Znawozowanie Manado
Dałem wszystkiego oki, ziemii 1,5 - 2 cm ,na to z przodu 5 ,a z tylu 7 cm zwirku granulacji 1-3 mm, parametry dobre kh 7 gh 9, ph teraz 6,8 , 7,0. Ziemia była stara leżała z rok w piwnicy, sucha, ale to lepiej bo sama niejako sie zmineralizowała. Nie powiedziałem, że nie rosło, ale nie tak jakbym chciał. Z ziemi chociazby potasu rosliny nie pobiora jak w kolumnie wody nie bexzie niczego niestety, nie będa rosły. Odkąd podaje sole i carbo w płynie widac efekty, do tego co2 i naprawde nieźle. Limnofilia jak wspominałem w ciągu tygodnia 100% przyrostu, tak samo sagitaria i mchy nie wpsomne o biomasie, której jeszcze troszke mam. Wiec, jak widac, samo zyzne podłoze nie wystarczy, moze w LT gdzie zaleca sie oświetlenie w granicach 0,3 w/l a ja mam prawie 3 razy tyle swiatla.
Łukasz
A jaki sposobem? Proporcje i ilości nawozu pozostały mniej więcej takie same.lukaszLDZ pisze: sama niejako sie zmineralizowała.
edit
Chyba, że azot paruje.

Ostatnio zmieniony 2011-11-12, 17:15 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
Zaraz, zaraz...nic nie kumam...lukaszLDZ możesz to wyjaśnić, przetłumaczyć na język polski?

"To samo robimy z ziemia mineralizujac ja, najpierw zamaczamy potem wykładamy aby wyschła. "
Sorki...ale to mi się kojarzy z reklamą "ojciec prać"...Chyba pogubiłem się w tym całym temacie lub...ech...
lukaszLDZ pisze:Niektóre ulepszacze,które lubia byc w ziemii w saldowych ulatniają sie...

"To samo robimy z ziemia mineralizujac ja, najpierw zamaczamy potem wykładamy aby wyschła. "
Sorki...ale to mi się kojarzy z reklamą "ojciec prać"...Chyba pogubiłem się w tym całym temacie lub...ech...

Ostatnio zmieniony 2011-11-13, 15:45 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
W zwiazku z tym, że moja ziemia wczesniej leżała sobie w jakiejs donicy duzej w piwnicy ( dośc przewiewnej z dostepem światła, mozliwe, że przez tak długi okres czasu swojego rodzaju " mineralizacja" nastapiła w jakims sensie samoistnie podczas procesu leżakowania
( zwłaszcza, że podczas tego roku czasu conajmniej dwa razy była zalana podczas wycieku wody z rury
)
cytat spidera z pewnego forum gdzie pisze o czynnosci mineralizacji krok 1,2" Rozłóż plandekę lub folie, najlepiej w miejscu bezpośrednio nasłonecznionym. Wysyp na nią ziemie z pojemnika i rozprowadź cienka warstwa na całej powierzchni. Pozwól, aby ziemia kompletnie wyschła. Może o trwać dzień lub dwa w zależności od temperatury powietrza w miejscu gdzie suszysz"
nastepne ...cytat "Powtarzanie tych kroków jest niezbędne do dalszej mineralizacji ziemi i wypłukania pozostałości nawozów. Proces mineralizacji jest najintensywniejszy, gdy ziemia jest wciąż wilgotna i wystawiona na działanie powietrza w czasie suszenia na plandece. Poprzez namaczanie jej w pojemniku wprowadzamy z powrotem wilgoć niezbędną do życia bakterii i procesu mineralizacji. Kiedy ziemia będzie już prawie całkowicie zmineralizowana, to powinna mieć bardzo ziarnista strukturę. Innym sposobem zbadania stopnia mineralizacji jest użycie węchu. Całkowicie zmineralizowana ziemia nie powinna praktycznie posiadać zapachu"
powyższe cytaty z artykułu spidera
Ja napisałem to w duzym uproszczeniu, zgoła rzecz biorac, w sposób lopatologiczny , uzyłem prostej noimenklatury, chodzi o rozkad materii organicznych zawartych w ziemi ( potocznie nazwałem to "ulepszaczami", bo każda ziemia czy chcemy czy nie zawiera jakies śaldowe ilości nawozów czy tez innych substancji organicznych - nawet taka najtańsza)...link ... ponizej, tam jest w miare jasno wszystko opisane. cytaty z tego linku.
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=19592

cytat spidera z pewnego forum gdzie pisze o czynnosci mineralizacji krok 1,2" Rozłóż plandekę lub folie, najlepiej w miejscu bezpośrednio nasłonecznionym. Wysyp na nią ziemie z pojemnika i rozprowadź cienka warstwa na całej powierzchni. Pozwól, aby ziemia kompletnie wyschła. Może o trwać dzień lub dwa w zależności od temperatury powietrza w miejscu gdzie suszysz"
nastepne ...cytat "Powtarzanie tych kroków jest niezbędne do dalszej mineralizacji ziemi i wypłukania pozostałości nawozów. Proces mineralizacji jest najintensywniejszy, gdy ziemia jest wciąż wilgotna i wystawiona na działanie powietrza w czasie suszenia na plandece. Poprzez namaczanie jej w pojemniku wprowadzamy z powrotem wilgoć niezbędną do życia bakterii i procesu mineralizacji. Kiedy ziemia będzie już prawie całkowicie zmineralizowana, to powinna mieć bardzo ziarnista strukturę. Innym sposobem zbadania stopnia mineralizacji jest użycie węchu. Całkowicie zmineralizowana ziemia nie powinna praktycznie posiadać zapachu"
powyższe cytaty z artykułu spidera
Ja napisałem to w duzym uproszczeniu, zgoła rzecz biorac, w sposób lopatologiczny , uzyłem prostej noimenklatury, chodzi o rozkad materii organicznych zawartych w ziemi ( potocznie nazwałem to "ulepszaczami", bo każda ziemia czy chcemy czy nie zawiera jakies śaldowe ilości nawozów czy tez innych substancji organicznych - nawet taka najtańsza)...link ... ponizej, tam jest w miare jasno wszystko opisane. cytaty z tego linku.
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=19592
Ostatnio zmieniony 2011-11-13, 18:02 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz