Nawoz do mojego akwarium
Nawoz do mojego akwarium
Witam wszystkich, miesiac temu (okolo) zalozylem akwarium, jest to moja pierwsza przymiarka przed troche wiekszym akwa, wiec wracajac do tematu obecnie posiadam 64 L poniewaz pierwszy raz mam doczynienia z akwarystyka chcialbym zapytac sie o nawoz ktory ozywilby mi akwarium :) roslinki ktore posiadam to: Echindorus Eleant, Cabomba Caroliniana, Wgłebka i jeden maly mikro Lotosik posiadalem rowniez taka oto roslinke ktorej nazwy nie znam: http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... 12009.jpg/ oraz takie 2 ktorych nazwy tez nie znam poprostu dostalem od znajomego i nie moge ich zidentyfikowac http://imageshack.us/photo/my-images/35 ... 14041.jpg/ z poczatku Zabienice ladnie rosly w akwarium po czym mlode liscie zaczynaly przebarwiac sie na kolor zolty, zas w drugim koncu akwarium te same zabienice z mniejszymi liscmi sa zolte i maja brazowe plamy. Czy ktos z was wie moze co im dolega i co moglbym zrobic aby poprawic ich kondycje ?
Lotosa musialem obudowac plastikowa Butleka od Coca Coli poniewaz rybki bardo sie interesowaly spozywaniem lotosa przez co wogle nie chce mi rosnac, a na dodatek tego wszystkiego Anubias ktory mial 10 wspanialych listkow zaczal gnic mi od klacza i liscie zaczely wyczajnie odpadac dodam ze byl przywiazany do korzenia lecz nie na tyle mocno aby go uszkodzic, wie ktos co moze dolegac moim roslinkom ? :) dodam ze nie stosuje zadnych nawozow poniewaz nie znam sie na tym i nie chce zaszkodzic mieszkancom mojego akwarium
Lotosa musialem obudowac plastikowa Butleka od Coca Coli poniewaz rybki bardo sie interesowaly spozywaniem lotosa przez co wogle nie chce mi rosnac, a na dodatek tego wszystkiego Anubias ktory mial 10 wspanialych listkow zaczal gnic mi od klacza i liscie zaczely wyczajnie odpadac dodam ze byl przywiazany do korzenia lecz nie na tyle mocno aby go uszkodzic, wie ktos co moze dolegac moim roslinkom ? :) dodam ze nie stosuje zadnych nawozow poniewaz nie znam sie na tym i nie chce zaszkodzic mieszkancom mojego akwarium
- mario150375
a wiec moje akwarium zasila 15W Swietlowka POLAMP :) wiem ze to wieś ale dopoki nie bede mial wiekszego baniaka nie bede dokladac do tego :) podmiane wody robie co tydzien w kazda sobote jak sie tylko obudze i wypije kawe ;) w inne dni tyg nie moge poniewaz mi sie nie chce... przed pracą, zdjecie hmmm wykonam ale prosze o wyrozumialosc ja dopiero zaczynam swoja przygode z akwarystyka i nie chce aby ktokolwiek sie tu wysmiewal z mojego zbiornika aczkowleik wszelka krytyke przyjme z pokora ;) http://imageshack.us/photo/my-images/28 ... 0002m.jpg/
dodam ze nie sa to najlepszej jakosci zdjecia poniewaz wykonywany byly aparatem z telefonu obecnie nie posiadam lepszego ;)
a co do tej butelki.... jak juz wczesniej gdzies wspominalem jest to pole silowe broniace mojego lotosa przed napadem moich pielegniczek ;) ktore wprost uwielbiaja konsumowac lodygi oraz liscie ;)
dodam ze nie sa to najlepszej jakosci zdjecia poniewaz wykonywany byly aparatem z telefonu obecnie nie posiadam lepszego ;)
a co do tej butelki.... jak juz wczesniej gdzies wspominalem jest to pole silowe broniace mojego lotosa przed napadem moich pielegniczek ;) ktore wprost uwielbiaja konsumowac lodygi oraz liscie ;)
- mario150375
Więc tak,
15W i 64l zbiornik - to daje około 0,23W/l. Więc trochę mało (pownieneś mieć odbłyśnik) - nie wszystkie rośliny będą rosły przy takim oświetleniu, właściwie tylko mało wymagające światła takie jak np. microsorium, bolbitis, anubias nana itp. lotos podejrzewam, że padnie - na początku swojej przygody też miałem lotosa ale za mało światła i naturalnie mi zmarniał. Nie piszesz nic o podłożu tzn czy masz żwir a pod spodem jakiś podkład czy ziemię. Tak powinno być jeżeli masz np. żabienice (one tego wymagają) i w ogole chcesz mieć rośliny. Generalnie do świeżych zbiorników nie daje się żadnych nawozów, poza CO2. Przy małych litrażach zamiast nieopłacalnych w tym przypadku butli z CO2 stosuje się węgiel w plynie - dużo jest takich nawozów. Ja też nie mam butli i używam nawozów w płynie. Wybór świetlówki też ma swoje znaczenie - u moich znajomych, którzy mają taki sam zbiornik i oświetlenie dopiero po zmianie oświetlenia na Aquastar rośliny mają się lepiej.

15W i 64l zbiornik - to daje około 0,23W/l. Więc trochę mało (pownieneś mieć odbłyśnik) - nie wszystkie rośliny będą rosły przy takim oświetleniu, właściwie tylko mało wymagające światła takie jak np. microsorium, bolbitis, anubias nana itp. lotos podejrzewam, że padnie - na początku swojej przygody też miałem lotosa ale za mało światła i naturalnie mi zmarniał. Nie piszesz nic o podłożu tzn czy masz żwir a pod spodem jakiś podkład czy ziemię. Tak powinno być jeżeli masz np. żabienice (one tego wymagają) i w ogole chcesz mieć rośliny. Generalnie do świeżych zbiorników nie daje się żadnych nawozów, poza CO2. Przy małych litrażach zamiast nieopłacalnych w tym przypadku butli z CO2 stosuje się węgiel w plynie - dużo jest takich nawozów. Ja też nie mam butli i używam nawozów w płynie. Wybór świetlówki też ma swoje znaczenie - u moich znajomych, którzy mają taki sam zbiornik i oświetlenie dopiero po zmianie oświetlenia na Aquastar rośliny mają się lepiej.

Wiec moje podloze to tylko zwirek i nic pozatym no i na dnie pod zwirkiem spoczywa sobie troche pisaku co daje przyjemny efek jasnego piachu z czarnym zwirem nie mam zadnego podkladu niestety, co do kwestii CO2 to mam juz butle 2 KG z zegarami lecz nie bardzo wiem jak tego uzyc a z oswietleniem czy mozesz mi doradzic z Swietlowka jaka mam kupic dokladnie ? jakiej mocy firmy nazwa handlowa no i oczywiscie z tym podkladem
- mario150375
Więc, ja mam podłoże Filtusa - ok 1-1,5cm, na to warstwa żwiru ok 1,5 - 2 cm i dopiero na to rośliny. Żabienice mnożą się jak głupie i już za bardzo nie mam co z nimi robić. Można zastosować inne podłoże ale nie mam z innymi doświadczenia więc się nie wypowiadam.
Co do oświetlenia - ja mam w 126l Sylvania Aquastar i Sylvania Grolux - u Ciebie myślę, że Aquastar będzie ok. Kupuję wszystko dotyczące oświetlenia na giełdzie na Starcie albo w Zgierzu w firmie Atti. Jeżeli postawisz na mało wymagające oswietlenia rośliny to będzie ok, ale jeżeli chcesz poszaleć z bardziej wymagającymi to nie obędzie się bez wydatków. Rozumiem, że masz pokrywę z 1 świetlówką 15W? Jeżeli chcesz bardziej światłolubne rośliny to nie obejdzie się bez modyfikacji i dołożenia jeszcze jednej 15W. Wszystko zależy od tego co Tobie się podoba i jakie masz fundusze. Przyjmuje się, że powinno być ok 0,5W/l - wtedy można mieć większość roślin. Ja do tej pory miałem mało światła i było ok i dopiero przy okazji wymiany świetlówek przerobiłem pokrywę i mam więcej światła. Ważny jest również czas świecenia - ok 12 godzin.
Co do CO2 nie mam tego u siebie, więc nie pomogę.
Co do oświetlenia - ja mam w 126l Sylvania Aquastar i Sylvania Grolux - u Ciebie myślę, że Aquastar będzie ok. Kupuję wszystko dotyczące oświetlenia na giełdzie na Starcie albo w Zgierzu w firmie Atti. Jeżeli postawisz na mało wymagające oswietlenia rośliny to będzie ok, ale jeżeli chcesz poszaleć z bardziej wymagającymi to nie obędzie się bez wydatków. Rozumiem, że masz pokrywę z 1 świetlówką 15W? Jeżeli chcesz bardziej światłolubne rośliny to nie obejdzie się bez modyfikacji i dołożenia jeszcze jednej 15W. Wszystko zależy od tego co Tobie się podoba i jakie masz fundusze. Przyjmuje się, że powinno być ok 0,5W/l - wtedy można mieć większość roślin. Ja do tej pory miałem mało światła i było ok i dopiero przy okazji wymiany świetlówek przerobiłem pokrywę i mam więcej światła. Ważny jest również czas świecenia - ok 12 godzin.
Co do CO2 nie mam tego u siebie, więc nie pomogę.

Ostatnio zmieniony 2011-09-20, 08:55 przez mario150375, łącznie zmieniany 1 raz.
mysle ze dam sobie spokoj Juz z tym akwarium bo w planach lezy Akwarium 240 L nie bede przerabiac oswietlenia poki co kupie tylko podklad dla zabienic albo zamontuje dodatkowa swietlowke na krotko z jakiejs starej lampy ;) a lotosa chyba nie mam co trzymac bo faktycznie nie trzyma sie wiec pewnie go oddam komus szkoda tylko ze o tym nie wiedzialem a jutro postaram sie kupic cos co samo bedzie wlaczac i wylaczac swiatlo nie wiem jeszcze jak z filtrem czy on musi chodzic 24 h na dobe czy tez moze chodzic 12 h tak jak Swiatlo hmm bo jest tu tez kwestia napowietrzania czy rybki nie padna jak zamykany bedzie doplyw tlenu, jakies zalecenia ? :)
- mario150375
Filtr musi chodzić 24 godziny na dobę.padrem pisze:nie wiem jeszcze jak z filtrem czy on musi chodzic 24 h na dobe czy tez moze chodzic 12 h tak jak Swiatlo
padrem pisze:albo zamontuje dodatkowa swietlowke na krotko z jakiejs starej lampy
Jak będzie miała nieodpowiednią barwę to armagedon gotowy..
Moim zdaniem warto, żebyś rozważył jeszcze jedną kwestię, akwarium 240l to duży wydatek na wszystko począwszy od podłoża a na rybach kończąc. Z mojego doświadczenia wynika tak, że na początku przygody z akwarium (może inni koledzy potwierdzą to samo) mają miejsce wszystkie "plagi egipskie" - a to glony, a rośliny nie chcą rosnąć, a to trzeba robić restart etc. Przyczyną jest niestety to, że człowiek uczy się na błędach i zanim pojmie w czym rzecz to straci sporo nerwów. Może warto żebyś poświęcił trochę czasu i spróbował dojść do ładu z małym akwarium (mniejsze wydatki..

Ale decyzja należy do Ciebie

Ostatnio zmieniony 2011-09-22, 07:09 przez mario150375, łącznie zmieniany 1 raz.