy kwasek cytrynowy to w sumie w działaniu to samo, choć ja wolę naturę :) DO usuwania krasnali z korzeni i innych ozdób bardzo dobrze się sprawdza węgiel w płynie, ale na roślinach to raczej go lepiej nie stosować, bo popalić może.

Moni898

Post autor: Moni898 »

Są tacy co rozpuszczają kwasek w wodzie i działa tak samo jak cytrynka - przede wszystkim dużo taniej to wychodzi. Ale każdy stosuje to co mu odpowiada.

Jak przetestujesz to napisz w jakich proporcjach zmieszałeś wodę z kwaskiem i czy uzyskałeś ten sam efekt, aby inni zainteresowani mogli to kiedyś ewentualnie wykorzystać :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”