Prosba o pomoc przy zakładaniu nowego zbiornika

ODPOWIEDZ
Travis

Prosba o pomoc przy zakładaniu nowego zbiornika

Post autor: Travis »

Witam wszystkich akwarystów

Poczytałem trochę o solach o co2 i podłożach. Chciałbym na nowo założyć zbiornik ,natomiast moja wiedza nie jest na tak wysokim poziomie jak niektórych akwarystów na tym forum.

Mam zbiornik od 2 lat w tej chwili:
240l , filtr wewnętrzny jakiś tam , nie mam problemów z glonami (czasem się pojawiają ale daję sobie z nimi radę bez testów i pomiarów ale moje rośliny nie są tak bujne jak wasze.
Podłoże żwirek rzeczny
Żyje u mnie 5 paletek, 8 neonów, 2 sumiki.
Oświetlenie 2X35 1 flora 2 philips

Chciałbym założyć taki zbiornik :
240 l
podłoże ziemia + ciemny (czarny) żwirek ( chciałbym kupić go na składzie budowlanym tylko nie wiem jaki musi być ? chodzi mi tutaj o nazwę :/ ?)
Filtr już zamówiłem JBL e-900
CO2 będzie w przyszłym miesiącu.
Oświetlenie 2X35 1 flora 2 philips

Teraz kilka pytań:
1. Nazwa żwirku czarnego? Żeby wydzielał do wody jakiś zbędnych związków.
2. Jak się ma podłoże z ziemi do nawożenia CO2 ? czytałem, że większość związków rośliny pobierać będą z tej właśnie ziemi. Jeżeli trzeba czymś dodatkowo nawozić proszę podajcie nazwy preparatów, czy może lepiej SOLE.
3. I czy to oświetlenie jest wystarczające ? (jeżeli nie zasugerujcie coś mam miejsce żeby dołożyć 2 jarzeniówki)
4. Zafiro czy można u ciebie kupić SOLE już odpowiednio dobrane zmieszane (taki SUPER ZESTAW).
5. POMÓŻCIE bo jak wydam pieniądze a nie będzie efektu to mnie żona ......... wyleczy z akwarystyki ;-)

Pozdrawiam :} ALL
Ostatnio zmieniony 2012-02-05, 19:07 przez Travis, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
maly07071989

Re: Pomożecie ?? :}

Post autor: maly07071989 »

Travis pisze: 4. Zafioro czy można u ciebie kupić SOLE już odpowiednio dobrane zmieszane (taki SUPER ZESTAW).
5. POMÓŻCIE bo jak wydam pieniądze a nie będzie efektu to mnie żona ......... :} ;-)

Pozdrawiam :} ALL
Jeśli chcesz pomocy to najpierw sprawdż swój post pod względem błędów a zwłaszcza nazw użytkowników zwłaszcza Zafiry :) jeśli nie potrafisz odmienić to poprostu napisz "Zafira"

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Zasada jest taka, że światła musi być powyżej 0,5 W/l, jeżeli chcesz dodatkowo nawozić i podawać CO2. W przeciwnym razie powinny wystarczyć nawozy prdukowane przez ryby oraz to co masz w ziemii.
Ostatnio zmieniony 2012-02-05, 18:14 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.

Travis

maly07071989 zwykła literówka. Ale zauważyłem że wykazałeś się wielką wiedzą i pomocą w temacie.

Pozdrawiam byle tak dalej !!!

spike1975

Post autor: spike1975 »

to ja jeszcze się dołączę do pomagania i podpowiem żebyś zmienił temat. takie tematy które nic nie mówią o swojej zawartości są zdaje się sprzeczne z regulaminem.
napisz choć coś w stylu "prosba o pomoc przy zakładaniu nowego zbiornika" a nie jakieś nic nie mówiące "pomożecie".
a co do pytań to:

1. w dziale giełda było dzisiaj ogłoszenie o wspólnych zakupach. jego autor zdaje się że właśnie kupował elegancki czarny żwir, możesz się do niego podłączyć.

2. sole są lepsze do "preparatów" ale jak będziesz miał ziemię w podłożu to raczej się z nimi nie spiesz. szczególnie że masz za mało światła.

3. wyczytałem w materiałach o estimative index że maksymalne natężenie światła jakie mogą wykorzystać rośliny to 1,3-1,6 wata na litr. większość stosuje zdaje się około 1 wata na litr. u ciebie jest 2x35 na ponad 200 l czyli w ogóle za mało żeby cokolwiek robić. dołożenie światła to pierwsze co musisz zrobić i bez tego nie ma sensu pchać tam żadnych soli ani co2.
Ostatnio zmieniony 2012-02-05, 18:55 przez spike1975, łącznie zmieniany 1 raz.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

Travis

Ok dzięki czyli zacznę od zwiększenia oświetlenia, dołożę jeszcze 2 świetlówki.
Żwirek kwarcowy ale już zamówili. Podjadę na wydawniczą tam maja skład wiec coś wybiorę.
Ostatnio zmieniony 2012-02-05, 19:21 przez Travis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mbienkowski

Post autor: mbienkowski »

A ten skład na Wydawniczej nie jest przypadkiem zamknięty? Sam się wybieram do Smardzewa po serpentynit zielony (link do sklepu internetowego), może znajdziesz coś dla siebie.

W razie czego jeśli chcesz kupić czarny piasek/żwirek do akwarium to możesz popytać na giełdach akwarystycznych. Z tych tańszych podłoży, na czwartkowej był tylko żwir bazaltowy o frakcji 3-5mm. Natomiast na dzisiejszej znalazłem czarny piasek kwarcowy tylko na jednym stoisku w cenie 26zł za 3 litry. Dlatego założyłem temat o wspólnych zakupach ;-)

Znalazłem jeszcze strony dwóch innych składów kamieni w okolicy:
- Lustan w Rąbieniu,
- Centrum Kamienia i Kostki Brukowej w Zgierzu.
Ostatnio zmieniony 2012-02-05, 20:59 przez mbienkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Travis

Jak się wybiorę to na pewno napiszę czy skład jest otwarty. Z tego co kojarzę skład kamieni jest również w Łagiewnikach Nowych na działce z domem wiec powinien być otwarty.
Ostatnio zmieniony 2012-02-06, 12:15 przez Travis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mbienkowski

Post autor: mbienkowski »

Dzwoniłem po kilku składach kamieni i wszędzie mi mówili, że za zimno i nie mam po co przyjeżdżać. Jak będziesz coś wiedział daj znać ;-)
- Węgiel organiczny BiCarbon Wet
- Nawóz MikroMakro
- Nawóz Mikro
Cena 15 zł za 0,5L

Travis

Co do oświetlenia to założyć 4X6500K czy może jakieś inne zestawienie ? Na pewno będą 4 świetlówki.

Nairams

Post autor: Nairams »

Myślę, że powinieneś mieć zróżnicowane temperatury barwowe, a nie tylko jedną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”