Piasek, a rośliny

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

niektórzy stosują nawet z powodzeniem pałeczki nawozowe przeznaczone do kwiatów doniczkowych ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
shadow125

Post autor: shadow125 »

ja stosuje tak owe i nie mogę narzekać w małym akwa ładnie rośnie:)
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Piasek nie jest problemem wzrostu roślin, opisane rodzaje gnicie wskazuje na słaby materiał. Jeśli chodzi o anubiasy potwierdzam, że piasek im nie sprzyja. Również używam profito, jednak, jeżeli rośliny nie rosną (bo gniją) wystąpi kumulacja soli i wtedy nic nie pomoże.
Moja rada taka: zmień całą wodę, posadź zdrowe części roślin, podaj małą dawkę profito i (sorka Kuba) węgiel w dowolnej postaci (CO2, easycarbo).
Będą rosły na bank, chyba że masz jakieś udziwnienia niewspomniane typu cudowne światła, doba 6/18 lub odwrotnie, woda z kamieniem itp.

Mercedes15

Post autor: Mercedes15 »

Ja mam indike na piasku i rośnie

Czesiek

Post autor: Czesiek »

Panie Witku, tuż po założeniu tematu zrobiłem właśnie tak jak Pan radzi (chodź nie do końca :-P ) podmiana ok 50-60%, usunąłem wszystko co było nadgnite, a nawet jeszcze więcej zostawiając tylko to co było w mojej opinii na 100% zdrowe, zalałem easy lifem pro fit, nieco easy carbo i lecą już należycie :-)

tylko co do tego anubiasa, że niby piasek nie służy... jako jedyna roślina rósł w tamtych warunkach... może szału nie było, ale ukorzenił się fajnie i w tym czasie dwa liście się pojawiły... :-)

No ale dzięki bardzo za rady, może komuś się kiedyś też przyda taki temat :-)

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

No i gitara. Chodziło mi o to, że lanie nawozu bez węgla prowadzi do blokującej kumulacji soli. Co do piasku, to anubias najlepiej rośnie np. na ruszcie podżwirowym korzenie mają ponad metr długości.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Witek Miszczak pisze:Moja rada taka: zmień całą wodę, posadź zdrowe części roślin, podaj małą dawkę profito i (sorka Kuba) węgiel w dowolnej postaci (CO2, easycarbo).
Hehe spoko, wiadomo, że z dodatkowym węglem będzie efekt lepszy i szybszy, zwłaszcza jeśli powstaje go w zbiorniku za mało. Chodziło mi jeno o to, żeby zaraz nie straszyć koniecznością zakupienia osprzętu typowego dla roślinnych baniaków hi-tech.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Kubiszon pisze:Chodziło mi jeno o to, żeby zaraz nie straszyć koniecznością zakupienia osprzętu typowego dla roślinnych baniaków hi-tech.
Można dolać - nic trudnego.

mc.michu
Kontakt:

Post autor: mc.michu »

A czy na podloże nadaje się np taki zestaw: ziemia ogrodowa a na to żwir?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

nadaje się, poczytaj o zbiornikach typu Low Tech, choć i w zbiornikach powiedzmy medium tech jak ja to mówię, czyli więcej światła i lekkie nawożenie np. węgiel i potas też się sprawdza
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

mc.michu pisze:A czy na podloże nadaje się np taki zestaw: ziemia ogrodowa a na to żwir?
U mnie na takim czymś rosliny rosły lepiej niz teraz na substracie :-P składam to jednak na karb braku doświadczenia hodowli roślin na podłożu jonowymiennym a przede wszystkim na zbyt pochopne działania z swojej strony. Braki w wiedzy nadrobiłem nieco i uczę się cały czas. Wkładaj ziemie pod żwir/piasek, nie masz się czego bać. Pamiętaj jednak o cierpliwości i powolnym przemyślanych działaniach. Ziemia pod podłożem właściwym, może stanowić problem jeśli zaczniemy niewłaściwie i ostro grzebać w podłożu zbyt często. Ale wystarczająca grubość podłoża <nad> i w razie czego delikatne przesadzanie <tudzież> odcinanie przy korzeniu>, nie powinno stanowić problemu. Przejrzyj dział galeria, jest w nim parę zbiorników na ziemi zarówno HT jak i LT.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”