Jakie roslinki polecacie?

ODPOWIEDZ
KaTrycja

Jakie roslinki polecacie?

Post autor: KaTrycja »

Witam :-) ,
Potrzebuje porady jakie roślinki dać do mojego aqwa. Wielkość 120l, planuje dać razbore galaxy, zalobniczki oraz kiryski tygrysie.
Jeżeli ktoś ma jakąś wiedzę przy jakich roślinkach te rybki będą się najlepiej czuły to będę wdzięczna za podpowiedz:-)

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Ładne!? Napisz może czy masz jakieś preferencje co do rośli i co Ci się podoba. No i ile masz światełka? Bo jak skromnie to trzeba będzie doradzić coś mniej wymagającego.

KaTrycja

Hedyotis salzmannii,Nadwódka tajlandzka,Moczarka argentyńska, Staurogyne repens, Anubias barteri, mchy... Oczywiscie zalezy mi zeby to wszystko ladnie wygladalo i wspolgralo ze soba, ale rownie wazne zeby rybki tez sie dobrze czuly :->
Jezeli chodzi o oswietlenie to w pokrywie jest 30 watowka.

Prospero
Administrator

Hedyotis salzmanii możesz sobie odpuścić przy tym świetle, Nadwódka tajlandzka można próbować ale rewelacji nie będzie to samo z Moczarka argentyńska. Anubisy dadzą radę to samo z mchami na pewno trzeba pomyśleć o mocniejszym oświetleniu bo 0.25W/L to bardzo mało nawet dla mniej wymagających roślinek.

KaTrycja

Jakie oświetlenie proponujesz w takim razie? To które jest obecnie było od początku w zestawie i jeszcze nie zastanawialam sie nad innym

Prospero
Administrator

Z oświetlenia mogę jedynie zaproponować tylko podniesienie ilości W/L do bezpiecznego poziomu np. 0.5W/L powyżej tej wartości zaczną się kolejne inwestycje w np. CO2 czy też dojdzie zabawa z nawożeniem. Co do widma to przyjmuje się zwykle takie połączenie np. świetlówek T5 (są bardziej energooszczędne i dają więcej światła niż ich starsze wersje T8) a mowa tu o Aquastar+Grolux. Niestety producenci zawsze oszczędzają na oświetleniu.

KaTrycja

Przy następnej wizycie w akwarystycznym zakupie nowa lampę i wtedy też zdecyduje się na roślinki, cierpliwość przede wszystkim!:) na razie rozstawie kamienie i korzeń myślę, że będzie wtedy łatwiej rozmieścić roślinki.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Prospero pisze:mowa tu o Aquastar+Grolux.
Przy dwóch świetlówkach ja w żadnym wypadku takiego układu nie polecam :!: Obie świecą bardzo zbliżonym światłem czerwono-niebieskim...Jak ma być ok. to niech będzie np. Grolux i jakaś(firma obojętna) o symbolu 865 lub 965. Wówczas to światło jest "pomieszane" i ładnie podkreśla zarówno zieleń roślin, jak i inne kolory stworzeń w akwa. A i roślinki "czują" się lepiej... ;-) Ale to moje prywatne zdanie, jeśli ktoś preferuje "różowe akwa" to niech tak ma :-P

KaTrycja

Generalnie i tak będę musiała się zdecydować na jedna świetlówkę bo po prostu na więcej nie mam miejsca, może później pomyśle nad inna pokrywa i tą sprawę się rozszerzy.

Prospero
Administrator

Masz rację Krzychu zapomniałem o np. Phlilipsie 965 szczególnie 965 gdyż ma "lepsze" RA co do Groluxa itp. to fakt będzie bardziej landrynkowo ale w sumie to tylko dla oka będzie bo samym roślinkom bez różnicy bo i tak się przyzwyczają.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Popatrz na zestawy do rozbudowy oświetlenia z ATTI
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”