Czemu młode liście są czewone ?

ODPOWIEDZ
dj_rey

Czemu młode liście są czewone ?

Post autor: dj_rey »

Od zmiany świetlówek na nowe, dwie z roślin Blyxa japonica i Echinodorus parviflorus "Tropica" wypuszczają młode liście, lecz są one koloru czerwonego, co chyba nie jest normalne. Oświetlenie wynosi 0,8W/l. Czy do za dużo dla nich ?

Obrazek

Obrazek

Oto parametry wody:
Ph - 7,2
KH - 5
GH - 12
Fe - 0
NO3 - 10
PO4 - brak testu
Woda destylowana mieszana z kranówą

Nawozy:
PG Macro - jedno kliknięcie dozownikiem (opakowanie 100ml) dwa razy w tygodniu
PG Classsic - jedno kliknięcie dozownikiem (opakowanie 100ml) dwa razy w tygodniu
K2SO4 - trzy kliknięcie dozownikiem (opakowanie 100ml po nawozie PG) dwa razy w tygodniu
Duża ilość kulek gliniano-torfowych w podłożu.
Ostatnio zmieniony 2008-12-01, 14:33 przez dj_rey, łącznie zmieniany 1 raz.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Oswietlenie masz dobre chodzi mi o 0.8W/l. Mi sie wydaje to dziwne bo ja mam blyxe w jednym akwarium i nawoze tylko PG Classiciem jedno nacisniecie dozownikiem codziennie i nie zauwazylem takich skutkow jak u cibie a co do innych to bym sprobowal kazdy znich ograniczyc najpier jeden i uzywac jeden wiecej drugi mniej i pozniej na odwrot to moze wyjasni sie co bylo przyczyna tego koloru. A mam pytanie odnosnie oswietlenie ile swieci ci dziennie chodzi mi ile godzin napisz moze to tez od tego.

dj_rey

świetlówki świecą 12h/dobe

Oto zdjęcie zrobione przed chwilą, gdyz poprzednie były robione trzy dni temu
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-11-30, 20:57 przez dj_rey, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Blyxa jest ciężką w uprawie rośliną. Tzn nie tyle ciężką co wybredną, często jej coś nie pasuje i nie wiadomo co. I czasem jest tak, że mimo iż ma teoretycznie idealne warunki to nie chce rosnąć. A jednym z objawów jest właśnie puszczanie takich liści, coraz bardziej skręconych i brązowych. Najpierw to nawet ciekawie wygląda ale później prowadzi do śmierci rośliny, jeśli oczywiście nic nie zaradzimy. Spróbuj zwiększyć ilość żelaza, podnieść conieco NO3 i sprawdź czy nie masz za dużo PO4 w wodzie. Stosunek własnie NO3 do PO4 może być jakiś zachwiany.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Piszesz tylko o wskaźniku 0,8W/l. To nie wiele mówi. Istotne jest również jakie masz świetlówki (barwa światła). A jak się przekonałem na własnym baniaku czas eksploatacji świetlówek jest nie bez znaczenia. Po roku świetlówka nadaje się do wymiany i nie ważne jakiej firmy by ona nie była (Philips, Osram, czy inny producent).
Świeci stosunkowo długo w ciągu dnia (12h). Może za długo ?

A jeszcze czy coś zmieniałeś w akwa że blyxa zaczęła słabiej rosnąć ? Od dawna tak się dzieje ?

dj_rey

baniak 54l
świetlówki aquarelle + 2 x sylvania 865

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

A jak długo już masz te świetlówki zainstalowane w swoim baniaku ?

dj_rey

cina pisze:A jak długo już masz te świetlówki zainstalowane w swoim baniaku ?
Świetlówki są nowe, mają niecały miesiąc

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Ogranicz oswietlanie troche za dlugo.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Bardziej bym na parametry wody patrzył niż na jakość oświetlenia. Myślę, że nawet przy starych świetlówkach blyxa by rosła prawidłowo, conajwyżej wolniej. 12h jak dla mnie jest ok jeśli tylko odpowiednie ilości nawozu są. W moim roślinnym świeciło nawet dłużej a blyxa rosła jak nurzańce... Strata koloru w liściach i ich skręcanie to raczej objaw niedoboru/złych proporcji jakiegoś pierwiastka.
Ostatnio zmieniony 2008-12-01, 15:31 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”