Piasek, a rośliny
- Witek Miszczak
Piasek nie jest problemem wzrostu roślin, opisane rodzaje gnicie wskazuje na słaby materiał. Jeśli chodzi o anubiasy potwierdzam, że piasek im nie sprzyja. Również używam profito, jednak, jeżeli rośliny nie rosną (bo gniją) wystąpi kumulacja soli i wtedy nic nie pomoże.
Moja rada taka: zmień całą wodę, posadź zdrowe części roślin, podaj małą dawkę profito i (sorka Kuba) węgiel w dowolnej postaci (CO2, easycarbo).
Będą rosły na bank, chyba że masz jakieś udziwnienia niewspomniane typu cudowne światła, doba 6/18 lub odwrotnie, woda z kamieniem itp.
Moja rada taka: zmień całą wodę, posadź zdrowe części roślin, podaj małą dawkę profito i (sorka Kuba) węgiel w dowolnej postaci (CO2, easycarbo).
Będą rosły na bank, chyba że masz jakieś udziwnienia niewspomniane typu cudowne światła, doba 6/18 lub odwrotnie, woda z kamieniem itp.
-
Panie Witku, tuż po założeniu tematu zrobiłem właśnie tak jak Pan radzi (chodź nie do końca
) podmiana ok 50-60%, usunąłem wszystko co było nadgnite, a nawet jeszcze więcej zostawiając tylko to co było w mojej opinii na 100% zdrowe, zalałem easy lifem pro fit, nieco easy carbo i lecą już należycie 
tylko co do tego anubiasa, że niby piasek nie służy... jako jedyna roślina rósł w tamtych warunkach... może szału nie było, ale ukorzenił się fajnie i w tym czasie dwa liście się pojawiły...
No ale dzięki bardzo za rady, może komuś się kiedyś też przyda taki temat

tylko co do tego anubiasa, że niby piasek nie służy... jako jedyna roślina rósł w tamtych warunkach... może szału nie było, ale ukorzenił się fajnie i w tym czasie dwa liście się pojawiły...

No ale dzięki bardzo za rady, może komuś się kiedyś też przyda taki temat

- Witek Miszczak
Hehe spoko, wiadomo, że z dodatkowym węglem będzie efekt lepszy i szybszy, zwłaszcza jeśli powstaje go w zbiorniku za mało. Chodziło mi jeno o to, żeby zaraz nie straszyć koniecznością zakupienia osprzętu typowego dla roślinnych baniaków hi-tech.Witek Miszczak pisze:Moja rada taka: zmień całą wodę, posadź zdrowe części roślin, podaj małą dawkę profito i (sorka Kuba) węgiel w dowolnej postaci (CO2, easycarbo).
- Witek Miszczak
U mnie na takim czymś rosliny rosły lepiej niz teraz na substraciemc.michu pisze:A czy na podloże nadaje się np taki zestaw: ziemia ogrodowa a na to żwir?

Łukasz