CO2 przy małym oświetleniu

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jesli problemem jest światło i to ze zbiornik jest wysoki, przejdź na rosliny mało wymagajace, rosnące przy świetle umiarkowanym. Majac 0,4 wata na litr spokojnie mozesz trzymac wiekszośc epifitów takich jak mikrozoria wszelakiej masci, do wboru do koloru, czy tez anubiasy. Kup jakis korzen lub korzneie obsadz je tymi roslinami z głową, posadz na innych korzeniach jakies mchy i masz naprawde świetny zbiorniczek. Nie potrzebujesz wówczas żadnej ziemii pod zwir, styknie jałowe podłoże. Musisz jednak delikatnie nawozic taki zbiornik głównie makro lecz z czasem jak dojrzeje tez i sladowo mikro. Na początek potas. Przy takim swietle tempo pobierania substancji nie jest tak przerażająco szybkie jak w zbiorniku z oświetleniem wiekszym, więc i tolerancja błędu wyższa., nieco mniej roboty, nie latasz z nozyczkami ciągle. Ja ostatnio postawiłem taki mały przechowalnik na piasku kwarcowym na samych mikrozoriach i mchach, troche rzesy wodnej tez. Światełko mam tam ok 0,5 wata, ( 11w aquaell na zbiornik 24 litrowy, bez filtracji). Od zalania praktycznie od razu nawoziłem lekko całe makro i zadnych problemow nie ma. Czas świecenia przez pierwsze 2 tygodnie od 5 do 6 godzin, teraz 7godzin, wszystko rosnie i ma ładny kolor, glonów brak, troche okrzemków gdzieniegdzie ale sladowe ilości. Rozpisałem sie, ale nie załamuj sie, nie trzeba miec łodygowców i wybarwionych rotali aby akwarium cieszyło i przykuwało wzrok. Z czasem jak sytuacja sie rozwinie, jak akwarium dojrzeje, możesz podłączyc co2 nikt ci nie zabroni, mchy bardzo to lubia, ale wówczas zapotrzebowanie na papu w postaci nawozów ulegnie lekkiemu zwiekszeniu :-) i trzeba będzie je ustalic i dopasowac.
Łukasz

RafCar

Post autor: RafCar »

Tez o tym myślałem ale w trochę inny sposób:) Zacznę od tego ze nie chce mieć żadnych super roślin typu rotala czy heniu, myślałem raczej o tych które wiem ze dadzą radę czyli kryptokorynach, anubiasach, właśnie mikrozoria i jeszcze kilka innych roślin:)A pomysł jest żeby jedną stronę akwarium "unieść" żwirem dać pod to ziemię a drugą zasypać lekko pisakiem i ułożyć na niej korzenie. Oczywiście nie będzie to tak po prostu usypane i wszystko rzucone:) Pewnie zaraz poleci fala wpisów ze lepiej z substratem, ze to nie wypali a najlepiej zmień akwarium :P z góry dziękuje ale ja dopisuje się do i tu cytat:
Z piątej strony akwarystyka to hobby, w którym możemy się pobawić w chemika, biologa, nawet w Boga jak ktoś wierzy
.
Ostatnio zmieniony 2012-10-09, 22:32 przez RafCar, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Masz plan, wizję to kombinuj Panie :-) Pamiętaj o doborze roślin do akwarium ich odpowiedniej wielkości aby nie przytłaczały, bo akwarium jest wysokie ale niezbyt długie.... i tyle, działaj. Jeśli dasz ziemię, musisz uważać ze światłem na starcie i nie grzebać w tym podłożu bardzo gdzie ona się znajduje. O przygotowaniu ziemi i jej ułożeniu przeczytasz w necie ( np. na holenderskich) więc nie ma sensu tu tego pisać.
Łukasz

RafCar

Post autor: RafCar »

Juz czytalem :mrgreen:

kkwiatuszek89

Post autor: kkwiatuszek89 »

słuchajcie, kompletuje zestaw CO2 do 112l akwarium. Zdecydowałem się na CO2 do tak małego akwarium bo zawsze jakieś efekty uzyskam. Oświetlenie to 0,3w/l w przyszłym miesiącu będzie wymiana świetlówek na Philips 10000K oraz 6500K przy współczynniku Ra=98 oraz będą zastosowane odbłyśniki. Teraz tak, obecnie światło w akwarium jest włączone przez 12h od 9:00-21:00. Nie za długo? dodatkowo jakie polecacie testery do wody? Każda wskazówka mile widziana.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

To CO2 to jak sportowy wydech do Matiza. Ale jak tam kto sobie życzy tak ma :D A co do czasu świecenia to dzień w tropikach w zależności od pory roku trwa 10-12h.
A tak w ogóle to się wciąłeś w cudzy temat :mrgreen:
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”