Może ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie?

To zależy od tego jakie masz, bądź zamierzasz użyć podłoże?,ale z pytania wynika,że raczej jałowe. Przy jałowych podłożach i roślinach bardziej wymagających (no właśnie,zależy też jakie rośliny) oraz roślinach z bardzo rozbudowanym systemem korzeniowym, należałoby zasilać podłoże. Przy roślinach mniej wymagających,ale szybko rosnących też należałoby je wspomóc, bo to na nich pierwszych będzie widać niedobory. Generalnie to żyzne podłoże i bogate w substancje odżywcze, to połowa sukcesu.Zobacz sobie chociażby na zbiorniki Zbyszka z tego forum. On bardzo duży nacisk kładzie na nawożenie dokorzeniowe, a kolumna wody jest tylko nieznacznie, delikatnie nawożona. Cała filozofia nawożenia T.Amano, opiera się właśnie na bogatym dnie i ubogiej kolumnie wody.Wiadomo też, że nieumiejętne nawożenie dolistne z kolumny wody, może skończyć się różnymi plagami glonów.Inne stosuje się nawożenie na starcie zbiornika, inne jak już on jakiś czas funkcjonuje. Część substancji odżywczych rośliny pobiorą z podłoża,ale nie potas, jest on bardzo ważnym ogniwem w nawożeniu roślin, które pobierają go jedynie przez liście.mario150375 pisze:Mam nurtujące mnie od dawna pytanie dotyczące nawozów Aqua Artu - czy równolegle z nimi można (trzeba?) stosować nawozy w kulkach czy tabletkach do podłoża?
Może ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie?
Nie ma za co, bez danych jedynie tak ogólnikowo można odpowiedzieć. Gdybyś dał jakieś szczegóły związane z akwarium i fotkę, to można by było bardziej podebatowaćmario150375 pisze:Dzięki Zafira za wyczerpującą odpowiedź. Pytając chciałem się utwierdzić w przekonaniu, że myślę dobrze. Akwarium mam już czas jakiś i przyszedł czas na to, żeby zasilić podłoże, a stosuję na codzień właśnie nawozy AA.