Jakie podłoże

maciekjjj

Jakie podłoże

Post autor: maciekjjj »

Witam

Chce zaraz jechać gdzieś w Łódź i kupić jakieś podłoże do akwarium roślinnego.

Polećcie mi coś, co mam usypać, ile czego. Tak łopatologicznie opisać.

Dzięki z góry ;)

Zastanawiam się nad tymi dwoma składnikami: http://allegro.pl/zestaw-podloza-jbl-ma ... 26157.html

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

pro soil, ada amazonia, aquaart AS II+...w Podwodnych ogrodach u Zafiry go dostaniesz (nie wiem czy ma ade)

jaki zbiornik?
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

maciekjjj

200litrów

100x40x50 (standard)

Na przykład jeżeli chodzi o Aquatic Nature PRO SOIL lub AquaArt AQUA SUBSTRATE II+ to wystarczy tylko to, czy trzeba coś jeszcze pod spód dawać?
Ostatnio zmieniony 2013-02-09, 17:07 przez maciekjjj, łącznie zmieniany 1 raz.

discus6

Post autor: discus6 »

Podaj trochę danych:oświetlenie,planowane nawożenie,CO2 :?: .Aktywne podłoże bez odpowiednich innych parametrów to proszenie się o problemy.
discus6

maciekjjj

CO2 z butli

oświetlenie 2x30W 6500k +1x39W 8500k +1x39W 10000k

nawożenie solami, Mikro z Intermagu + Fe

Roślinki, nie wiem. Tu jeszcze musze dopracować dane :)

Moje pytanie brzmi, czy wystarczy wrzucić tylko ten substrat czy coś pod spód jakąś ziemie czy może coś innego.
Ostatnio zmieniony 2013-02-09, 20:28 przez maciekjjj, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

maciekjjj pisze:Moje pytanie brzmi, czy wystarczy wrzucić tylko ten substrat czy coś pod spód jakąś ziemie czy może coś innego.
Tak...wystarczy któryś z tych wymienionych substratów i nic nie trzeba sypać pod, czy też nad... ;-)
A swoją drogą...aż dziw bierze czytając tego typu pytanie :shock: Bo skoro doszedłeś do etapu nawożenia solami i mikro, czyli coś na ten temat przeczytałeś a nic nie wiesz o podłożach aktywnych? :-P

maciekjjj

Zbieram powoli informacje, sole mam rozpuszczone ;) mikro też. Ale narazie nawożenie bez sukcesów. Dużo glonów.

Za tydzień, jade w tak zwaną podróż służbową na dwa tygodnie, więc dopiero za 3 tygodnie coś zmienię.

A który substrat polecacie bardziej ?

Zmienię, to mam na myśli start zbiornika zupełnie od nowa. Zacznę nawożenie od minimalnych ilości nawozu, powoli zwiększając.

Domyślam się, że najważniejsza cierpliwość. Bo jak na razie chce za szybko wszystko ;D

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

Ja Ci mogę polecić Aquatic-Nature Pro Soil całkiem fajne podłoże i starty na nim są mniej problemowe . Ale takie czy inne podłoże wybieżesz to poczytaj o podłożach o starcie na nich i prowadzeniu zbiornika .
Ostatnio zmieniony 2013-02-09, 23:55 przez maniek, łącznie zmieniany 1 raz.

maciekjjj

Szukam, szukam i szukam informacji. Ale niewiele jest właśnie dla ludzi takich jak ja, dla początkujących.

Na razie chce zrobić tak, wystartować na nowym substracie. Pierwszy tydzień zupełnie bez nawożenia. Następnie rozpocząć od minimalnych dawek. W miarę upływu czasu zwiększać dawki. Ogólnie chodzi, reakcja na to co się dzieje w akwa.
Ale ten temat otworzyłem głównie, żeby sie dowiedzieć o podłożu. Więc w sumie sie dowiedziałęm o tym co chciałem. Ale czekam na więcej informacji na temat startowania zbiornika ;)

Hex

Post autor: Hex »

http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=23150 tutaj jest troche info o ile będzie Ci się chciało przeglądać są chyba wszystkie podłoża wymienione i porównane wraz z opiniami.
Ze swojej strony jako godne polecania według mnie to pro soil, nie ma z nim większego problemy natomiast z doświadczenia odradzam AS II + nie wiem czy u innych ale u mnie po okresie 3 miesięcy zamienił się dosłownie w pył ;/

Awatar użytkownika
krzych0062

maciekjjj pisze:A który substrat polecacie bardziej ?
Wiem, że tak nie powinienem napisać, ale odpowiem pytaniem na pytanie... :-P A ile kasy chcesz wydać? Bo jeśli więcej to zdecydowanie polecam Amazonię, jeśli średnio to Pro Soila(tu napisz do Zafiry-Podwodne Ogrody) a jeśli mniej to AS II+(analogicznie zakup u Zafiry). Druga sprawa to akwa na takim podłożu wymaga trochę pracy na starcie, czy będziesz w stanie temu podołać? (wyjazdy w delegację ;-) )
Hex pisze:Ze swojej strony jako godne polecania według mnie to pro soil, nie ma z nim większego problemy
Ja akurat mam inne zdanie a problemy stwarza takie same, jak inne aktywne substraty. Wg mej wiedzy substrat ten ma w sobie mniej nawozów aniżeli ADA, czy AS II+.. :-)
Hex pisze:natomiast z doświadczenia odradzam AS II + nie wiem czy u innych ale u mnie po okresie 3 miesięcy zamienił się dosłownie w pył
U mnie ten substrat przeżył w akwa ponad 4 lata i było ok. Owszem...niektóre granulki rozpadały się, ale nie po tak krótkim okresie czasu. Start na tym podłożu podobny, jak na ADA... ;-)
maciekjjj pisze: Pierwszy tydzień zupełnie bez nawożenia. Następnie rozpocząć od minimalnych dawek. W miarę upływu czasu zwiększać dawki
Hola, hola...nie tak prędko :!: zależy które podłoże wybierzesz i nie tak prędko z tym nawożeniem. A testy wody kto porobi? :-P I nie mówiąc o podmianach wody... ;-)
Ostatnio zmieniony 2013-02-10, 14:48 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

maciekjjj

ADA wydaje mi się jednak za droga. Więc wybieram drugą opcję, czyli PRO SOIL.
Czas będę miał, jak teraz wrócę to raczej wyjazd mi się nie szykuje ;)

A co do testowania, nawożenia. Nie będę ukrywać, że niewiele wiem.
Testy mam, nawozy mam. Internet mam. Więc wydaję mi się, że jakoś sobie poradzę.

Oczywiście najcudowniejszego akwa to nie stworze, ale mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie.

Oczywiście będę szukał porad u Was, forumowiczów. Łódzkich ;)

behemoth

Post autor: behemoth »

Chodzi o to ,że jak masz nikłe pojęcie o akwarystyce roślinnej i nawożeniu to ja bym sie zastanawiał nad substratem w twoim przypadku.
Bo znam przypadki gdzie akwaryści z doświadczeniem miewali nieraz nie lada problemy na substratach.
Więc się zastanów przed zakupem ,żebyś się za szybko nie zraził do akwarystyki roślinnej.

maciekjjj

Chce spróbować. Wszystko albo nic.

Zainwestowałem już sporo w to, więc pójdę na całość ;)
Będę czytał i się Was radził. Co robić po zalaniu zbiornika.

Mam testy będę mierzył parametry, wiem, że każdy zbiornik zachowuję się inaczej. Ale zawsze są jakieś schematy działania.

Awatar użytkownika
krzych0062

maciekjjj pisze:Chce spróbować. Wszystko albo nic.

Zainwestowałem już sporo w to, więc pójdę na całość ;)
Czyli masz dobre i dość mocne światło i butlę z CO2? :-)
maciekjjj pisze:Mam testy będę mierzył parametry,
jakiej firmy i jakie, co będziesz mierzył? ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”