Nawożenie solami

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Mam takie pytanie, wszyscy mówicie o rozpuszczaniu soli w RO lub destylowanej. Nie mozna by tego pominąć i podawać suchych soli prosto do akwa? I tak robimy spore podmiany więc ciężko bedzie z przenawożeniem.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Ależ takie było zamierzenie twórcy metody nawożenie EI. IMHO łatwiej jest zrobić określony roztwór i podawać wyliczone ilości niż co rusz sypać suche sole. Ja od biedy kiedy zapomnę rozrobić nawozy sypnę suchą mieszanką, ale ryby jak szalone próbują to jeść więc nie wiem czy to dla nich jest dobre.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Alchemik pisze:ryby jak szalone próbują to jeść więc nie wiem czy to dla nich jest dobre.
Dobre nie ale szkodliwe też nie, według mnie jest im to totalnie obojętne przecież i tak żyją w środowisku które jest tym wypełnione.
Alchemik pisze:łatwiej jest zrobić określony roztwór i podawać wyliczone ilości niż co rusz sypać suche sole
Czy ja wiem, te słoiki walające się w szafce... cholera mnie bierze na to :-x
Według mnie prościej zrobić sobie testy powiedzmy o ile ppm podnosi sypnięcie szczypty danej soli i tak podawać (na oko) Tak wiem na oko to ktoś tam umarł :-P Podając wszystko tak dokładnie jest to przerost formy nad treścią według mnie. Laboratorium czy akwarium?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Ja mam dwie butelki po starych nawozach z pompką i po prostu daje 10ml czyli 10 psiknięć odpowiedniego nawozu i już. Zresztą już niedługo zrobię automat do podawania nawozów więc w ogóle nie będę zaglądał do szafki między podmianami.
Pozdrawiam
Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”