Poczytałem trochę o solach o co2 i podłożach. Chciałbym na nowo założyć zbiornik ,natomiast moja wiedza nie jest na tak wysokim poziomie jak niektórych akwarystów na tym forum.
Mam zbiornik od 2 lat w tej chwili:
240l , filtr wewnętrzny jakiś tam , nie mam problemów z glonami (czasem się pojawiają ale daję sobie z nimi radę bez testów i pomiarów ale moje rośliny nie są tak bujne jak wasze.
Podłoże żwirek rzeczny
Żyje u mnie 5 paletek, 8 neonów, 2 sumiki.
Oświetlenie 2X35 1 flora 2 philips
Chciałbym założyć taki zbiornik :
240 l
podłoże ziemia + ciemny (czarny) żwirek ( chciałbym kupić go na składzie budowlanym tylko nie wiem jaki musi być ? chodzi mi tutaj o nazwę :/ ?)
Filtr już zamówiłem JBL e-900
CO2 będzie w przyszłym miesiącu.
Oświetlenie 2X35 1 flora 2 philips
Teraz kilka pytań:
1. Nazwa żwirku czarnego? Żeby wydzielał do wody jakiś zbędnych związków.
2. Jak się ma podłoże z ziemi do nawożenia CO2 ? czytałem, że większość związków rośliny pobierać będą z tej właśnie ziemi. Jeżeli trzeba czymś dodatkowo nawozić proszę podajcie nazwy preparatów, czy może lepiej SOLE.
3. I czy to oświetlenie jest wystarczające ? (jeżeli nie zasugerujcie coś mam miejsce żeby dołożyć 2 jarzeniówki)
4. Zafiro czy można u ciebie kupić SOLE już odpowiednio dobrane zmieszane (taki SUPER ZESTAW).
5. POMÓŻCIE bo jak wydam pieniądze a nie będzie efektu to mnie żona ......... wyleczy z akwarystyki

Pozdrawiam :} ALL