co to za glony i jak je zwalczać

ODPOWIEDZ
kkwiatuszek89

co to za glony i jak je zwalczać

Post autor: kkwiatuszek89 »

Witajcie,
akwarium 112l, założone z początkiem września od miesiąca zauważyłem występowanie glonu i porastanie przez niego rośliny bacopa caroliniana i ludwigia red. Oświetlenie 0,53w/l CO2 z butli przez całą dobę, temperatura 25 st. C, oświetlenie od 11 do 20,
Ph 6,6
KH 9
NO3 10 mg/l
PO4 1 mg/l
NO2 0
Woda podmieniana co tydzień 30l, teraz podmieniłem 50l, woda kranowa odstana 24h, mam reaktor CO2, filtr minikani 120, podłoże żwir bazaltowy oraz rzeczny + kulki nawozowe, nawozy podawane codziennie, dawki tygodniowe wg kalkulatorów to:
NO3 20,1ppm
K 17ppm
PO4 3ppm
Mg 7,5ppm

Mikro podawane 1,5ml dziennie (tygodniowo Fe=0,183 Mn=0,075 Zn=0,0255 Cu=0,0105
Mo=0,0045 B=0,021 Ko=0,00165) jeżeli wierzyć temu co było w składzie

Ryby karmione raz dziennie, czasem co drugi dzień i w małych ilościach, tak aby ryby zjadały na bieżąco bez zalegania na dnie. To chyba tyle. Poniżej zdjęcie jak to gó...o wygląda i w jaki sposób można to dziadostwo wytępić
Obrazek
Obrazek

a tak wygląda ten glon z bliska

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Solar

Post autor: Solar »

http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly ... arium.html

mogą to być glony pędzelkowe lub krasnorosty trudno określić na ty zdjęciach

kkwiatuszek89

strona podana przez Ciebie jest mi już dobrze znana;) nie, nie są to ani krasnorosty ani żadne glony pędzelkowe porównując moje glony z opisem glonów podanych przez Ciebie. Moje wyglądają jak zielenice kolonijne i chyba w tym kierunku bym szedł. Tylko jak je zwalczyć?

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Solar pisze:mogą to być glony pędzelkowe lub krasnorosty trudno określić na ty zdjęciach
Co za "teorie" wymyślasz :?: :shock:
kkwiatuszek89 pisze:nie są to ani krasnorosty ani żadne glony pędzelkowe
Dokładnie, właśnie nie są to ww glony a
kkwiatuszek89 pisze:wyglądają jak zielenice
Dość dobrze opisałeś swe akwa, mianowicie ilość światła, nawożenie makro+mikro+CO2...jednak brakuje mi w tym opisie jakich używasz świetlówek(chodzi o konkretne nazwy) i co z filtracją? (tu dla odmiany chodzi o cyrkulację wody)

kkwiatuszek89

świetlówki takie:
http://www.zoolight.pl/product-pol-56-1 ... 0000K.html
http://www.zoolight.pl/product-pol-437- ... 6500K.html
http://www.zoolight.pl/product-pol-126- ... 8500K.html

założone w listopadzie, jeżeli chodzi o cyrkulacje to filtr minikani 120 + deszczownia skierowana pod kątem 45 st. w dół baniaka a ostatnio założyłem sam silnik od filtra wewnętrznego aquael żeby trochę namieszał w akwarium i niestety wzmożony ruch wody powodował mętnienie wody, po odłączeniu woda się klarowała więc zostawiłem samą deszczownie.

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

Na moje skromne oko to :okrzemki (czarne kropki), z kropkami zielenic (punktowe zielone) śwadczące że akwarium już dojrzało-chyba że wystepuje wzmożona ilość -ja zwalczam uv w trybie 6h/24, co do okrzemek to ludwigia rośnie z boku akwarium(fotka) a tam jest niedobór światła zazwyczaj(niedoświelone boki), dodajac że jest to roślina czerwona ,dość problematyczna i potrzebująca więcej światła , istotnym czynnikiem jest tu ;nasadzenia -nie za gęsto , tak aby dolne liście nie były narażone na niedobór światła i nawożenie które spowoduje silny wzrost. Wnioski zawarte tu opieram na obserwacji althenathery rubry i ludiwgi w długim okresie czasu.

Może kolega skorpion ...przepraszam Krzysztof coś dopowie...... ;-)
Ostatnio zmieniony 2013-01-06, 20:00 przez syjon, łącznie zmieniany 5 razy.
Malawi

Awatar użytkownika
krzych0062

syjon pisze:Może kolega skorpion ...przepraszam Krzysztof coś dopowie...... ;-)
No jasne Tomku, że skorpion się wypowie... :-P
To po kolei...kkwiatuszek... świetlóweczki masz na prawdę z "górnej półki", jednak moim zdaniem jest ono za mocno "landrynkowe". Aquarell-ka i Grolux emitują duża światła czerwonego i niebieskiego, które to właśnie mogą powodować przyrost zielenic. Dodatkowo sprzyja dość spory poziom fosforu w stosunku do azotu. Bo rozumiem, że nawożąc solami utrzymujesz poziom
kkwiatuszek89 pisze:NO3 20,1ppm
K 17ppm
PO4 3ppm
Dlatego też proponowałbym Ci wymianę jednej "czerwonej rury" na np. świetlówkę o temp. 4000, 5000K i zmniejszenie fosforu...Mniejsza jego ilość dodatkowo zaprocentuje się lepszym wybarwieniem roślin na czerwono... :-)
syjon pisze:Na moje skromne oko to :okrzemki (czarne kropki)
Nie wydaje mi się by to był okrzemek...bo na moje skromne oko ten glon zupełnie inaczej "układa" się w akwa :-)
kkwiatuszek89 pisze:deszczownia skierowana pod kątem 45 st.
Spróbuj ustawić wylot równolegle do tafli wody, poskutkuje to też lepszym bilansem CO2-O2... i powiedz co to jest za "ustrojstwo"?:
kkwiatuszek89 pisze:mam reaktor CO2,

Miciomix

Post autor: Miciomix »

U mnie był ten sam problem. Zmniejsz dawkę CO2. 24h to za dużo. Rośliny powinny pobierać dwutlenek węgla tylko w dzień. Światło od 8:00 do 21:00. Ja podmieniam wodę co dwa tygodnie ok 30L. Rośliny zaczęły lepiej rosnąć i pozbyłem się tych glonów. Jak będziesz nawoził CO2 całą dobę i podmieniał tak dużo wody co tydzień to Ci wkońcu woda "zakwitnie". Pozdrawiam
Micio

kkwiatuszek89

więc tak, reaktor co2 to to: http://i49.tinypic.com/mh7vkj.jpg , deszczownia skierowana już równolegle do tafli wody. Jeżeli chodzi o świetlówki to dopiero na początku lutego będę zmieniał. Fosfor ograniczam i zobaczymy co z tego będzie :) co do CO2 24h to przy wyłączaniu gazu na noc powodowało mi to dość duże wahania PH dlatego podaje całą dobę. Światło też moim zdaniem 13h to za dużo, ale mogę się mylić.

Awatar użytkownika
krzych0062

Miciomix...Nie od dziś wiadomym jest, że każde akwa żyje swoim życiem i to co się sprawdziło w jednym może wywołać zupełnie odwrotny efekt w drugim zbiorniku... ;-)
Miciomix pisze:Zmniejsz dawkę CO2. 24h to za dużo.
W sumie to autor tematu nie podał nam ilości dozowania CO2 a jedynie czas ;-) i poparł to bardzo mocnym argumentem.
Miciomix pisze: Rośliny powinny pobierać dwutlenek węgla tylko w dzień.
I dokładnie tak to czynią ;-)
No ale faktycznie Ty już w swoim akwa uzyskałeś stabilizację, jednak na jego temat nic nam nie wiadomo, najważniejsze, że jest ok a teraz pomóżmy koledze w walce z jego problemem :-)
kkwiatuszek89 pisze:reaktor co2 to to: http://i49.tinypic.com/mh7vkj.jpg
Czyli jest to popularny reaktor narurowy, pytanie ile podajesz CO2-b/s? Być może jest go faktycznie za dużo w stosunku do N,P,K...
kkwiatuszek89 pisze: Fosfor ograniczam
Spróbuj uzyskać 2ppm a nawet trochę mniej.
kkwiatuszek89 pisze:Światło też moim zdaniem 13h to za dużo, ale mogę się mylić.
Niekoniecznie...jednak dobrze byłoby, aby przez ten czas nie świeciły wszystkie świetlówki, czyli włączały się sukcesywnie i tak też gasły...oczywiście w odwrotnej kolejności.
kkwiatuszek89 pisze:świetlówki to dopiero na początku lutego będę zmieniał.
Jest jeszcze sporo dni do lutego...możesz kupić jakąś tańszą świetlóweczkę na próbę ;-)

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

Już się bałem że kolega skorpion ukąsi mnie w moją lwią łapę za okrzemki. ;-) ...ale już niebawem mikroskop pójdzie w ruch i wtedy się okaże czy to okrzemki się układają na tych liściach czy nie :-D ....powracając do tematu to zwróciłbym uwagę na Fe
bo
tygodniowo Fe=0,183
to trochę mało biorąc pod uwagę że są tam czerwone roślinki
np u mnie 0,2 schodzi w ciągu 24h
Malawi

kkwiatuszek89

co2 dozowane jest ok 5 bąbli na sekundę (przy dozowaniu 1-2 bąbli zaczęły rosnąć nitki na czubkach wysokich roślin, przy zwiększeniu dozowania nitki znikają w ciągu dnia). Przeliczając zawartość CO2 w wodzie, korzystając z PH i KH wychodzi ok 70mg/l wiem, jest to za dużo w stosunku do optymalnego poziomu, ale tak jak mówię przykręcenie powoduje nitki.
Odłączyłem grolux-a 8500K i zobaczymy efekty.

Może zrobimy tak, kupię suche sole, a Wy pomożecie mi je rozrobić i ustalić odpowiednią dawkę.

I jeszcze jedna ciekawostka, ostatnim czasem po podaniu PO4 rano do akwarium i zmierzeniu jego poziomu w wodzie po około godzinie wychodzi 3mg/l a pod wieczór jest już 1mg/l. Możliwe jest to aby rośliny tak drastycznie go pobierały? Czy może jest to zasługa zeolitu w filtrze lub bazaltu jako podłoża w akwarium? Dodam jeszcze że nie podaję wogóle KNO3 bo jest 10mg/l i przez cały tydzień ten poziom nie spada. Why?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”