Anubias nana

ODPOWIEDZ
rekrut81

Anubias nana

Post autor: rekrut81 »

Przejrzałem ten dział ,ale nie znalazłem odpowiedzi(może przeoczyłem :oops: ).Mam pytanie dotyczące Anubiasa.Jak go skrócić(przyciąć)?Mam go od samego początku akwarium przymocowanego do korzenia lecz przestał się na nim mieścić i chciałem go zmniejszyć.Nie miał bym problemu gdyby to był jakiś okaz(sprzedałbym go)lecz jest on zaatakowany przez okrzemka i nie wygląda on zbyt ładnie.Poproszę o łopatologiczną instrukcję tej operacji(wytłumaczcie jak przeczkolakowi).Czy jak wytnę jakiś odcinek ze środka kłącza to będzie się rozrastał?A gdybym poobcinał wszystkie liście i zostawił tylko kłącze to wypuści nowe,czy liście pojawią się dopiero na nowym odcinku kłącza?

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

witaj! Też mam anaubiaska u siebie i wygląda to tak, że jak chcesz go rozdzielić to odetnij liście razem z kłączem. Po kłopocie. Jeśli chodzi o przycinkę liści to, kłącze powinno odbić bez problemu, ale ogołocone z liści może zgnić. Pamiętaj by sadzić tak by kłącze nie było zagłębione w podłożu, to miejsce zarezerwowane tylko dla korzeni w wypadku anubiasów. Tyle z moich spostrzeżeń, swojego anubiasa mam 1,5 roku, ale zakwitł mi tylko raz. Może ktoś bardziej doświadczony wypowie się w tym wątku i wyjaśni to zjawisko.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

Co do sadzenia w podłożu to się doczytałem.Nie wiedziałem ze anubias kwitnie(gratuluję).Czyli obcięcie liści i pozostawienie samego kłącza odpada.Jeszcze tylko powiedzcie mi czy w grę wchodzi wycięcie(ze środkowej części) jakiegoś odcinka kłącza wraz z liśćmi i czy ten odcinek będzie się rozrastał.Czy lepiej odciąć kawałek wraz jakby z końcem starego kłącza z którego już wyrastają liście.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

var. nana kwitnie, a kwiat wygląda jak kwiat rośliny naziemnej znanej jako Skrzydłokwiat. Odetnij to co ci wystaje z korzenia jako nadmiar, posadź w innym miejscu i oki.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”