problem z bakopą

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rafikfi

problem z bakopą

Post autor: rafikfi »

witam możne ktoś z bardziej doświadczonych pomorze mam problem z bakopą[/b] na liściach robią się dziury i jakieś dziwne plamy nawożę metoda EI oświetlenie 1x54w grolux 2x39w grolux i aquastar podłoże czarny żwir czego brakuje tej roślince
z góry dziękuje za pomoc

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-02-22, 21:24 przez rafikfi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

rafikfi pisze:nawożę metoda EI
Bla bla blaa...a jakie stężenia "trzymasz", choćby P? ;-) Bo wedle mej wiedzy braki potasu powodują powstawanie dziur w liściach.
rafikfi pisze:oświetlenie 1x54w grolux 2x39w grolux i aquastar
Na jaki litraż jest to światełko i czy nie uważasz, że jest ono zbyt monotonne i "landrynkowe"?

Awatar użytkownika
rafikfi

nawozy mam rozrobione do takich stężeń

Azotany (NO3) 20ppm na tydzień
Potas (K) 30ppm na tydzień*
Fosforany (PO4) 3ppm na tydzień
Magnez (Mg) 10ppm na tydzień
Żelazo (Fe) 0.5ppm na tydzień
oświetlenie jest na akwarium 240 L może i trochę landrynkowe a jakie świetlówki by kolega radził

Awatar użytkownika
krzych0062

rafikfi pisze:nawozy mam rozrobione do takich stężeń
Rozumiem, że potas masz wyliczony z wszystkich soli a nie tylko z K2SO4?
rafikfi pisze:Magnez (Mg) 10ppm na tydzień
I jest w odpowiedniej proporcji do Ca?
rafikfi pisze:oświetlenie jest na akwarium 240 L może i trochę landrynkowe a jakie świetlówki by kolega radził
Hm...jest to oświetlenie na dolnej granicy stosowania EI...sam mam 2x38+2x54W na akwa 200l ;-) Osobiście preferuję, jak najbardziej "pomieszane" światło i proponowałbym wywalić przynajmniej jednego Groluxa i zmienił na jakąś 865 lub 965, które to mają 6500K

Awatar użytkownika
rafikfi

zgadza sie potas jest wyliczony ze wszystkich soli a czy magnez jest w odpowiedniej proporcji do Ca to nie wiem nie robiłem testów myślałem ze się obędzie ale widze ze trzeba zakupić
co do światełka to pewnie zrobię jak kolega radzi bo średnio mi sie to podoba myślałem ze będzie lepszy efekt

Awatar użytkownika
krzych0062

rafikfi pisze:czy magnez jest w odpowiedniej proporcji do Ca to nie wiem nie robiłem testów myślałem ze się obędzie ale widze ze trzeba zakupić
Niekoniecznie...wystarczy, jak się dowiesz w wodociągach ile Ca jest w kranówie, której używasz...no chyba, że używasz RO? :-)
rafikfi pisze:co do światełka to pewnie zrobię jak kolega radzi bo średnio mi sie to podoba
No faktycznie nie wygląda zbyt ciekawie a i "czerwone" światło gorzej dociera do dolnych partii w akwa ;-) Zmień a zobaczysz ciekawszy efekt wizualny-lepsze Ra i rośliny będą bardziej zadowolone ;-)

Awatar użytkownika
rafikfi

czyli trzeba będzie udać się do wodociągów
co do światełka to dzięki za podpowiedz na pewno zmienię tylko będę musiał się do łodzi wybrać bo u mnie to sklepy marnie sa zaopatrzone i takich świetlówek nie dostane :-(

Awatar użytkownika
krzych0062

rafikfi pisze:czyli trzeba będzie udać się do wodociągów
A nie ma gdzieś w necie takiej informacji? Powinna być ;-)
rafikfi pisze:co do światełka to dzięki za podpowiedz
Nie ma za co, wszak to forum :-)
rafikfi pisze:u mnie to sklepy marnie sa zaopatrzone i takich świetlówek nie dostane
Wielce prawdopodobne, bo i w wielu sklepach i hurtowniach-nie tylko w Łodzi-jest problem z tymi świetlówkami...niestety :-/ Podpowiem Ci, że moje kupowałem w hurtowni na Brukowej(są dwie na tej ulicy).

barttru

Post autor: barttru »

Jeśli jest u ciebie w mieście sklep elektryczny, a wydaje mi się że jest na pewno, to 865 powinieneś dostać bez problemu. A jeśli im zleży na kliencie to ci zamówią i będziesz miał za dzień lub dwa do odbioru.
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
rafikfi

ostatnio szukałem i niestety nie ma większe miasta na pewno zamieszczają takie informacje

to nie będę musiał już po łodzi jeździć i szukać tylko odrazy na brukowa pojadę a swoja droga to ciekawe czy na starcie nie ma

Awatar użytkownika
krzych0062

barttru pisze:to 865 powinieneś dostać bez problemu. A jeśli im zleży na kliencie to ci zamówią
Szczerze wątpię w takie "cuda", zwłaszcza, że są to T-5ki...jedynie druga opcja wchodzi w rachubę ;-)

_______edit________
"Coś" jednak jest w necie o wodzie w Łasku ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-02-22, 22:30 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafikfi

Też wątpie szczególnie u mnie ostatnio jak się pytałem o Statecznik elektroniczny to robili wielkie oczy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”